Kuntosalien ovet pysyvät kiinni Pirkanmaalla – Vaasan hallinto-oikeus ei taipunut yrittäjän vaatimukseen - Koronavirus - Aamulehti

Kuntosalien ovet pysyvät kiinni Pirkanmaalla – Vaasan hallinto-oikeus ei taipunut yrittäjän vaatimukseen: ”Kyllä tästä jää tosi hämmentynyt olo”

Liikku-kuntosaliketjun yrittäjä Johanna Riihijärvi valitti kolmeen hallinto-oikeuteen aluehallintovirastojen päätöksistä sulkea kuntosalit koronatilanteen takia.

Valmentaja Susanne Manninen näytti Leena Rantaselle kyykyn mallia Tampereen Rantaperkiön Liikku-kuntosalilla viime keväänä.

3.1. 16:26 | Päivitetty 3.1. 18:27

Aamulehti

Vaasan hallinto-oikeus on maanantaina hylännyt sille tehdyn täytäntöönpanon kieltovaatimuksen aluehallintoviraston päätöksestä sulkea kuntosalit koronatilanteen takia. Tämä tarkoittaa, että kuntosalit pysyvät kiinni Pirkanmaalla.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki 23. joulukuuta päätöksen, jossa määrätään asiakas- ja osallistujatiloja suljettaviksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien ja Punkalaitumen kunnan alueella 7. tammikuuta saakka.

Päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämistä hakivat Kuntokeskus Liikku oy ja kaksi muuta hakijaa.

Välipäätöksessään hallinto-oikeus perustelee, että huomioon ottaen aluehallintoviraston valituksenalaisen päätöksen luonne ja kiireellisyys, päätöksen perusteena oleva selvitys sekä asiassa muutoin ilmenneet seikat, aluehallintoviraston päätöksen täytäntöönpanoa ei valituksien johdosta ole ollut syytä keskeyttää.

Hallinto-oikeus ilmoittaa ratkaisevansa valitusasiat myöhemmin ja välipäätökseen saa hakea muutosta pääasian käsittelyn yhteydessä.

”Aika ongelmallista”

Liikku-kuntosaliketjun yrittäjä Johanna Riihijärvi sai hallinto-oikeuden päätöksen juristinsa kautta. Päätös on lähes identtinen hallinto-oikeuden virka-ajan päätyttyä maanantaina antaman julkisen tiedotteen kanssa.

"Päätöksessäkin todetaan otetun huomioon päätöksen luonne ja kiireellisyys, päätöksen perusteena oleva selvitys ja asiassa muutoin ilmenneet seikat, mutta me emme saa tietää, mikä on ollut päätöksen luonne ja kiireellisyys, meille ei kerrota selvitystä, eikä asiassa muutoin ilmenneitä seikkoja, mikä on aika ongelmallista."

Riihijärvi ei ymmärrä avin päätöksen kiireellisyyttä siksi, että hänen mukaansa kuntosalien sulusta ei ole tehty vaikuttavuusarviota.

"Kukaan ei nyt tiedä, paljonko kuntosaleilta tulee tartuntoja ja miksi kuntosalien sulkeminen on välttämätöntä, vaikuttavaa tai viimesijaista saati, että se olisi oikeasuhtaista, jos näkee alennusmyynneissä olevat ihmismäärät tai Rovaniemen lentoasemalta tänään otetun valokuvan", hän sanoo.

”Poikkeaa rajusti”

Päätös poikkeaa Riihijärven mukaan rajusti Pohjois-Pohjanmaata koskevasta päätöksestä, jossa Pohjois-Suomen hallinto-oikeus oli hänen mukaansa selkeästi avannut päätökseen johtaneita syitä.

"Kyllä tästä välipäätöksestä jää tosi hämmentynyt olo", Riihijärvi sanoo. "Yhteiskunta toimii ravintola-alaa lukuun ottamatta aikalailla normaalisti, ja sitten määrätään, että terveyttä edistävät kuntosalit pitää sulkea epidemian hillitsemiseksi. Se ei ole oikeasuhtaisuutta nähnytkään."

Riihijärvi aikoo tiedustella tiistaina Vaasan hallinto-oikeudesta lisätietoa perusteluista.

Riihijärvi valitti kolmeen hallinto-oikeuteen avien päätöksistä sulkea kuntosalit koronatilanteen takia. Hän sai tämän vuoksi avata salinsa Oulussa ja Ylivieskassa yhdeksi päiväksi.

Vaasan hallinto-oikeuteen valituksia aluehallintovirastojen rajoituksista on tullut yhteensä kahdeksan, joista kolme koskee liikuntatiloja.

Muiden valittajien joukossa ovat esimerkiksi Jyväskylän Messut oy ja ohjelmatoimisto Vesterinen Yhtiöineen. Ensimmäinen valituksista on tehty alkuvuodesta 2021 ja viimeinen maanantaina.

Päivitys 3.1.2022 kello 18.23: Lisätty yrittäjä Johanna Riihijärven kommentit ja täydennetty juttua kauttaaltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut