Koronavilkkua ei enää käytetä Pirkanmaalla - Koronavirus - Aamulehti

Keväällä lähes 2,5 miljoonan suomalaisen puhelimessa oli koronavilkku, mutta sitten sovelluksesta ei enää puhuttu – Taysin infektiolääkäri: ”Ei mitään arvoa tässä työssä”

Koronavilkku-sovelluksen käyttö on hiipunut koko Suomessa. Sovelluksessa voi ilmoittaa saamastaan koronatartunnasta avainkoodin avulla. Avainkoodi on viime viikkoina lähetetty koko Suomessa enää alle kymmenelle prosentille tartunnan saaneista.

Taysin infektio-osaston apulaisylilääkäri Reetta Huttunen kertoo, että tartunnan saaneelle on edelleen annettu Koronavilkku-sovellukseen syötettävä avainkoodi, jos sitä on erikseen pyydetty. Huttunen kuvattuna toukokuussa 2020.

30.12.2021 6:00

Aamulehti

Pirkanmaalla on luovuttu Koronavilkku-sovelluksen käytöstä koronatartuntojen jäljitystyössä.

”Koronavilkulla ei ole tällä hetkellä mitään arvoa tässä toiminnassa. Koronavilkun käyttö alkaa olla hyvin satunnaista”, kertoo Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin infektio-osaston apulaisylilääkäri Reetta Huttunen.

Parhaimmillaan Koronavilkku oli ladattuna lähes 2,5 miljoonaan suomalaiseen puhelimeen vuoden 2021 huhtikuussa. Nyt sovellus löytyy alle 1,6 miljoonasta puhelimesta. Luvut selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n Koronavilkku-tilastosta.

”Korona on Pirkanmaalla nyt yleisempi kuin missään vaiheessa aikaisemmin epidemian aikana. Sovelluksen merkitys on kyseenalainen, kun liikkeellä on aika paljon ihmisiä, joilla sitten todetaan korona”, Huttunen toteaa.

Koronavilkku oli viime keväänä käytössä lähes 2,5 miljoonalla suomalaisella.

Taysin omassa selvityksessä Koronavilkun ilmoituksissa on havaittu viivettä. Huttunen kertoi Aamulehdelle heinäkuussa, että Tays keräsi tietoja sovelluksen käytöstä lokakuusta 2020 toukokuun 2021 loppuun. Vain harva oli saanut Koronavilkku-hälytyksen ennen jäljittäjän soittoa, ja vain pieni osa altistuneista ylipäätään sai tiedon altistumisesta sovelluksen kautta.

Lue lisää: Onko Koronavilkusta enää hyötyä? Jäljitys on löytänyt Pirkanmaan altistuneet sovellusta nopeammin – kehittäjä kertoo uudistuksesta, josta toivotaan apua festareille

Koronavilkku

Älypuhelimeen ladattava sovellus, joka toimii puhelimessa automaattisesti taustalla eikä häiritse muuta käyttöä.

Sovellus arpoo puhelimille tunnuskoodin. Kohtaamisissa sovellukset jakavat tunnuskoodinsa toisilleen Bluetoothilla.

Henkilöllisyyksiä tai sijaintia ei tallenneta.

Käyttäjä voi saada varoituksen altistumisesta, jos joku kohdatuista sairastuu. Sovellus antaa toimintaohjeita.

Sovellus laskee altistumiselle todennäköisyyden kontaktin läheisyyden ja keston sekä tartunnan saaneiden tartuttavuuden arvion perusteella.

Koronavilkussa voi ilmoittaa omasta tartunnasta kertakäyttöisellä avauskoodilla, joka on voimassa 12 tuntia. Toimintaperiaatteen mukaan tartunnan saaneelle lähetetään avauskoodi tekstiviestillä. Kun avainkoodi on syötetty sovellukseen, muut käyttäjät saavat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Sovellus ei tallenna eikä jaa henkilöllisyys- tai sijaintitietoja.

”Pirkanmaalla on nyt toimittu niin, että avauskoodin edelleen saa, jos tartunnan saanut ihminen itse on ilmaissut sen haluavansa”, Huttunen kertoo.

THL:n tilaston mukaan avainkoodi on viime viikkoina lähetetty koko Suomessa enää selvästi alle 10 prosentille kaikista koronatartunnan saaneista.

Joulua edeltävällä viikolla Koronavilkkuun oli THL:n tilaston mukaan jaettu 1 226 avauskoodia. Saman tilaston mukaan Suomessa havaittiin tuolla viikolla yhteensä 13 692 koronatartuntaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut