Sisärajavalvonta palaa Suomen ja Schengen-maiden välille tiistaina - Koronavirus - Aamulehti

Sisä­rajavalvonta palaa Suomen ja Schengen-maiden välille tiistaina: pelkkä todistus korona­­rokotuksista tai sairastetusta taudista ei enää riitä

Jo aiemmin hallitus päätti tiukentaa terveysturvallisuustoimia rajoilla EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuville matkustajille. Tiistaista lähtien myös lopuista Euroopan maista saapuvilta vaaditaan todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.

Muun muassa Virosta saapuvilta matkailijoilta tarkistetaan ensi tiistaista lähtien todistus negatiivisesta koronatestituloksesta. Arkistokuva Helsingin Länsiterminaalista maaliskuulta 2020.

27.12.2021 8:14 | Päivitetty 27.12.2021 8:15

Hallitus päätti viimetiistaisissa neuvotteluissaan palauttaa sisärajavalvonnan Suomen ja Schengen-maiden väliseen liikenteeseen. Sisärajavalvonta aloitetaan tiistaina 28. joulukuuta ja se on voimassa 16. tammikuuta saakka.

Jo aiemmin hallitus päätti tiukentaa terveysturvallisuustoimia rajoilla EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuville matkustajille. Nyt samat tiukat rajatoimet otetaan käyttöön myös lopuista Euroopan maista saapuville.

Jatkossa pelkkä todistus täydestä koronarokotussarjasta ei riitä maahantuloon, vaan matkustajalla on oltava lisäksi todistus enintään kaksi vuorokautta sitten otetun negatiivisen koronatestin tuloksesta.

Todistus sairastetusta koronataudista ja yhdestä koronarokotteesta rinnastetaan täyteen rokotussarjaan.

Todistus vaaditaan vuonna 2005 tai sitä aiemmin syntyneiltä. Vuoden 2022 alusta todistus vaaditaan vuonna 2006 tai sitä aiemmin syntyneiltä.

Todistuksia ei vaadita Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta eikä niiltä ihmisiltä, joiden maahantuloon on välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat.

Suomeen vailla testituloksesta, koronarokotuksista tai tai sairastetusta taudista kertovaa todistusta saapuville voidaan kuitenkin tehdä maahantulon yhteydessä pakollinen koronatesti, vaikka maahantulija olisikin esimerkiksi Suomen kansalainen.

Lue lisää: Näin tiistain suuri koronapäivä eteni: THL ja STM suosittivat koronapassin tauottamista ja Pirkanmaan koronanyrkki kahden viikon sulkua – lue tapahtumat ja taustat kootusti

Lopullinen päätös tiistaina

Tavallisesti Schengen-maiden välillä ei ole käytössä rajatarkastuksia. Ne voidaan ottaa käyttöön väliaikaisesti poikkeustilanteissa, jotka uhkaavat yleistä järjestystä tai kansallista turvallisuutta.

Näin tehtiin Suomessa koronaviruspandemian alussa maaliskuussa 2020. Sisärajavalvontaa jatkettiin useilla päätöksillä aina viime heinäkuuhun saakka.

Schengen-valtioita ovat Suomen lisäksi Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Rajavartiolaitos tiedotti joulun aatonaattona hallituksen tämänviikkoisten linjausten perusteella siitä, millaisia rajoituksia matkustukseen on luvassa ensi tiistaista lähtien.

Ohjeistus on voimassa 16. tammikuuta 2022 saakka. Ohjeistus saattaa vielä tarkentua, kun hallitus tekee lopullisen päätöksen sisärajavalvonnan palauttamisesta kokouksessaan tiistaina 28. joulukuuta.

Todistusvaatimukset ovat löyhemmät Suomen ja Ruotsin ja Suomen ja Norjan välisten maarajojen rajayhteisöjen asukkaille sekä Ahvenanmaan ja Ruotsin Norrtäljen välillä liikkuville.

Heidän pitää Suomeen saapuessaan esittää todistus hyväksyttävästä koronarokotussarjasta, alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista tai todistus enintään 7 vuorokautta vanhasta koronatestistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut