Lähihoitajat voivat helpottaa Tampereen rokottajapulaa - Koronavirus - Aamulehti

Lähihoitajat voivat helpottaa Tampereen rokottajapulaa, mutta se ei tapahdu välittömästi – ”Osaaminen varmistettava”

Rokotusoikeuksien hankkiminen tuli torstaista alkaen mahdolliseksi uusille ammattiryhmille. Oikeuksien hankkiminen edellyttää kouluttautumista.

Tampereen hoitotyön johtaja Birgit Aikio neuvoo rokottajiksi ilmoittautuvia kertomaan hakemuksessaan tarkasti aikaisemmasta koulutuksestaan. Sen perusteella arvioidaan lisäkoulutuksen tarve.

23.12.2021 16:11

Aamulehti

Uusista ammattiryhmistä odotetaan apua koronarokotusten antamiseen Tampereella.

Torstaista alkaen rokotusten antaminen on Suomessa mahdollista myös laboratoriohoitajille sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitajatutkinnon ja aikaisemman perushoitajatutkinnon suorittaneille.

Koska uusilla ammattiryhmillä ei ole entuudestaan rokoteoikeuksia, heidän osaamisensa on varmistettava koulutuksen, tentin ja näytön kautta.

”Heillä voi olla hyvin erilaiset koulutustaustat. Tämän vuoksi myös lisäkouluttautumisen tarpeet ovat vaihtelevia”, Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio sanoo.

Aikio kertoi Aamulehdessä torstaina 23. joulukuuta julkaistussa artikkelissa, että kaupungin rokotusyksikköön tarvitaan nyt vähintään sata rokottajaa, koska osa rokottajista antaa rokotuksia oman työnsä ohella ja jotkut osa-aikaisesti. ”Apua on siitäkin, jos on osaamista ja tulee rokottamaan vaikka kahdeksi tunniksi oman työpäivänsä jälkeen tai vapaapäivänä.”

Lue lisää: Nyt Pirkanmaalla tarvitaan kipeästi Marianne Joutvuon kaltaisia ihmisiä – Lue tästä jutusta, miten pääsee koronarokottajaksi

Rokottajaksi ilmoittautumalla

Tampereella koronarokottajaksi voi ilmoittautua joko Kuntarekryn ilmoituksen kautta tai täyttämällä e-lomakkeen suoraan kaupungin sivuilla.

”Hakemuksessa on tärkeää mainita aikaisempi koulutus ja osaamisala tai suuntautuminen sekä kertoa, jos ei vielä ole rokotusoikeuksia”, Aikio sanoo.

Näiden tietojen perusteella suunnitellaan hakijan lisäkoulutus.

Lue lisää: Terveysasemilla aloitetaan walk in -rokotukset ikäihmisille – Tampereelle on saatu rekrytoitua uusia rokottajia: ”Koko ajan suoritetaan lääkelupia”

Lisäkoulutuksen tarve vaihtelee

Koska rokottajaksi voi nyt tulla eri osaamisalan taustoilla, lisäkouluttautumisen tarpeet vaihtelevat.

”Esimerkiksi lähihoitajilla vaikuttaa se, millä tavalla henkilö on aiemmassa koulutuksessaan suuntautunut. Yhdellä voi olla suuntautumisena esimerkiksi lapset ja nuoret, toisella sairaanhoito ja huolenpito.”

Lue lisää: Ruuhka yllätti Hervannassa: koronarokotteet loppuivat kesken – Kymmenien metrien jonosta käännytettiin ihmisiä pois: ”Kysyntä ylittää nyt kaiken saatavuuden”

”Mukana voi olla myös heitä, joilla on valmistumisesta jo pitkä aika. Tutkintorakenteet vaihtelevat. Muun muassa nämä asiat vaikuttavat siihen, minkälaista lisäkoulutusta henkilö tarvitsee, jotta hän sen jälkeen hallitsee rokottamiseen liittyvät tiedot ja taidot.”

”Sama tilanne on myös laboratoriohoitajilla.”

Rokottamisen lääkeosion lisäksi uudet rokottajat koulutetaan työn ohessa vielä erityisesti koronarokottamiseen. Rokottajan on tunnettava koronarokotevalmisteen käyttöohjeet sekä osattava ohjata ja neuvoa asiakkaita.

”Koronarokotuksen kirjaaminen on vielä oma asiansa.”

Kirjaus on tehtävä täsmälleen oikein jokaisen lyönnin tarkkuudella. Muussa tapauksessa rokotteen kirjaaminen ei välity Kanta-järjestelmään ja rokotustodistukseen oikein.

Lue lisää: Tampere rokottaa ulkopaikkakuntalaisia enää ainoastaan poikkeustapauksissa: ”Jokainen kunta rokottaa omat asukkaansa”

Tenttejä välipäivinäkin

Joulu hieman viivästyttää uusien rokottajien kouluttamista.

Käytännössä rokottajien lääkehoidon koulutusten aloittaminen menee joulun yli. Tentteihin on mahdollista päästä välipäivinäkin.

”Se vaatii hakijalta materiaaliin tutustumista etukäteen ja tentin suorittamista. Ennen kuin rokottamisen voi aloittaa, suoritetaan myös näyttö.”

Lue lisää: Koska saan kolmannen koronarokotteen? Selvitimme kaikista Pirkanmaan kunnista, ketkä ovat nyt rokotusvuorossa

Lue lisää: Rokotukset laajenevat 5 vuotta täyttäneisiin lapsiin – Hallitus käynnistää hätäjarrumekanismin: Tätä se tarkoittaa

Lue lisää: Katso, paljonko koronatartuntoja on nyt asuinalueellasi Tampereella – Tauti leviää etenkin näissä kaupunginosissa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut