Avin valmistelee päätöstä Pirkanmaan koronarajoituksista - Koronavirus - Aamulehti

Avi antaa rajoituspäätöksen Pirkanmaalle torstaina – Ylijohtaja: ”Voi olla hyvinkin lähellä sitä, mitä koronanyrkki toivoo”

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee parhaillaan päätöstä vastuualueidensa koronarajoituksista, eli myös Pirkanmaan rajoituksista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen sanoo, että aluehallintovirasto voi tehdä hallituksen linjausta tiukempia rajoituksia. Pohdinnan alla on edelleen esimerkiksi se, sallitaanko yleisötapahtumat, joissa on määritellyt istumapaikat.

22.12.2021 15:00 | Päivitetty 22.12.2021 16:59

Aamulehti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (avi) lakiasiantuntijat ja lääkärit valmistelevat parhaillaan päätöstään koronarajoituksista Pirkanmaalle. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen vahvisti Aamulehdelle neljän aikaan keskiviikkoiltapäivänä, ettei päätöstä saada valmiiksi keskiviikkona, vaan vasta torstaina.

”Sanoin jo henkilökunnalle, että tällä viikolla tehdään lähtökohtaisesti pitkää päivää”, Pukkinen sanoo.

Valmistelussa huomioidaan Pirkanmaan koronanyrkin antama asiantuntijalausunto. Koronanyrkki on esittänyt aluehallintovirastolle kaikkien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksien kieltämistä sekä liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystilojen sulkua kahden viikon ajaksi.

Lue lisää: Näin järeitä koronakeinoja Pirkanmaalla ei ole ennen alueellisesti käytetty – Riittääkö kaksi viikkoa tilanteen pelastamiseksi?

Tapahtumat ja tilat eivät olisi asiakkaiden käytettävissä edes koronapassilla.

Näin avi voi määrätä alueellisesti

Aluehallintovirasto (avi) tekee asiakas- ja toimitiloja koskevat päätökset, kun tartuntatautilain pykälässä 58g tai 58d kuvatut edellytykset täyttyvät.

Avi voi määrätä liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystilojen sulun enintään kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Avit saavat päätöksiä varten tietoa muun muassa sairaanhoitopiireiltä ja alueellisilta koronakoordinaatioryhmiltä (koronanyrkeiltä) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa avien päätöksentekoa ohjauskirjeillä, jotka avi huomioi. Kuitenkin myös ohjauskirjeistä poikkeavat päätökset ovat mahdollisia.

Aluehallintovirasto ei päätä ravintoloiden koronarajoituksista.

Tehokkaita keinoja luvassa

Avin päätöksiä on alettu valmistella jo ennen valtioneuvoston linjausta. Pukkisen mukaan hallituksen linjaus ei aiheuttanut muutoksia valmistelutyöhön. Todennäköisesti avilta on siis odotettavissa hallituksen rajoituksia tiukempia rajoituksia.

”Numeerisia pohdintoja käydään edelleen, eli onko kokoontumisraja nolla vai kymmenen. Se saattaa olla hyvinkin lähellä sitä, mitä koronanyrkki toivoo.”

Hallituksen linjauksessa vähäisen riskin yleisötilaisuudet voivat jatkua koronapassilla. Vähäisen riskin tilaisuuksia ovat esimerkiksi sellaiset, joissa yleisöllä on määritellyt istumapaikat. Pirkanmaan koronanyrkin esityksessä ne kuitenkin kiellettäisiin, eli esimerkiksi teatteri- ja elokuvaesitykset, konsertit ja urheilutapahtumat eivät olisi mahdollisia.

”Voi olla, että tämä tulee toteutumaan hallituksen linjausta tiukempana, kun nyrkki on nähnyt sen välttämättömänä”, Pukkinen sanoo.

Lue lisää: Hallitus pääsi sopuun tiukentuvista koronarajoituksista – tämä niistä tiedetään nyt

Sataprosenttisen varmaa tietoa avin päätöksen sisällöstä Pukkinen ei silti vielä voi kertoa.

”Päätökset ovat hyvin sen mukaisia, mitä hallituskin linjasi, eli tehokkaita keinoja epidemian torjuntaan. Hallituskin antoi viestin, että nyt otetaan kaikki voimavarat riittävällä tapaa käyttöön.”

Päätöksenteon oltava johdonmukaisia

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston täytyy huomioida myös muiden aluehallintoviraston päätökset, etenkin niiltä alueilta, joissa epidemiatilanne on samankaltainen kuin Pirkanmaalla.

Päätösten täytyy olla yhtäläisiä ja johdonmukaisia, etteivät kansalaiset joudu eriarvoiseen asemaan alueellisesti. Pukkisen mukaan se hidastaa osaltaan avin päätöksentekoa.

”Meidän täytyy pyrkiä tekemään samantyyppisiä rajoitustoimia. Meillä on jatkuva vuorovaikutus esimerkiksi Etelä-Suomen, Pohjois-Suomen ja Lounais-Suomen avien kanssa.”

Lisäys 22.12. kello 16.15: lisätty tieto että avi ei saa päätöstä valmiiksi keskiviikkona, vaan se siirtyy torstaille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut