Milloin aluehallintovirasto antaa päätöksen koronanyrkin esittämistä rajoituksista Pirkanmaalla? - Koronavirus - Aamulehti

Milloin aluehallintovirasto antaa päätöksen koronanyrkin esittämistä rajoituksista ja mitä on luvassa? Ylijohtaja: ”Nyrkin huutoon vastataan”

Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylijohtajan Marko Pukkisen mukaan avi odottaa valtioneuvoston päätöksiä ja linjauksia, jottei sen tarvitse antaa päällekkäisiä päätöksiä.

Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen vastasi Aamulehdelle, milloin avilta voi odottaa päätöstä Pirkanmaan yleisötilaisuuksista ja vapaa-ajan tilojen sulkemisesta. Pukkinen kuvattiin Tampereen keskusvirastotalolla syyskuussa 2021, oikeanpuoleinen kuva on Popedan keikalta Nokia-areenalla 16.12.

21.12.2021 19:00 | Päivitetty 21.12.2021 23:18

Aamulehti

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle (avi) kaikkien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksien kieltämistä sekä liikunta-, urheilu-, huvi- ja virkistystilojen sulkua kahden viikon ajaksi. Poikkeuksena ovat ammattilaisurheilijat.

Tapahtumat ja tilat eivät olisi asiakkaiden käytettävissä edes koronapassilla.

Myöhään tiistai-iltana pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että hallitus oli päässyt sopuun kiristyvistä koronarajoituksista. Marin totesi, että hallituksen suosituksen mukaan niin sanottujen matalanriskin toimintojen, kuten paikkojen, joissa istumapaikka on esimerkiksi kävijälle osoitettu, voitaisiin toimintaa jatkaa edelleen koronapassilla. Marin mainitsi teattereiden lisäksi muun muassa kirjastot ja museot.

Marin kuitenkin tähdensi useaan kertaan, että alueilla päätöksiä voidaan tehdä tiukemmin, mikäli tautitilanne niin vaatii. Tämä tarkoittaa sitä, että Pirkanmaalla sulkutila voitaisiin ottaa käyttöön.

Kysyimme aluehallintovirastolta ennen hallituksen päätöstä, milloin ja millainen päätös on mahdollisesti tulossa Pirkanmaalle.

Milloin annatte päätöksen, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen?

”Meillä oli kokous aluehallintoviraston lääkärien ja juristien kanssa ja totesimme, että kun valtioneuvosto parhaillaan kokoontuu, emme vielä tiedä millaisia linjauksia sieltä on tulossa. Lisäksi meillä on kaiken kaikkiaan viisi sairaanhoitopiiriä alueellamme, joiden kaikkien osalta joudumme miettimään päätöksiä. Keskiviikkona kuuntelemme vielä, mitä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä tulee. Sen jälkeen alamme pohtia alueemme kokonaisuutta.”

”Jos valtioneuvosto toteuttaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin toiveita omilla päätöksillään tai linjauksillaan, se vaikuttaa siihen, mitä meidän päätöksemme sisältävät. Ilmiselvä asia kuitenkin on, että kun viime aikoina kiristetyt rajoitukset eivät ole saaneet Pirkanmaalla tilannetta parempaan suuntaan ja omikronvariantti kolkuttelee, ei rajoituksia ainakaan löysentämässä olla.”

”Keskiviikkoiltapäivänä meillä on jonkinlainen näkemys Pirkanmaan rajoituksista. Tänään ei tule päätöksiä, huomenna selviää tuleeko silloin. Tällä viikolla joka tapauksessa.”

Astuvatko annetut päätökset voimaan heti?

”Se riippuu siitä, mitä tartuntalain kohtia sovellamme. Elinkeinonharjoittajille, yhdistyksille ja muille toimijoille on kuitenkin annettava sopeutumisaikaa.”

Jos valtioneuvosto ei hyllytä koronapassia, hyllytättekö te sen tapahtumissa ja tietyissä tiloissa, kuten koronanyrkki toivoo?

”On keskustelun arvoinen asia, onko aluehallintoviraston päätettävissä, toimiiko koronapassi. Jos valtioneuvostolta ei tänään tule viestiä, että koronapassin käyttö loppuisi määräaikaisesti, joudumme tekemään johtopäätöksiä ja pohdintoja. Joudumme pohtimaan, onko avi oikea taho lopettamaan koronapassin käytön alueella. Se ei ole yksiselitteistä.”

Kuinka suuressa roolissa koronanyrkin esitys on päätöksenteossanne?

”Sairaanhoitopiirin toivomat ratkaisut pyritään tekemään, mutta nyanssieroja saattaa tulla. Meidän täytyy huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeet. Lisäksi saamme tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.”

”Epidemian kehitys on kiistatta siinä tilanteessa, että rajoitustoimia nähdään koko maassa. Kyllä Pirkanmaan nyrkin huutoon vastataan.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut