Hallitus pääsi sopuun tiukentuvista koronarajoituksista – tämä niistä tiedetään nyt - Koronavirus - Aamulehti

Hallitus pääsi sopuun tiukentuvista koronarajoituksista – tämä niistä tiedetään nyt

Hallitus neuvotteli tiistaina pitkästi tulevista koronatoimista. Neuvottelut päättyivät hieman ennen kello 23:a, jonka jälkeen pääministeri Sanna Marin kertoi tuloksista lyhyesti. Hallitus ja avaintahot pitävät keskiviikkona varsinaisen tiedotustilaisuuden rajoituksista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi medialle koronatilannetta ja ennakoi hallituksen neuvotteluja mennessään sisälle Säätytaloon tiistaina 21. joulukuuta. Hallituksen on määrä kertoi tiistai-iltana uusista koronapäätöksistä.

21.12.2021 14:57 | Päivitetty 21.12.2021 23:46

Suomen hallitus päätti uusista koronarajoituksista myöhään tiistai-iltana. Lähes seitsentuntisiksi venyneet neuvottelut päättyivät noin kello 23.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi hallituksen neuvottelun jälkeen Säätytalon portailla neuvottelujen sisältöä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi aiemmin, että hallituspuolueiden välillä on ollut sote-ministerityöryhmässä näkemyseroja tarvittavista toimista. Keskiviikkona järjestetään varsinainen tiedotustilaisuus hallituksen päätöksistä.

Hallituksen neuvottelut koronatilanteesta ja uusista rajoituksista alkoivat Säätytalossa kello 16 iltapäivällä. Pääministeri Marin ennakoi pitkiä neuvotteluja.

Marin muistutti rokotteiden ottamisesta. Valtioneuvoston tiistai-iltana lähettämän tiedotteen mukaan Suomessa on lähes 800 000 täysin rokottamatonta aikuista. Hallitus korostaa kolmansien rokotusten merkitystä ja niiden nopeuttamista kunnissa.

Rajoitusten lisäksi hallitus päätti perustaa erillisen koronaministerityöryhmän. Marinin mukaan tavoite on välttää koko hallituksen isoja neuvotteluja. Ministeri Kiurun johtamaan työryhmään osallistuvat kaikki keskeiset ministeriöt, jotta poikkihallinnollinen yhteistyö paranee, Marin totesi.

Hallituksen päättämät rajoitukset tiiviisti

Sisärajavalvonta palautetaan 28.12. Negatiivisella testituloksella voi tulla maahan, mutta todistusta vaaditaan myös Schengen-rajojen sisäpuolella matkustavilta.

Ravintolarajoitukset otetaan kahdessa osassa käyttöön:

  • 24.12. ravintoloille tulevat voimaan kolmen viikon rajoitukset. Anniskelu tulee päättymään kello 21 ja ravintolat menevät kiinni kello 22. Edes koronapassilla ei voi ohittaa rajoitusta. Kello 17–22 välisenä aikana anniskelu on sallittua koronapassilla. Aukioloajan rajoitus tarkoittaa, että yökerhot ja baarit eivät ole auki jouluaatosta eteenpäin.

  • 28.12. ravintoloiden rajoitukset laajenevat. Päätoimisten anniskeluravintoloiden anniskelu päättyy kello 17 ja aukiolo päättyy kello 18. Asiakaspaikat rajataan puoleen. Ruokaravintoloissa anniskelu on mahdollista kello 17:ään asti ja ne voivat olla avoinna koronapassilla kello 20 asti. Asiakaspaikkamäärä on 75 prosenttia normaalista.

Korkeakouluille suositellaan etäopiskelua paitsi niiltä osin, kun lähiopiskelu on välttämätöntä. Toisen asteen ja perusopetuksen opetusta ei suositella etäopiskeluksi.

Matalan riskin toimintoja (museot, teatterit, kirjastot) voitaisiin pitää koronapassin avulla auki, mutta alueellisesti on mahdollista pitää hallituksen linjauksia kireämmät rajoitukset.

Neuvottelujen taustalla on uuden omikronmuunnoksen takia erittäin nopeasti pahentunut koronatilanne. Sairaanhoitopiirit ja muut terveydenhuollon asiantuntijat ovat vaatineet hallitukselta nopeita ja kovia rajoituksia.

Tuista myös keskusteltu

Pääministeri Marinilta kysyttiin neuvotteluissa myös tukien valmistelusta. Marinin mukaan keskustelu tukitoimenpiteistä ja tukien valmistelu jatkuu. Hallituksella on hänen mukaansa valmiutta tukea rajoitusten kohteena olevia toimijoita.

Näin ministerit kommentoivat ennen neuvotteluja:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut