Tampereen perusopetusjohtaja: Koulujen joululoman pidentämisessä olisi ainakin kaksi haastetta - Koronavirus - Aamulehti

Hallitus pohtii koulujen joululomien pidentämistä – Tampereen perusopetus­johtaja sanoo, että eteen tulisi ainakin kaksi haastetta: ”Mutta kyllä se toteutumaan saadaan"

Pääministeri Sanna Marin väläytti sunnuntaina ajatusta siitä, että koulujen joululomaa voitaisiin venyttää. Tampereella koulujen joululoma alkaa torstaina. Vaikka aikataulu on tiukka, Tampereella on perusopetusjohtajan mukaan valmius reagoida tilanteeseen nopeasti.

Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä toivoo, että kouluissa päästään joululoman jälkeen jatkamaan lähiopetuksessa. Järvelä kuvattiin Tammerkosken lukion pihassa maaliskuussa.

19.12.2021 17:53

Aamulehti

Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä toivoo, että koulut pääsevät joululomien jälkeen jatkamaan lähiopetuksessa. ”Pedagogisessa mielessä toivomme tätä koko ajan.”

Koronatilanteen vaikutus kouluihin nousi sunnuntaina esiin Pääministerin haastattelutunnilla Ylellä. Pääministeri Sanna Marinilta (sd.) kysyttiin, ovatko koulut siirtymässä etäopetukseen joululomien jälkeen.

Lue lisää: Pääministeri Marin korona­toimista: Mitään keinoja ei ole suljettu pois – pohdittavana myös koululaisten joululomilta paluun myöhentäminen

Marin nosti vastauksessaan esiin sen, olisiko koululaisten joululomia mahdollista pidentää niin, että kouluihin palattaisiin vasta hieman myöhemmin.

”Tämä ei ole varsinaisesti etäopiskeluun siirtymistä, mutta voisi auttaa tähän nykyiseen tilanteeseen", Marin totesi.

Pääministerin mukaan hallitus puntaroi muun muassa koulujen loma-asiaa neuvotteluissaan ensi tiistaina. Tampereella koulujen joululoma alkaa torstaina 23. joulukuuta.

Koulujen lomat

Esiopetuksen, perusopetuksen ja lukioiden joululoma on Tampereella 23.12.2021–9.1.2022.

Aikuislukioiden joululoma alkoi jo 17. joulukuuta. Loma jatkuu 9.1.2022 asti.

Esi- ja perusopetuksen sekä lukioiden talviloma sijoittuu ajalle 28.2.–6.3.2022.

Esiopetuksen ja aikuislukioiden kevätlukukausi päätyy 3. kesäkuuta 2022.

Perusopetuksen ja lukioiden kevätlukukausi loppuu 4. kesäkuuta 2022.

Lähde: Tampereen kaupunki.

Ainakin kaksi haastetta

Jos koulujen joululomaa pidennetään, Tampereella on Järvelän mukaan valmius reagoida tilanteeseen nopeasti.

”Olemme puolessatoista vuodessa oppineet, että kaikkeen varaudutaan ja pystymme toimimaan nopeasti”, Järvelä sanoo. ”Ei se helposti tule, mutta kyllä se toteutumaan saadaan.”

Lue lisää: Koronatartuntamäärät kasvavat kohisten Pirkanmaan kouluissa – Milloin karanteeni määrätään ja missä menee etäopetuksen raja? Näin Avi, epidemiologi ja opetusjohtaja kommentoivat

Haasteita tulisi ratkottavaksi ainakin kaksi. Ensimmäinen niistä on se, miten kaikille lomalla oleville saadaan tieto asiasta. Toinen taas se, miten pienempien koululaisten hoito ja kerhotoiminta järjestetään, jos loman pidentäminen koskisi kaikkia ikäluokkia.

”Perheille tämä ei varmasti olisi ihan yksinkertainen asia”, Järvelä sanoo ja arvioi, että esimerkiksi juuri kerhotoiminnan yksityiskohtia pohdittaisiin tilanteen vaatiessa joulun välipäivinä.

"Varmaan entistä lähempänä”

Nykyisellään koululaisten kesäloman on määrä alkaa Tampereella kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Jos joululomaa pidennetään, voitaisiin kevätlukukautta puolestaan venyttää.

”Jos lomaa pidennetään nyt, sitten lukukausi jatkuu pidempään", Järvelä toteaa.

Mikäli koulutyö jatkuisi joululoman jälkeen etäopetuksessa, tilanne olisi Järvelän mukaan monimutkaisempi ja käytännön järjestelyt olisivat vaativampia.

”Jos loma pidentyisi, kynnys siihen, että siirrytään etäopetukseen, on varmaan entistä lähempänä”, Järvelä arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut