Pääministeri Marin koronatoimista: Mitään keinoja ei ole suljettu pois – pohdittavana myös koululaisten joululomilta paluun myöhentäminen - Koronavirus - Aamulehti

Pääministeri Marin korona­toimista: Mitään keinoja ei ole suljettu pois – pohdittavana myös koululaisten joululomilta paluun myöhentäminen

Pääministeri Sanna Marin sanoo pitävänsä kolmansien koronarokotusten vauhdittamista nyt kaikkein tärkeimpänä kysymyksenä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi koronarajoituksia sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla Ylellä. Kuva on lokakuulta, kun Marin valmistautui Pääministerin haastattelutuntiin Kesärannassa.

19.12.2021 15:58

STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus aikoo keskustella tiistaina mahdollisuudesta tiukentaa ravintoloiden koronarajoituksia. Marin kertoi asiasta Ylellä Pääministerin haastattelutunnilla.

Marin sanoi uskovansa, että ravintolarajoituksilla saadaan tuloksia aikaan. Hänen mukaansa hallitus voi tehdä asiassa vielä päätöksiä myös ilman niin sanotun hätäjarrumekanismin käyttöönottoa.

Lue lisää: Maran Timo Lappi tyrmää rajoitusten mahdollisen kiristymisen ravintola-alalla: ”Kun tämä joskus päättyy, meillä ei ole työ­voimaa”

Marinin mukaan käytännön työkaluja ovat muun muassa anniskelu- ja aukioloajat. Marinin mukaan on käytävä keskustelua myös siitä, onko joidenkin tilojen käyttöä tarpeen rajoittaa siten, ettei tiloihin pääsisi edes koronapassilla.

”Tätä keskustelua hallitus ei kuitenkaan ole vielä yhdessä käynyt, ja tietenkin pääministerinä edustan sitä kantaa, jonka hallitus yhdessä muodostaa ja linjaa”, Marin sanoi.

Hallitus kokoontuu tiistaina neuvottelemaan pahentuneesta koronatilanteesta. Huolia on viime aikoina lisännyt etenkin nopeasti leviävä omikronmuunnos.

Lue lisää: Sanna Marin Pää­ministerin haastattelu­tunnilla: ”Hallitus pohtii koulujen loman pidentämistä” – korona­rajoituksiin todennäköisesti tulossa kiristyksiä

Ei sulje mitään vaihtoehtoja pois

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on esittänyt hallituksen sote-ministerityöryhmälle, että hallitus päättäisi hätäjarrun käyttöönoton aikataulun alkavalla viikolla. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi asiasta lauantaina julkaistussa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Marin kommentoi lauantaina, että hallituksen ja alueellisten viranomaisten on mahdollista kiristää toimia myös ilman hätäjarrumekanismin käyttöönottoa.

”Pitäisin tätä ensisijaisena”, Marin viestitti erityisavustajansa välityksellä lauantaina.

Lue lisää: Pääministeri Marin: Korona­toimia mahdollista kiristää myös ilman hätä­jarrua – Näin hallitus­viisikko kommentoi korona­toimia

Pääministerin haastattelutunnilla Marin sanoi, että odottaa vielä sote-ministerityöryhmän esityksiä rajoitustoimista sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kantaa siihen, miten omikronmuunnokseen pitäisi suhtautua. Sote-ministerityöryhmä kokoontuu maanantaina.

”Käsitykseni on, että hallituksella on tahtoa ja kykyä tiistaina linjata mahdollisista uusista rajoitustoimista.” Marin sanoi, ettei hän tässä vaiheessa sulje mitään vaihtoehtoja pois.

Raha ratkaisuksi hoitajapulaan

Marin sanoi ymmärtävänsä ja jakavansa alueiden huolen koronatilanteesta. Hän totesi, että sairaalahoidon kuormitus on tällä hetkellä korkealla tasolla.

”Samanaikaisesti haluan kuitenkin muistuttaa alueita ja sairaanhoitopiirejä siitä, että heillä on välineitä varmistaa henkilöstön riittävyys myös joulunpyhien aikana. Tässä ensisijaisena keinona on tietenkin palkkaus, lisäkorvausten maksaminen.”

Marinin mukaan valtio on useaan otteeseen kertonut, että se vastaa kaikista kustannuksista, jotka aiheutuvat koronan välittömästä hoidosta.

”Kannustankin sairaanhoitopiirejä, kuntia ja eri tahoja siihen, että käytetään rohkeasti myös palkkausta välineenä turvaamaan henkilöstön riittävyys myös joulunpyhinä. Tämä on ensisijainen keino, ja sitä pitäisi kyllä käyttää.”

Rokotuksia vauhditettava

Marinin mukaan kolmansien koronarokoteannosten ottaminen ja antaminen on nyt ensisijaista.

”Itse pitäisin tässä kohtaa kolmansien rokotusten vauhdittamista kaikkein tärkeimpänä kysymyksenä”, Marin sanoi.

”Jos haluamme ensi kevättä elää turvassa, terveellisesti ja mahdollisimman normaalisti, niin kolmansia rokotuksia ja niiden antamista pitää nyt kaikin keinoin vauhdittaa.”

Marinilta kysyttiin, ovatko koulut siirtymässä etäopetukseen joululomien jälkeen. Pääministeri nosti vastauksessaan esiin, olisiko lomia mahdollista lykätä siten, että kouluun palattaisiin hieman myöhemmin.

”Tämä ei ole varsinaisesti etäopiskeluun siirtymistä, mutta voisi auttaa tähän nykyiseen tilanteeseen."

Marinin mukaan hallitus puntaroi myös koulujen joululomien lykkäämistä neuvotteluissaan tiistaina. ”Se on yksi kysymys, josta on käyty keskustelua ja yksi asia, jota arvioidaan.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut