Tampereella on nyt korona-ajan pahin vaihe - Koronavirus - Aamulehti

Tampereella on nyt korona-ajan pahin vaihe: Eniten testaamista, rokottamista ja sairastuneita – ”Ensi viikolla todella mustat ajat”

Tampereella kymmenet tuhannet yli 60 vuotta täyttäneet olisivat oikeutettuja saamaan kolmannen rokotusannoksen tämän vuoden puolella. Kolmansia rokotteita annetaan viikossa noin 5 000. Hoitotyön päällikön mukaan rokotusväliä ei voida lyhentää ennen kuin ikäihmiset on rokotettu.

Koronarokotebussi saapui tiistaina 14. joulukuuta Tampereen Keskustorille.

17.12.2021 16:15 | Päivitetty 17.12.2021 20:22

Aamulehti

Tampereella on meneillään koronapandemian pahin vaihe, kertoo kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio. Sosiaali- ja terveysalalla on tehty koronatyötä pian kahden vuoden ajan. ”Nyt resurssit ja kapasiteetti alkavat olla aivan loppu”, toteaa Aikio.

Sosiaali- ja terveysalan henkilökunnan aikaa menee testaamiseen, ohjaamiseen ja neuvontaan, jäljittämiseen, oireisten ja sairaiden hoitamiseen, rokottamiseen ja koronatodistustyöhön.

Lue lisää: Pirkanmaalla on todettu 290 koronatartuntaa – korkein luku koko pandemian aikana

”Kaikki kivet on käännetty. Nyt on kieltämättä kaikkein pahin tilanne korona-aikana. Meillä on eniten sairastuneita, eniten testaamista, eniten rokottamista ja koronapassityö. Me teemme kaiken edelleen käytettävissä olevalla resurssilla,” Aikio kertoo Aamulehdelle perjantaina päivällä.

Aikion mukaan rokottajia on terveysasemilla ja Hatanpään rokotusyksikössä yhteensä 160. Lisää rekrytoidaan koko ajan.

Lue lisää: Pirkanmaan kunnat pyytävät eläkeläisiä, opiskelijoita ja alanvaihtajia antamaan koronarokotuksia

Näin rokottajaksi

Koronarokotusten vauhdittamiseksi Tampere etsii uusia rokottajia.

Rokottajat voivat tehdä töitä oman aikataulunsa mukaisesta. Rokottajia tarvitaan niin arkipäiville kuin viikonlopuille.

Rokottajiksi voivat hakea:

  • Suomessa laillistetut sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt

  • tietyin edellytyksin sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja- ja kätilöopiskelijat.

Hakemus rokottajaksi täytetään Kuntarekryssä.

Lähde: Tampereen kaupunki.

Ei voida heti lyhentää

60 vuotta täyttäneitä on Tampereella noin 60 000. Heistä olisi rokotettava kolmannen kerran vielä 43 000, jotta saavutettaisiin 85 prosentin rokotekattavuus.

Yli 80-vuotiaita heistä on lähes 7 000, yli 70–79-vuotiaita yli 17 000 ja 60–69-vuotiaita lähes 20 000. He kaikki ovat Aikion mukaan oikeutettuja saamaan kolmannen rokotusannoksen tämän vuoden puolella. Kolmansia rokotuksia annetaan viikossa noin 5 000.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi perjantaina suosituksen kolmansien koronarokotusten aikaistamista. Suosituksen mukaan mukaan 60 vuotta täyttäneet ja muut riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Lue lisää: THL suosittelee kolmannen koronarokotuksen aikaistamista – 60 vuotta täyttäneille kolmas annos jo 3–4 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta

Alle 60-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, voisivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Aiemman suosituksen mukaan rokotusväli on ollut 5–6 kuukautta. Tampereella kolmannen annoksen on voinut saada kuuden kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta.

Aikio kertoi Aamulehdelle aiemmin perjantaina, että toisen ja kolmannen rokotusannoksen väliä ei voida Tampereella lyhentää kuudesta kuukaudesta kolmeen ennen kuin ikäihmisten rokotukset ovat hyvällä tasolla.

Ensimmäisiä ja toisia annoksia on ottamatta 15 000 henkilöllä Tampereella, jotta 85 prosentin rokotuskattavuus saavutettaisiin.

Lisää roktousaikoja

Tampereen kaupunki kertoi perjantaina illalla, että rokotusten vauhdittamiseksi se aikoo lisätä rokotusaikoja. Uusia aikoja tulee varattavaksi koko ajan, kun rokottajia saadaan lisää. Jotta iäkkäiden kolmannet rokotukset saadaan turvattua, terveysasemille on tulossa rokotusiltoja, jolloin rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta. Rokotusillat aloitetaan yli 80-vuotiaista.

Hatanpään rokotusyksikkö perustettiin viikko sitten perjantaina. Henkilöstöä rekrytoidaan rokotusyksikköön edelleen. Hatanpäällä pystytään toteuttamaan samanlainen rokotuskapasiteetti kuin Ratinan rokotusyksikössä. Ratinan yksikkö suljettiin lokakuun alussa, kun rokotuksiin ei enää hakeuduttu ja rokotuslinjastot olivat Aikion mukaan tyhjillään.

Lue lisää: Tampereen ajanvaraus ruuhkautui ja kaatui, kun kolmansia korona­rokotteita varattiin – Hatanpään koronarokotus­yksikkö avautuu etuajassa purkamaan ruuhkaa

Lue lisää: Tampereen uusi rokotusyksikkö aukesi Hatanpäällä – ensimmäisenä päivänä rokotettiin 150 ihmistä: ”Valtaosa tulijoista hakee kolmatta rokotetta”

Suomen Punainen Risti on avustanut kaupunkia koronatyössä jo melkein kahden vuoden ajan. Lisäksi apuna on eläkeläisiä, opiskelijoita ja avustavia työntekijäryhmiä. ”Resurssipula on valtava. Tässä ollaan aika vakavan äärellä. Nyt tehdään sen eteen töitä, että saataisiin tämä kiristyvä tilanne hallintaan.”

”Meillä voi ensi viikolla olla todella mustat ajat”, Aikio huokaa.

Päivitetty 17.12.2021 kello 20.22: Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla rokotuksista Tampereella ja THL:n uudesta suosituksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut