Maahantulon rajoitukset tiukentuvat – Kiuru: ”On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voimme varautua hyökyaaltoa vastaan” - Koronavirus - Aamulehti

Maahantulon rajoitukset tiukentuvat – Kiuru: ”On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voimme varautua hyökyaaltoa vastaan”

Ensi tiistaista lähtien kolmansista maista ei pääse Suomeen ilman ennakkotestiä ja koronarokotuksia.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoivat torstaina 16. joulukuuta Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudesta uusista koronatoimista.

16.12.2021 15:02 | Päivitetty 16.12.2021 16:36

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on torstaina ohjeistanut aluehallintovirastoja siitä, että resurssien mukaan testattaisiin myös Britanniasta, Tanskasta, Norjasta ja Nigeriasta saapuvat matkustajat. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Testistä voi vapautua, jos on esittää negatiivinen ennakkotestitulos, joka on otettu kahden vuorokauden sisällä.

Jo aiemmin ministeriö on ohjeistanut testaamaan tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvia matkustajia. Näistä maista tulleita on määrätty pakollisiin terveystarkastuksiin.

Lue lisää: Kiuru Ylellä: Hallitukselle ehdotettu merkittäviä rajoituksia maahantuloon – ”Ennakkotesti tulisi olla jo tehtynä maahan tultaessa”

THL seuraa omikrontilannetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) ohjataan seuraamaan omikrontilannetta eri maissa. ”THL seuraa omikrontilanteen kehittymistä, ja maalistaa voidaan täydentää lyhyelläkin varoitusajalla, jos siihen on aihetta”, sanoi tilaisuudessa STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Ruotsi saattaa olla pian listassa mukana. ”Tämä tulee olemaan haastava tilanne sekä Tornion että Ahvenanmaan rajoilla”, Kiuru ennakoi.

Lue lisää: Suomessa on todettu 34 omikrontartuntaa – THL ja STM kertoivat koronatilanteesta: ”Omikron leviää helpommin kuin delta”

Monissa maissa ei ole kuitenkaan tiedossa, ovatko niiden tartunnat nimenomaan omikronmuunnoksen aiheuttamia. Kaikkia Suomeen saapuvia matkustajia suositellaan siksi tekemään ennakkotesti ja lisäksi kotitesti maahantulon jälkeen.

Tämä koskee myös Suomen kansalaisia ja maassa vakituisesti oleskelevia. Tämä perustuu kuitenkin vapaaehtoisuuteen.

Lue lisää: Tautiekologi Tuomas Aivelon mukaan iso tartunta-aalto on tulossa: ”Ei toivoakaan, että nykyisillä toimilla omikronvariantti pidettäisiin kurissa”

Ei ilman ennakkotestiä ja rokotuksia

Hallitus päätti myös odotetusti maahantulon rajoituksien kiristämisestä EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevien kohdalla. Täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta vaaditaan jatkossa myös alle 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos.

Uusi vaatimus astuu voimaan tiistaina. Käytännössä maahan ei siis pääse, elleivät nämä vaatimukset täyty.

Vaatimus ei koske Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvia heidän palatessaan asuinmaahansa eikä henkilöitä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy.

Kiuru: Pitää varautua hyökyaaltoon

Lisää rajaturvallisuutta koskevia tiukennuksia voi kuitenkin olla pian luvassa. Kiurun mukaan sote-ministeriryhmä pohtii, mitä uusia rajaturvallisuutoimia tarvitaan mahdollisesti myös EU:n ja Schengen-alueen sisäpuolella.

”THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on jo julkisuudessa todennut, että ennakkotestaus pitäisi ulottaa kaikkeen Suomeen tulevaan matkustamiseen riippumatta siitä, onko Suomen, Schengen-alueen vai kolmannen maan kansalainen”, hän sanoi.

Kiurun mukaan ministerit pohtivat myös muita koronatoimia sekä kolmansien rokotusten vauhdittamista.

”Kuten olen todennut, kyllä tähän masiinaan pitää saada vauhtia niin rokotusten kuin toimien osalta. On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voimme varautua hyökyaaltoa vastaan, joka on tulossa”, Kiuru sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö järjestivät iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin hallituksen uusista päätöksistä koronaepidemian torjunnassa.

Päivitetty 16.12.2021 kello 16.33: Juttua päivitetty kauttaaltaan tiedotustilaisuuden annilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut