Kaikkien, joilla on koronan oireita tai epäily tartunnasta, on päästävä testiin - Koronavirus - Aamulehti

Päivitetyt ohjeet: Kaikkien, joilla on koronan oireita tai epäily tartunnasta, pitäisi päästä testiin – Myös kotitestausta laajennetaan

Koronatestaus- ja jäljitysstrategia päivitettiin muuttuneen epidemiatilanteen vuoksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi perjantaina 10.12. kansallisen koronatestaus- ja jäljitysstrategian päivityksistä.

10.12.2021 16:32 | Päivitetty 10.12.2021 18:57

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti perjantaina koronaviruksen kansallisen testaus- ja jäljitysstrategiansa. STM linjasi, että jatkossa kaikilla, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily korotartunnasta, tulee olla mahdollisuus päästä koronatestiin.

Päivitetyn strategian mukaisesti näyte tulisi ottaa myös henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita ja jotka ovat saaneet kaksi koronarokotusta tai joilla on todettu koronavirusinfektio aiemmin ja annettu vähintään yksi koronarokotus.

Myös alle 12-vuotiaat lapset testataan, mikäli heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Tavoitteena on, että koronatestiin tulisi päästä kaikkialla Suomessa vuorokauden sisällä ja että testitulos valmistuisi vuorokaudessa.

STM päivitti testausstrategian edellisen kerran syyskuussa. Tuolloin koronavirustestausta haluttiin kohdentaa tehokkaasti lähinnä virukselle altistuneille ja rokottamattomille oireisille.

”Suomessa monien on täytynyt suorastaan taistella päästäkseen testiin. Nyt tämä muuttuu. Tutkimuksiin on jatkossa oikeus kaikilla”, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) STM:n tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Kotitestien käyttöä laajennetaan

Strategian päivityksessä kotitestauksen hyödyntämistä laajennetaan niin työpaikoilla kuin kouluissakin.

”Kotitestaus antaa täydentäviä mahdollisuuksia epidemian hillitsemiseen”, kertoi osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

”Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että terveydenhuollossa tehtävien testien sijaan siirryttäisiin kotitestaukseen. Kotitestaus on ylimääräinen epidemian hillinnän keino, jota ei ole vielä niin hyödynnetty. Jos on syytä epäillä koronatartuntaa, mennään ensisijaisesti koronatestiin”, Puumalainen selvensi.

Kotitestien tulosten perusteella ei voida tehdä hoitopäätöksiä eikä päättää tartuntatautilain mukaisista eristys- ja karanteenitoimista. Kotitestistä saatu positiivinen tulos pitää varmentaa menemällä viralliseen koronatestiin.

STM:n kansallinen testaus- ja jäljitysstrategia on suositus. Kansallisesta ohjeistuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). STM:n mukaan THL on päivittämässä ohjeistusta kotitestien käytöstä ja hyödyntämisestä.

Kiurun mukaan lähipäivinä ratkaistaan, miten terveydenhuollon resurssit saadaan riittämään ja koronarokotukset jatkumaan samaan aikaan kun testausta lisätään. Ministeri esitti ratkaisuksi työterveydenhuollon nykyistä laajempaa hyödyntämistä koronatestauksessa. Nykyinen asetus ei sitä velvoita, mutta antaa siihen mahdollisuuden.

Päivitys kello 18.56: Juttua päivitetty kauttaaltaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut