STM ja THL: Tehohoidon kuormitus kaksinkertaistunut lokakuun lopusta - Koronavirus - Aamulehti

Tehohoidon kuormitus kaksinkertaistunut lokakuun lopusta, Pirkanmaa hankalimpia alueita – Näin STM ja THL kertoivat korona­tilanteesta

Viikoittaisessa tilaisuudessa kerrottiin valmistelussa olevista säädöksistä, kuten työelämän koronapassista ja Suomen koronavirustilanteesta. Näytimme tilaisuuden suorana tässä jutussa.

THL:n johtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa syksyllä 2020.

9.12.2021 8:00 | Päivitetty 9.12.2021 11:15

Suomessa koronaviruksen tapausmäärät ovat olleet nousussa useita viikkoja, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen. Viikoittainen raportoitu tapausmäärä on kaksinkertaistunut loka-marraskuun vaihteesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja THL pitivät viikoittaisen koronavirus­tilannetta käsittelevän katsauksensa torstaina.

Tilannekatsauksessa puhuivat Salmisen lisäksi johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä.

Tapausmäärien lisäksi myös testausaktiivisuus on ollut nousussa jo usean viikon ajan. Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan myös testaamisen määrä on lähes kaksinkertaistunut, mutta positiivisten testien osuus ei ole laskenut. Viime viikolla positiivisten testien osuus oli 6,4 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin kahdella edellisellä viikolla.

14 vuorokauden ilmaantuvuuden vaihtelu on suurta eri alueiden välillä ja niiden sisällä. Pirkanmaa on Voipio-Pulkin mukaan yksi hankalimpia alueita tällä hetkellä yhdessä Pohjois-Pohjanmaan ja Päijät-Hämeen kanssa. Yhtä selittävää tekijää alueellisille eroille ei ole.

Katso Voipio-Pulkin puheenvuoro kokonaisuudessaan tästä:

Rokotekattavuus lähes kaikkialla yli 80 prosenttia

Toisen rokotteen rokotuskattavuus yli 12-vuotiailla on tällä hetkellä 82,3 prosenttia.

Rokotuskattavuus on nuorilla ja nuorilla aikuisilla muuta väestöä alhaisempi. Kyseessä on aktiivisimpiin kuuluva ikäryhmä, jolle rokottautuminen olisi tärkeää laajojen sosiaalisten piirien vuoksi.

Mika Salmisen mukaan lasten ja nuorten koronaturvallista arkea edistää muun muassa se, että kotitestien käytettävyys on osoittautunut ”mainettaan paremmaksi”.

”THL:n mielestä niiden käyttö on suositeltavaa”, Salminen sanoo ja lisää, että THL:ltä on tulossa testien käyttöä tukeva ohjeistus lähiaikoina.

Salmisen mukaan on hyvä, että rokotekattavuus vaikuttaa vähitellen nousevan. 80 prosentin rokotekattavuus on tavoitettu lähes koko maassa. Sen alle jää enää yksi sairaanhoitopiiri. Itä-Suomen kattavuus on parempi kuin Länsi-Suomen.

Pirkanmaalla rokotuskattavuus toisen rokotteen osalta yli 12-vuotiaiden keskuudessa on 82,9 prosenttia.

Kolmansia rokoteannoksia on annettu erityisesti ikääntyneille. Vanhimmissa ikäluokissa jopa yli 46 prosentille koko maassa.

Vakavan sairauden riski ja kuolemantapaukset keskittyvät iäkkäämpiin väestöryhmiin, joista rokottamattomilla riski on korkein. Kaikkein iäkkäimmillä, eli yli 75-vuotiailla, rokotuksen suoja on myös nuoria ikäluokkia heikompi.

”Tällä hetkellä on hyvin tärkeätä, että ikääntyneille saataisiin kolmas rokotus, koska se voi kääntää tämän trendin”, Salminen sanoo.

Katso Mika Salmisen puheenvuoro kokonaisuudessaan tästä:

Tehohoidon kuormitus kaksinkertaistunut

Salminen muistuttaa, että mitä korkeampi rokotekattavuus, sitä pienempi tehohoidon kuormitus.

Tehohoidon kuormitus on kaksinkertaistunut lokakuun loppuun verrattuna. Viime viikolla tehohoitoon tuli 39 uutta koronaviruspotilasta.

Esimerkiksi Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella, johon Pirkanmaan lisäksi kuuluvat myös Etelä-Pohjanmaa ja Kanta-Häme, tehohoitojaksojen määrä on noussut maanantaista viidellä eli kaksinkertaistunut.

Vuodeosastohoidon ja erikoissairaanhoidon tarve on valtakunnallisesti ollut laskussa, mutta tehohoidon tarve on vakaasti noussut. Voipio-Pulkin mukaan tällä hetkellä tehohoidon tarvetta on nyt enemmän Helsingin yliopistollisen sairaalan alueen ulkopuolella kuin aiemmin.

Omikronia tavattu 50 maassa

Uutta omikronvarianttia havaittu jo yli 50 maassa. Pohjoismaista Tanskassa on havaittu omikronmuunnosta laajoilla alueilla. Myös Norjassa on havaittu yksi laaja tartuntaketju.

Suomessa on toistaiseksi todettu yhdeksän tapausta, ja lisäksi on useita epäilyjä tutkittavana.

Salmisen mukaan alustavat tutkimustulokset viittaavat siihen että rokotettujen vasta-aineet neutraloivat viruksen huonommin kuin aiempia muotoja.

Taudinaiheuttamiskykyä on Salmisen mukaan vielä ennenaikaista arvioida, mutta moni täysin rokotettu tartunnan saanut on kuitenkin lieväoireinen toi oireeton.

”Työelämän koronapassi” valmistelussa

Tartuntatautilain monien väliaikaisten lakien ja säädösten jatkaminen on tällä hetkellä eduskuntakäsittelyssä.

Hallitus on esittänyt, että nykyisessä koronatilanteessa olisi helpompi järjestää maahantulo siten, että tulijat tulisivat niin sanotusti ”yhtä putkea” pitkin. Aiemmin maita on jaoteltu terveysturvallisiin matalan ilmaantuvuusluvun maihin ja koronatilanteen kanssa kamppaileviin, korkeamman ilmaantuvuusluvun maihin. Jatkossa kaikista maista matkaavilta vaadittaisiin rokotteita ja testejä.

Taneli Puumalainen kertoi tilaisuudessa myös hallituksen keskiviikkona esittämästä rokotevelvoitteesta, jonka toteutuessa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä vaadittaisiin koronarokotusta iäkkäiden ja riskiryhmien hoidossa.

Valmisteilla on myös EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisen käytön laajentaminen. Keskustelussa on myös työelämän koronapassi, jolla voitaisiin pienentää työpaikkojen tartuntariskejä. Puumalaisen mukaan koronapassin ja koronatodistuksen valmistelun aikataulu on kiireinen. Asiasta keskustellaan työnantaja- ja työntekijäosapuolten yhteisneuvotteluissa.

Katso Taneli Puumalaisen puheenvuoro tästä:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut