Koronanyrkki: Tilanne vakava Pirkanmaalla, sairaalaan päivittäin 4–5 koronapotilasta, lukujen nousu viime viikosta suuri – kiireetöntä hoitoa vähennetään - Koronavirus - Aamulehti

Koronanyrkki: Tilanne vakava Pirkanmaalla, sairaalaan päivittäin 4–5 koronapotilasta, lukujen nousu viime viikosta suuri – kiireetöntä hoitoa vähennetään

Tiistaina 7. joulukuuta Taysissa hoidossa oli 23 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa.

Taysin infektio-osastolla hoidetaan koronapotilaita.

7.12.2021 15:01 | Päivitetty 7.12.2021 15:34

Aamulehti

Tays vähentää kiireetöntä hoitoa vakavan koronatilanteen takia, kertoo johtajaylilääkäri Juhani Sand tiedotteessa. Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki oli koolla jälleen tiistaina.

Tiistaina 7. joulukuuta kerrottiin myös Pirkanmaan suurimmista päiväkohtaisista koronalukemista.

Lue lisää: Uudet huippukorkeat lukemat: Tays raportoi Pirkanmaalle maanantailta 269 uutta korona­virus­tartuntaa

Rokottamattomien koronatartunnat ovat Pirkanmaalla edelleen nousussa. Päivittäin sairaalaan tulee 4–5 uutta koronapotilasta. Kuormitus on alkanut näkyä sekä vuodeosastoilla että tehohoidossa. Tiistaina Taysissa hoidossa oli 23 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa.

– Tilanteen vuoksi Tays joutuu vähentämään kiireetöntä hoitoa. Henkilöstöä ei ole samaan aikaan saatavissa sekä kiireettömään hoitoon että kasvavan koronapotilasmäärän hoitoon. Osastoille saadaan tilaa ja osaavaa henkilökuntaa vain muuta toimintaa vähentämällä, sanoo Sand.

Pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle, että Pirkanmaalla otetaan käyttöön tartuntatautilain pykälä 58d, jolloin tapahtumissa ja asiakastiloissa tulee noudattaa turvaväliä. Voimaan tullessaan asiakastiloihin, kuten museoihin, kuntosaleille tai uimahalleihin sekä tapahtumiin ja esityksiin voitaisiin ottaa noin kaksi kolmasosaa normaalista asiakasmäärästä. Rajoituksesta voi vapautua koronapassilla.

Lue lisää: Suora lähetys kello 15.30: Koronanyrkki kertoo Pirkanmaan tautitilanteesta – ”Tilanne on vakava”

Lue lisää: Kaikki koronaviruksesta: Suomessa on todettu kaksi uutta omikrontartuntaa, tapauksia jo 50 maassa

”Urheilutapahtumien maskeissa petrattavaa”

Pandemiaohjausryhmä suosittelee niin ikään, että koulujen joulujuhlat pidetään luokissa. Ryhmä linjaa, että maskit voidaan ottaa kuntakohtaisesti käyttöön koulutyössä myös 4.–5.-luokkalaisille, jos kunnan tartuntatilanne sitä edellyttää.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä korostaa, että kaikissa yleisötapahtumissa on syytä käyttää maskeja.

– Musiikkitapahtumissa ja teattereissa maskeja käytetään hyvin mutta erityisesti urheilutapahtumissa olisi vielä petrattavaa. Toivomme, että voisimme tällä välttää tilanteen, jossa yleisötilaisuudet joudutaan kokonaan kieltämään, Sand toteaa.

1 102 tartuntaa viikolla 48

Kaksi rokoteannosta Pirkanmaalla on saanut 82,9 prosenttia, yhden annoksen 87,6 prosenttia ja kolme annosta 6,4 prosenttia yli 12-vuotiaista, koronanyrkki kertoi 7. joulukuuta.

Koronan ilmaantuvuus on Pirkanmaalla 396 tartuntaa 100 000 asukasta kahden viikon ajalta. Positiivisten testien osuus Fimlabissa testatuista oli viime viikolla 15,9 prosenttia.

Viime viikon aikana Pirkanmaalla todettiin 1 102 tartuntaa.

Tartunnan lähde saatiin selville 66 prosentissa tartunnoista. Epidemia on pirkanmaalainen, sillä Pirkanmaan ulkopuolelta tuli prosentti ja ulkomailta niin ikään prosentti todetuista tartunnoista.

Vertailu viime viikkoon:

Koronan ilmaantuvuus oli Pirkanmaalla edellisviikolla (viikko 47) 286 tapausta 100 000 asukasta kohden kahden viime viikon ajalta. Edellisviikolla todettiin 871 uutta koronatartuntaa.

Positiivisia tuloksia oli Fimlabissa testatuista 11,5 prosenttia.

Viime viikolla eli viikolla 48 koronanyrkki kertoi, että yhden rokotuksen oli saanut Pirkanmaalla 87,2 prosenttia ja kaksi 82,3 prosenttia yli 12-vuotiaista. Liki kolmasosa yli 80-vuotiaista oli saanut kolmannen rokotteen. Yli 12-vuotiaista 4,5 prosenttia oli saanut kolmannen koronarokotteen.

Korjaus 7.12. kello 15.33: Faktalaatikossa rokotusten kohdalla olivat yhden ja kahden rokotuksen saaneiden prosenttiosuudet väärin päin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut