Ajanvaraus kolmansiin koronarokotuksiin avautui kaikille yli 18-vuotiaille Tampereella - Koronavirus - Aamulehti

Kolmanteen korona­rokotukseen saa Tampereella ajan vasta, kun toisesta rokotteesta on kulunut kuusi kuukautta – joulukuulle aikoja tarjolla enää ”hyvin vähän”

Koronapassin käyttöönotto lisäsi jo marraskuussa rokotusintoa Tampereella. Nyt rokotusten kysyntää on kasvattanut myös kolmansien rokotusten ajanvarauksen laajentuminen.

Tampereella rokotuksia annetaan tällä hetkellä muun muassa eri puolilla kaupunkia kiertävässä rokotusbussissa. Rokotusbussi kuvattiin 5. marraskuuta.

7.12.2021 16:59 | Päivitetty 7.12.2021 21:42

Aamulehti

Koronapassin aikaan saama rokotusinto on jatkunut Tampereella. Koronapassi otettiin Pirkanmaalla käyttöön marraskuun puolivälissä.

Tampereen kaupungin hoitotyön päällikön Birgit Aikion mukaan aiemmin syksyllä ennen koronapassin käyttöönottoa rokotuksissa ei ollut ruuhkaa.

”Nyt kun se on käytössä ja sitä vaaditaan, erityisesti ravintoloihin ja tapahtumiin, ihmiset ovat aktivoituneet. Määrät ovat lisääntyneet 30 prosenttia ellei enemmänkin", Aikio kertoo.

Aamulehti kertoi jo marraskuun lopulla, että rokotehalukkuus oli näyttänyt vilkastuneen Tampereella. Ainakin Hatanpään rokotuspiste ruuhkautui niin, että osa rokotuksiin tulleista jouduttiin käännyttämään pois.

Lue lisää: Koronapassi tuli myös Pirkanmaalle – Tässä yksinkertaiset ohjeet, kuinka saat sen käyttöön

Rokotukset Tampereella

Ensimmäisen rokoteannoksen on Tampereella saanut 87,8 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Toisten rokoteannosten osalta osuus on 83,2 prosenttia.

Kolmannen annoksen on saanut 5,5 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Lähde: THL, tiedot poimittu 7.12.2021.

Puoli vuotta väliä

Nyt rokotusten kysyntää lisää myös kolmansien rokotusten ajanvarauksen laajentuminen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli viime viikolla kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 18 vuotta täyttäneille.

Tampereella ajanvaraus kolmansiin rokotuksiin kaikille yli 18-vuotiaille avautui perjantaina 3. joulukuuta. THL:n mukaan kolmas rokote voidaan antaa 5–6 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta, mutta kunnat saavat päättää aikataulusta sen mukaan, miten saavat rokotukset toteutettua.

Tampereella toisen ja kolmannen rokotteen välinen aikaraja pidetään edelleen kuudessa kuukaudessa.

”Kolmanteen rokotukseen saa ajan, kun toisesta rokotteesta on kulunut kuusi kuukautta. Kyllä me sillä kärjellä menemme, että ikäihmiset pitää saada ensin rokotettua”, Aikio toteaa.

Ikäihmiset ensin

Aikion mukaan viisikymppisten pitää vielä malttaa mielensä, sillä Tampere on selvästi muuta Suomea jäljessä yli 70-vuotiaiden rokotuksissa.

”Meillä on Tampereella se tilanne, että yli 85-vuotiaat eivät ole rokotettu ja he ovat suurimmassa riskissä.”

Aikio toteaa, että Tampere onnistui ikäihmisten rokotuksissa hyvin 1. ja 2. rokotuksissa, mutta nyt tilanne ei ole yhtä hyvä ja nuorempien intoa pitää suitsia. Jos toisesta rokotuksesta ei ole kulunut puolta vuotta, aikoja on turha vielä tähyillä.

”Tähän joulukuulle aikoja on hyvin vähän, koska myös influenssarokotukset pyörivät ja on vielä paljon heitä, jotka hakevat ensimmäistä ja toista rokotetta", Aikio kertoo.

Rokotuksia annetaan Tampereella ilman ajanvarausta pop up -rokotuspisteillä ja rokotusbussissa. Lisäksi rokotuksia annetaan ajanvarauksella terveysasemilla ja 10. tammikuuta alkaen Hatanpään koronarokotusyksikössä.

Lue lisää: Tampereen Hatanpäälle avataan uusi koronarokotusyksikkö tammikuussa – ajanvaraus alkaa perjantaina

Pystytäänkö rokotuskapasiteettia vielä lisäämään Tampereella? ”Kyllä me sitä lisäämme. Valmistelen asiasta suunnitelmaa kaupunginhallitukseen eli kyllä tähän työtä tehdään.”

Lue lisää: Rokotteet riittäisivät, mutta aika ei – Tampereen rokotusbussissa annetaan jonottajille parissa tunnissa yli sata koronarokotusta

Lue lisää: Yksi kuva näyttää, miten tehokkaasti rokotus suojaa vakavalta koronataudilta – Miksi rokotettuja kuoli syksyllä enemmän kuin rokottamattomia?

Lue lisää: Keitä ovat Pirkanmaan 148 000 rokottamatonta? Katso hakukoneesta, kuinka moni ikäisistäsi ei ole ottanut rokotetta kotikunnassasi

Päivitys 7.12. kello 17.36: Lisätty juttuun tieto, että verkkoajanvaraukseen ei välttämättä pääse juuri nyt läpi.

Täsmennys 7.12. kello 17.46: Täsmennetty juttuun, että kolmas rokote annetaan 5–6 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta. Aiemmin jutussa puhuttiin kuudesta kuukaudesta.

Oikaisu 7.12. kello 21.32: THL:n mukaan kolmas rokote voidaan antaa 5-6 kuukauden kuluttua toisesta rokotteesta, mutta kunnat saavat päättää aikataulun sen mukaan, miten ne pystyvät toteuttamaan rokotukset. Tampereella väli pidetään ainakin toistaiseksi 6 kuukaudessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut