Pääministeri juhli yökerhossa vaikka tiesi ulkoministerin koronatartunnasta - Koronavirus - Aamulehti

Helsingin yössä ilman valtioneuvoston puhelinta juhlinutta pääministeri Marinia yritettiin tavoitella ravintolaillan aikana kahdesti eristäytymisohjeistuksella

Pääministeri Sanna Marin on kertonut lehdille, että hänellä on ollut mukanaan vain eduskunnan puhelin. Ohjeistus varotoimenpiteistä tavoitti hänet vasta sunnuntaina.

Pääministeri Marinin kerrotaan juhlineen helsinkiläisessä yökerhossa viikonloppuna.

5.12.2021 23:01 | Päivitetty 6.12.2021 10:04

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi sunnuntaina Twitterissä saaneensa ”lauantai-iltana” tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) koronatartunnasta.

”Tässä yhteydessä en saanut ohjeistusta välttää kontakteja”, Marin tviittasi.

Pääministerin lausunto tuli vain hieman sen jälkeen, kun Seiska oli julkaissut kuvia pääministeri Marinista helsinkiläisessä yökerhossa lauantaiyönä. Lehden mukaan Marin oli yökerhossa ”lähes pilkkuun eli kello neljään asti aamuyöllä” sen jälkeen, kun Haaviston altistuksesta kerrottiin julkisuuteen.

Tieto ulkoministeri Haaviston koronatartunnasta tuli lauantaina illalla kello kymmenen aikaan. Valtioneuvoston kanslia kertoi tuolloin, että ”hallitusta on informoitu asiasta, ja kanslia on ohjeistanut ministereitä sekä muita ministerin [Haaviston] kanssa tekemisissä olleita”.

Haaviston on kerrottu olevan oireeton ja työskentelevän toistaiseksi etänä kotoaan käsin.

Vaikka Marin kertoo saaneensa tiedon Haaviston tartunnasta lauantaina, tieto valtioneuvoston turvallisuusjohtajan ohjeistuksesta tavoitti pääministerin mukaan hänet vasta sunnuntaina.

Marinin mukaan hän on tuolloin ”välittömästi alkanut noudattaa” ohjeita.

Valtioneuvoston puhelin jäi kotiin

STT:n mukaan valtioneuvoston jäseniä ohjeistettiin jo hieman ennen iltakahdeksaa lauantai-iltana välttämään kontakteja, jos heillä oli ollut ohjelmaa koronatartunnan saaneen Haaviston kanssa perjantaina 3.12.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan antama ohje välitettiin tekstiviestitse, ja se toistettiin laajemmalla jakelulla noin kello 22 samana iltana.

Pääministeri on kertonut muun muassa Helsingin Sanomille ja Iltalehdelle, ettei hänellä ole ollut mukanaan valtioneuvoston puhelinta, johon valtioneuvoston viestit tulevat.

Sen sijaan Marinilla on ollut illanvieton aikana mukana eduskunnan puhelin, johon hänelle on ilmoitettu Haaviston koronatartunnasta, mutta ei annettu ohjeistusta erityistoimista.

Helsingin Sanomien mukaan pääministerille kertoi Haaviston koronatartunnasta valtiosihteeri Henrik Haapajärvi noin kello 19.20 lauantai-iltana.

Marin on kuitenkin myöntänyt lehdelle, että hänen olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa ja ymmärtää tarkistaa tieto toiseen kertaan.

Marin kertoo lisäksi Helsingin Sanomille, että hänellä on aina mukanaan toinen virkapuhelimista.

– Olen aina tavoitettavissa, ja nytkin minut tavoitettiin, Marin sanoi.

Luki ohjeistuksen vasta sunnuntaina

Marinin mukaan valtioneuvoston varotoimenpiteitä koskeva turvallisuusjohtajan antama ohjeistus tavoitti hänet sunnuntaina aamulla, kun hän luki toisen puhelimensa viestejä.

Pääministeri kertoi

Twitterissä
varanneensa ensimmäisen koronatestiajan heti sunnuntaina. Ensimmäisestä koronatestistä pääministeri sai negatiivisen tuloksen ja maanantaina hänen on määrä käydä toistamiseen testissä.

Hän kertoo välttävänsä kontakteja toiseen testitulokseen saakka.

Iltalehdelle Marin kertoi palaavansa töihin normaalisti, jos hän saa vielä toisestakin testistä negatiivisen tuloksen.

Ministerien ohjelmaan muutoksia

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja on ohjeistanut ministereitä ja eräitä viranhaltijoita välttämään kontakteja toistaiseksi. Lisäksi heidät on ohjeistettu hakeutumaan koronatestiin ennen lähityöhön palaamista. Kontaktien välttämisen vuoksi joidenkin ministerien lähipäivien ohjelmaan tulee muutoksia.

Lue lisää: Ministereitä ohjeistettu välttämään kontakteja toistaiseksi Pekka Haaviston koronatartunnan takia – eduskunnassa selvitetään mahdollisia altistumisia

Esimerkiksi työministeri Tuula Haatainen (sd.) ilmoitti sunnuntaina jäävänsä varotoimena pois maanantain EU-ministerineuvoston kokouksesta.

Valtioneuvosto kertoi sunnuntaina alkuillasta Twitterissä, että Marin sekä tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) eivät osallistu Haaviston koronatartuntaan liittyvistä varotoimenpiteistä johtuen itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelukseen liittyviin tapahtumiin.

Valtiovarainministeriö on puolestaan kertonut, ettei valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) osallistu Brysselissä euroryhmän kokoukseen ja talousministerien Ecofin-kokoukseen 6.–7.12.

Hallitus oli viimeksi koolla perjantaina. Valtioneuvoston linnan tiloissa pidetyissä kokouksissa on voimassa suositus käyttää maskia.

Juttua päivitetty 6.12. kello 9.38: Lisätty tiedot siitä, miksi valtioneuvoston ohjeistus ei tavoittanut Marinia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut