Eteläafrikkalainen asiantuntija: Omikronmuunnos voi tartuttaa, vaikka olisi jo saanut tartunnan muista muunnoksista - Koronavirus - Aamulehti

Eteläafrikkalainen asiantuntija: Omikronmuunnos voi tartuttaa, vaikka olisi jo saanut tartunnan muista muunnoksista

Tämän hetken tietojen mukaan näyttää kuitenkin, että rokottautumalla voi välttää vakavan sairastumisen.

Ihmisiä seisoi saapuvien lentojen taulun edessä Japanissa Tokion Hanedan lentokentällä. Lentoja oli peruttu 30. marraskuuta Etelä-Afrikassa todetun omikronvariantin vuoksi. Japani sulki pian uutisten jälkeen rajansa ulkomaalaisilta matkailijoilta.

2.12.2021 14:28

Johannesburg/New Delhi/New York

Muiden koronavirusmuunnosten aiheuttamat tartunnat eivät välttämättä suojaa omikronmuunnostartunnalta, kertoi Etelä-Afrikan tartuntatautien kansallisen tutkimuslaitoksen NICD:n asiantuntija Anne von Gottberg torstaina. Tämän hetken tietojen mukaan rokottautuminen kuitenkin suojaa vakavalta tautimuodolta.

Von Gottberg kertoi, että alustavissa tutkimuksissa on havaittu ihmisten saaneen tartuntoja uudelleen. Trendi on hänen mukaansa havaittavissa myös malleissa, jotka vertaavat tapausten määrää koko väestöön.

”Uskomme, että tapausten määrä kasvaa eksponentiaalisesti maan kaikilla alueilla. Uskomme kuitenkin myös, että rokotteet suojaavat vakavalta sairastumiselta”, hän kertoi lehdistötilaisuudessa.

Uutta muunnosta on havaittu eri mantereilla ainakin parissakymmenessä maassa. Alun perin muunnoksesta raportoitiin eteläisessä Afrikassa, minkä vuoksi monet maat ilmoittivat matkustusrajoituksista alueelta tuleville. Maailman terveysjärjestö WHO on kuitenkin kannustanut harkitsemaan rajoituksia uudelleen, sillä muunnoksen alkuperäinen lähde ole vielä selvillä.

Toimet taas kiristymässä

Viimeisimpänä omikronmuunnoshavainnoista ovat raportoineet Intia ja Yhdysvallat. Kummassakin maassa aiotaan myös kiristää matkustajille asetettuja vaatimuksia testaamisen suhteen.

Ruotsissa hallitus on kertonut harkitsevansa pian uusien koronarajoitusten käyttöön ottamista.

”Meillä on nyt Ruotsissa hyvä tilanne aiempaan verrattuna. Mutta näemme, että kehitystä on nyt hidastettava, jotta tartunnat eivät lähde nousemaan jyrkästi”, sanoi osastopäällikkö Tegmark Wisell Ruotsin kansanterveysvirastosta.

Wisell kuitenkin korosti, että käyttöönotettavien rajoitusten on oltava oikeasuhteisia eikä liian tiukkoja.

Ruotsissa otettiin keskiviikkona käyttöön myös koronapassit. Todistusta otetuista rokotuksista vaaditaan nyt sisätiloissa järjestetyissä yli sadan ihmisen kokoontumisissa.

Suomessa todettiin ensimmäinen omikronvirusmuunnoksen aiheuttama tartunta torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut