Kokosimme tietoa koronarajoituksista, joita pian on odotettavissa – näin koronapassin käyttö voi laajentua - Koronavirus - Aamulehti

Kokosimme tietoa korona­rajoituksista, joita pian on odotettavissa – näin koronapassin käyttö voi laajentua

Uusia rajoituksia kohdistetaan esimerkiksi ryhmäliikuntaan muttei joukkoliikenteeseen. Koronatodistuksella rajoitukset voi välttää.

Ryhmäliikunnassa on kohtalainen riski koronaviruksen leviämiseen, joten ryhmäliikunta on uusien rajoitustoimien kohteena.

1.12.2021 21:03

Hallitus ilmoitti tiistaina, että sosiaali- ja terveysministeriö patistaa alueita kiristämään koronarajoituksia. Hallituksen mukaan alueiden tulee soveltaa tartuntatautilain pykälän 58 mahdollistamia rajoituksia nykyistä tiukemmalla tavalla.

Kokosimme tiedot siitä, mitä uudet rajoitukset tarkoittavat ja keitä ne koskevat.

Mihin rajoitukset kohdistuvat?

Uudet rajoitukset koskevat niitä alueita, jotka ovat koronaviruksen leviämisalueita. Nyt 14 sairaanhoitopiiriä sekä Ahvenmaan maakunta ja Rovaniemen kaupunki täyttävät leviämisalueen kriteerit.

Uudet rajoitukset koskevat yksityisiä yhteisöjä, yksityisiä elinkeinonharjoittajia, kuntia ja kuntayhtymiä, uskonnollisia yhdyskuntia ja julkisoikeudellisia laitoksia.

Lue lisää: Nämä koronarajoitukset ja -suositukset ovat nyt voimassa Pirkanmaalla

Lue lisää: Pirkanmaan koronanyrkki suosittaa 20 hengen rajoitusta yleisötilaisuuksiin – laaja etätyösuositus voimaan heti

Lue lisää: Kaikki koronaviruksesta: THL kertoo tänään 5–11-vuotiaiden korona­rokotuksista – Yhdysvalloissa maan ensimmäinen omikrontapaus

Rajoitukset eivät koske yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Hallitus suosittelee välttämään lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoitustoimia.

Ravintoloissa on jo aukiolorajoituksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on jakanut tartuntariskitilanteen kolmeen kategoriaan, eli suuren, kohtalaisen ja pienen riskin tilanteisiin.

Leviämisalueilla on jo voimassa suuren riskin tilanteiden rajoituksia, kuten ravintoloiden aukioloaikarajoituksia. Alkoholijuomien anniskelu on sallittu kello 17:n jälkeen vain käyttämällä koronapassia.

THL:n mukaan merkittävän riskin tilanteet ovat otollisia koronavirustartunnoille, sillä niihin liittyy esimerkiksi runsaasti lähikontakteja, anniskelua sekä voimakasta äänenkäyttöä.

THL on kirjannut suuren riskin tilanteita esimerkkien avulla. Näitä ovat muun muassa sisällä järjestettävät, ilman merkittyjä istumapaikkoja tapahtuvat konsertit ja urheilutapahtumat sekä tanssiravintolat, yhteislaulutilanteet, ravintolat, karaokebaarit ja yökerhot.

Riskialtista on myös tiivis yhteismajoitus, joka on järjestetty esimerkiksi kausityöntekijöille.

Uudet rajoitukset kohdistuvat esimerkiksi ryhmäliikuntaan

Hallitus toivoo, että kunnat ja aluehallintovirastot kohdistavat rajoitustoimia nyt myös kohtalaisen riskin tilaisuuksiin ja toimintaan.

Niissä olosuhteet mahdollistavat koronavirustartunnat ja taudin leviämisen, jos kontaktien välttämiseen ei erityisesti kiinnitetä huomiota.

Kohtalaisen riskin tilanteita syntyy muun muassa joukkue- ja ryhmäliikuntaan käytetyissä sisätiloissa ja kontaktilajeissa.

Järjestäjien on huolehdittava turvaväleistä ja pintojen puhdistamisesta sekä siitä, että osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Osastopäällikkö Satu Koskela sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että lisärajoitukset liittyvät muun muassa asiakas- ja osallistujatilojen käytön edellytyksiin.

”Tilojen käytön rajoittaminen tarkoittaa sitä, että toiminnan harjoittajan pitää järjestellä toiminta niin, että voidaan välttää lähikontaktin aiheuttama tartuntariski”, Koskela kertoo.

Jos järjestäjä ei pysty ehkäisemään riittävästi tartuntariskiä asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin, järjestäjä voi esimerkiksi rajata asiakasmäärää.

Esimerkiksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kertoi keskiviikkona, että Pohjois-Pohjanmaalla on tarkoitus kieltää sisätiloissa järjestettävät kokoontumiset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Kategoriaan kuuluvat myös ravintoloiden terassit ja messut sekä sisätiloissa tapahtuvat hengelliset kokoontumiset ja yli kymmenen hengen kuorotoiminta. Kohtalaisen riskin tapahtumia ovat myös ulkona järjestettävät massakonsertit ja urheilutapahtumat, joissa ei ole merkittyjä istumapaikkoja.

Kohtalaisen riskin toimintaa on THL:n mukaan esimerkiksi julkinen liikenne takseja lukuun ottamatta. Joukkoliikenteeseen liittyviä rajoituksia ei ole suositeltu ainakaan vielä ottamaan käyttöön.

”Joukkoliikenteen ohjeistamista pohditaan erikseen, sillä koronapassia ei voi käyttää joukkoliikenteen rajoituksista vapautumiseen”, Koskela sanoo.

THL päivitti tällä viikolla riskiarviotaan joukkoliikenteen osalta. Nyt lähiliikenne on kaukoliikenteen ohella kohtalaisen riskin toimintaa.

Teattereihin ja museoihin ei suositella rajoituksia

Alhaisin tartuntavaara on vähäisen riskin tilanteissa. Niihin hallitus ei suosittele rajoituksia. Näissä tilanteissa kontaktit ovat yleensä lyhytkestoisia.

Vähäisen riskin paikkoja ovat muun muassa ruokakaupat, torit, markkinat, kauppakeskusten yleiset tilat, kirjastot ja museot.

Vähäinen tartuntariski koskee myös urheilutapahtumia, elokuvateattereja, teattereja ja konsertteja, jos niissä on määritelty istumapaikat.

Silti esimerkiksi monet helsinkiläiset teatterit ilmoittivat jo viikonvaihteessa vaativansa näytäntöihin saapuvilta koronapassia. Teatterit perustelivat päätöstään sillä, että teatterissa on alkoholin anniskelualueita, joihin kohdistuu rajoituksia.

Myös koulut ja työpaikat ovat vähäisen riskin tiloja.

Koronapassia ei voi vaatia joukkoliikenteessä

Tartuntatautilaki mahdollistaa rajoitusten välttämisen koronapassin eli EU:n digitaalisen koronatodistuksen avulla. Tapahtuman järjestäjä voi vaatia koronatodistusta yli 16-vuotiailta osallistujilta.

Todistusta ei saa vaatia lakisääteisissä ja välittämättömissä palveluissa kuten joukkoliikenteessä.

Kunnan on järjestettävä maksuton koronatestaus niille 16–17-vuotiaille, joilla ei ole täyttä rokotussarjaa.

Etätyötä suositellaan kaikilla leviämisalueilla

Valtakunnallinen etätyösuositus otetaan uudelleen käyttöön koronaviruksen leviämisalueilla. Hallituksen suosituksena on, että julkisen sektorin työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti silloin, kun työtehtävät sen mahdollistavat.

Vastaavaa etätyötä suositellaan myös yksityisille työnantajille.

Tartuntatautilakiin on tarkoitus kirjata uusi pykälä, jolla voidaan edellyttää sote-työnantajalta velvollisuutta huolehtia siitä, että henkilöstö ei aiheuta hoidettaville tartuntavaaraa. Rokottamaton työntekijä ei saisi jatkossa toimia potilastyössä. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut