Grafiikka kertoo, miksi rokotettuja kuoli syksyllä enemmän kuin rokottamattomia - Koronavirus - Aamulehti

Yksi kuva näyttää, miten tehokkaasti rokotus suojaa vakavalta koronataudilta – Miksi rokotettuja kuoli syksyllä enemmän kuin rokottamattomia?

Nuoria rokotettuja ei ole joutunut tehohoitoon Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Sairaalahoitoon joutuneet rokotetut ovat pääasiassa iäkkäitä ihmisiä, joilla on jokin perussairaus. Yksi kuva rokotusten määrästä havainnollistaa tilannetta.

Tiina Tähtinen työskenteli Tampereen Ratinan joukkorokotuspisteellä 5. toukokuuta 2021.

6.12.2021 6:30 | Päivitetty 12.12.2021 21:19

Aamulehti

Syksyn aikana koronavirustartunnan seurauksena kuoli 98 kaksi rokotetusta saanutta ja 65 rokottamatonta Suomessa, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoista. Ensisilmäyksellä tilasto voi hämmentää: Miten on mahdollista, että rokotettuja kuoli enemmän kuin rokottamattomia?

Vastaus löytyy, kun vertaa rokotettujen ja rokottamattomien määrää. Marraskuun loppuun mennessä rokotusikäisistä kaksi koronarokotetta oli Suomessa saanut lähes 3,9 miljoonaa, kun taas rokottamattomia oli reilut 650 000.

Näihin lukuihin suhteutettuna kuolemien määrä näyttää hyvin erilaiselta.

Ero on vielä selkeämpi, kun vertaillaan sairaalahoitoon koronatartunnan takia joutuneita rokotettuja ja rokottamattomia. Grafiikka näyttää, kuinka iso osa rokotetuista ja rokottamattomista 30–49-vuotiaista joutui sairaalahoitoon koronatartunnan seurauksena syys-lokakuun aikana.

Ketkä joutuivat tehohoitoon Pirkanmaalla?

Rokotteiden vaikuttavuudesta tiedetään, että niiden suojateho vakavaa tautia vastaan on erittäin hyvä, kertoo THL: n ylilääkäri Hanna Nohynek. ”Suojateho vakavia tautimuotoja vastaan säilyy kahden rokoteannoksen jälkeen erinomaisena vähintään puolen vuoden ajan.”

THL:n mukaan rokottamattomat päätyivät erikoissairaanhoitoon elo-lokakuun aikana 19 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 33 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut. Nohynekin mukaan sairaalahoitoon joutuneet kahdesti rokotetut ovat useimmiten ikäihmisiä, yli 60-vuotiaita, joilla on perussairauksia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä teho-osastolla kesä-marraskuun aikana hoidetuista koronapotilaista 85 prosenttia oli sellaisia, joilla oli puutteellinen tai puuttuva rokotesuoja, kertoo Infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttunen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta (Tays). Täyden rokotussarjan saaneita oli potilaista 15 prosenttia. ”Pääasiassa vaikeasti sairastuneet ovat tähän asti, ihan viime päiviin saakka, olleet rokottamattomia.”

”Nuoria rokotettuja meillä ei tehohoidossa ole ollut”, Huttunen sanoo.

Nuoremmilla suojateho koronavirusinfektiota vastaan heikkenee Nohynekin mukaan 3–6 kuukauden kuluessa toisen annoksen jälkeen niin, että kun teho on parhaimmillaan ollut 85 prosenttia, se hiipuu kolmen kuukauden aikana 65 prosenttiin ja puolen vuoden aikana 50 prosenttiin, Nohynek kertoo.

Nohynekin mukaan rokotteen suojateho heikkenee sitä nopeammin, mitä vanhempi ihminen on. ”Mitä vanhemmasta ja heikommasta ihmisestä on kysymys, heillä se tulee jonkin verran aikaisemmin alas, mutta ei suinkaan mihinkään nollaan.”

Nohynek huomauttaa, että mitä enemmän rokotettuja on, sitä enemmän suhteellisesti rokotettujen määrä lisääntyy sairastuneiden joukossa. Taudinkuvat rokotettujen ja rokottamattomien välillä ovat kuitenkin hänen mukaansa hyvin erilaiset.

”Se ei ole klassinen korona, vaan nämä ovat vanhoja ihmisiä, joilla perustauti heikentää peruskuntoa ja he joutuvat sairaalahoitoon, eivät välttämättä tehohoitoon samalla tavalla kuin klassisessa koronassa.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut