Mitä koronarajoituksia Pirkanmaalla on? Nämä rajoitukset ovat voimassa 30.11.2021 - Koronavirus - Aamulehti

Nämä koronarajoitukset ja -suositukset ovat nyt voimassa Pirkanmaalla

Osan rajoituksista pystyy välttämään koronapassilla. Juttua on päivitetty viimeksi 7. joulukuuta 2021.

Yhä useampi ravintola Pirkanmaalla vaatii asiakkailtaan koronapassia. Anniskelun on loputtava ravintoloissa kello 17, jos passia ei kysytä. Kuva on otettu 17.11.2021, kun monet ravintolat ottivat passin käyttöön.

30.11.2021 9:12 | Päivitetty 7.12.2021 20:32

Aamulehti

Pirkanmaalla on nyt voimassa yli 20 hengen kokoontumisrajoitus yleisötapahtumiin sekä leviämisalueen ravintolarajoitukset. Rajoitukset pystyy kuitenkin kiertämään koronapassilla.

Laaja maskisuositus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia. Nysse-liikenteessä astui voimaan maskipakko 3. joulukuuta. Maskit voidaan ottaa käyttöön koulutyössä myös 4.–5.-luokkalaisille.

Keräsimme yhteen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat koronarajoitukset ja -suositukset.

Ravintolat

Pirkanmaalla ovat voimassa leviämisalueen ravintolarajoitukset.

Ravintolat, joissa anniskellaan alkoholia voivat olla auki kello 5–18. Anniskelu on sallittu kello 9–17. Ravintolat, joissa ei anniskella, voivat olla auki kello 5–01.

Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista sisätiloissa ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista. Sisätiloissa asiakkaalla on oltava istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Vaihtoehtona rajoituksille ravintolat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Jos ravintola edellyttää asiakkailtaan koronapassia, sen ei tarvitse noudattaa alueelle asetettuja tavallista tiukempia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoille, sallitulle asiakasmäärälle tai määräystä jokaisen asiakkaan istumapaikasta sisätiloissa.

Yleisötilaisuudet

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt ajalla 6.12.2021–5.1.2022 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kuntien alueilla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Koronapassin avulla voi kuitenkin vapautua tästä rajoituksesta.

Rajoitus ei koske yleisiä kokouksia eikä alle 16-vuotiailta voi edellyttää koronapassia.

Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Yksityistilaisuudessa voi käyttää koronapassia.

Maskit

Pirkanmaalla on voimassa maskisuositus yleisissä tiloissa ja liikennevälineissä 12 vuotta täyttäneille.

Nysse-liikenteessä astui voimaan maskipakko 3. joulukuuta. Maskipakko koskee yli 12-vuotiaita matkustajia. Siitä voivat poiketa vain sellaiset matkustajat, jotka eivät terveytensä vuoksi voi käyttää maskia.

Sisätilojen lisäksi maskeja suositellaan myös ulkotiloissa niissä tilanteissa, joissa pitkäkestoisia ruuhkia ei voi välttää. Laaja maskisuositus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia.

Kouluissa maskeja suositellaan työntekijöille sekä kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille. Jos kunnassa on paljon koronatartuntoja, maskit voidaan ottaa käyttöön koulutyössä myös 4.–5.-luokkalaisille.

Myös työpaikoilla on voimassa maskisuositus.

Etätyö

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suositti tiistaina 30. marraskuuta siirtymistä etätyöhön kaikissa niissä tehtävissä, joissa sitä on mahdollista tehdä. Voimassa on laaja maskisuositus.

Terveydenhuolto

Sairaaloissa ja vuodeosastoilla voi pääosin vierailla, kun noudattaa hygieniaohjeita ja käyttää maskia.

Synnyttäjällä voi olla mukanaan yksi tukihenkilö ja lisäksi synnyttäjän niin halutessa doula eli synnytystukihenkilö. Synnytykseen osallistuvien tulee olla terveitä, eivätkä he saa olla karanteenissa.

Ryhmäharrastukset

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua oman ryhmän kesken lähikontakteilla.. Kilpailu- ja ottelutoiminta on sallittua.

Aikuisten harrastustoiminnassa ryhmäliikunta sekä kilpailu- ja ottelutoiminta ovat sallittuja. Sisätiloissa tulee välttää lähikontaktia.

Harrastustiloissa tulee olla mahdollisuus turvavälien pitämiseen.

Päivitys 30.11.2021 kello 15:37: Juttua on päivitetty Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän uusilla suosituksilla.

Täsmennys 1.12.2021 kello 10.07: Synnytyksiä koskeviin rajoituksiin on täsmennetty, että tukihenkilön lisäksi mukana saa olla synnyttäjän niin halutessa doula.

Päivitys 7.12. kello 20.25: Juttua on päivitetty 6.12. kiristyneillä kokoontumisrajoituksilla, 3.12. voimaan astuneella Nysse-liikenteen maskipakolla ja 7.12. kokoontuneen pandemiaohjausryhmän uusilla suosituksilla.

Lue lisää: ”Ollaan lähellä tilannetta, jossa joudutaan rajoittamaan kiireettömiä leikkauksia” – Katso, miten koronanyrkki kertoi Pirkanmaan pahenevasta tautitilanteesta

Koronapassi

Euroopan unionin koronatodistus, jonka voi ladata Omakannasta tai saada paperisena.

Koronapassin voi saada, jos on

1. Todistus koronarokotuksesta,

2. alle 72 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos tai

3. enintään 6 kuukautta aiemmin sairastettu ja todettu koronatauti.

Voidaan edellyttää 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

Voidaan edellyttää esimerkiksi ravintoloissa, kuntosaleilla ja museoissa mutta ei välttämättömiksi katsotuissa paikoissa, kuten ruokakaupoissa ja apteekeissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut