Nohynek: Suomen rokotusjärjestys noudattaa ECDC:n suosituksia - Koronavirus - Aamulehti

THL:n Nohynek: Suomen rokotusjärjestys noudattaa ECDC:n suosituksia

Kolmansissa annoksissa on suuria alueellisia eroja.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa Helsingissä 1. joulukuuta 2020.

29.11.2021 19:58

Helsinki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokotusjärjestys noudattaa Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) suosituksia.

ECDC kehottaa suojaamaan rokotuksilla ensin ikääntyneitä, hauraimpia ihmisiä sekä terveydenhuollon ammattilaisia ja asettaa alaikärajan 40 vuoteen, Nohynek sanoo.

Suomessa kolmansia rokotuksia annetaan nykyisin muun muassa 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.

Suomessa 2,5 miljoonaa ihmistä kuuluu joukkoon, jolle suositellaan jo nyt kolmatta koronarokotusannosta. Niistä yli 60-vuotiaista, jotka ovat saaneet toisen rokoteannoksen yli kuusi kuukautta sitten, 46 prosenttia on saanut myös kolmannen annoksen.

Kansalliselta rokotusasiantuntijaryhmältä (KRAR) odotetaan keskiviikkona kannanottoa muun muassa kolmansien rokotusten laajentamisesta suuremmalle joukolle.

Lue lisää: Uusi virusmuunnos luo painetta koronatoimille – Hallitus ja rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuvat tällä viikolla: Näitä päätöksiä odotetaan

Kolmansia annoksia annettu eniten Ahvenanmaalla, Lapissa ja Länsi-Pohjassa

Kolmansilla rokotuksilla on Nohynekin mukaan jo pystytty antamaan lisäsuojaa hyvin monelle ikääntyneelle.

”Ikä on merkittävin vakavalle koronataudille altistava tekijä. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokottaminen suojaa epäsuorasti myös hauraimpia ja ikääntyneitä”, Nohynek sanoo.

Kolmansissa rokotuksissa on suuria alueellisia eroja. Eniten kolmeen kertaan rokotettuja on Ahvenanmaalla, Lapissa ja Länsi-Pohjassa, vähiten Kymenlaaksossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut