Ravintolarajoitukset kiristyvät Pirkanmaalla sunnuntaina, tätä se tarkoittaa - Koronavirus - Aamulehti

Ravintolarajoitukset kiristyvät Pirkanmaalla ensi yönä – jatkossa anniskelun tulee loppua ilman koronapassia jo kello 17

Anniskeluravintoloiden mahdollisuus toimia kaventuu merkittävästi, jos ne eivät vaadi asiakkailtaan koronapassia.

Ravintolarajoitukset kiristyvät Pirkanmaalla sunnuntaina. Näin koronapasseja tarkastettiin ravintolan ovella Helsingissä 16. lokakuuta.

26.11. 11:12 | Päivitetty 11:02

Hallitus on odotetusti vahvistanut uudet ravintolarajoitukset koronaepidemian leviämisalueille. Rajoitukset tulevat koskemaan myös Pirkanmaata.

Aamupäivällä järjestetyssä valtioneuvoston yleisistunnossa linjattiin, että ilman koronapassia leviämisalueilla anniskeluravintoloiden täytyy lopettaa alkoholin tarjoilu klo 17 ja sulkea ovensa klo 18.

Sote-ministeriryhmä oli tehnyt asiasta esityksen hallitukselle koronaepidemian jälleen kärjistyessä, mistä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi torstaina.

Lue lisää: Sote-ministeriryhmä esitti tukun tiukennuksia ravintola­rajoituksiin, koronapassin käyttöä laajennetaan – näin koronatoimet ovat nyt muuttumassa

Kiuru varoitti torstaina, että koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi tehohoidossa olevien potilaiden määrä lähentelee rajaa, jolla leikkauksia pitäisi alkaa vähentää radikaalisti.

Hallituksen tavoite on ehkäistä epidemian leviäminen mahdollisimman vähäisillä rajoitustoimilla ja siten turvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuus.

Koronapassi

Koronapassin avulla toimijat ravintola-, tapahtuma-, liikunta- ja kulttuuri- sekä viihdealalla voivat jatkaa toimintaansa normaalisti rajoituksista huolimatta.

Jos rajoituksia ei ole, passia ei käytetä.

Ravintolat voivat nyt kysyä passia joko sisääntullessa tai vasta myöhemmän aukiolon alkaessa. Lakiin on ehdotettu tiukennuksia vuodenvaihteessa.

Passi löytyy Omakannasta digitaalisena, ja sen voi tulostaa. Tulostetta voi pyytää terveydenhuollosta. Passin ikäraja on 16 vuotta.

Koronapassi otettiin alun perin käyttöön EU-alueen matkustamisessa. Digitaalinen koronavirustodistus on kaikille EU-maille yhteinen.

Voimaan sunnuntaina

Päivitetty asetus tulee voimaan sunnuntaina. Rajoitukset koskevat suurta osaa maasta. Rajoitukset jatkuvat kaikilla alueilla, joilla ne ovat voimassa tälläkin hetkellä.

Uutena alueena rajoitukset koskevat Etelä-Karjalan maakuntaa. Rajoitusten ulkopuolelle jäävät Pohjois-Karjalan, Savon, Keski-Suomen ja Kainuun maakunnat sekä Lapin sairaanhoitopiiri.

Uusi linjaus kiristää merkittävästi esimerkiksi baarien mahdollisuuksia toimia ilman koronapassia, joka kertoo suojasta koronavirusta vastaan esimerkiksi rokotusten myötä. Tällä hetkellä anniskelu on sallittua puoleenyöhön asti. Istumapaikka- ja asiakasmäärärajoitukset voi välttää vain koronapassilla.

Pikaruokapaikat, kahvilat ja muut ravintolat, joissa ei ole anniskelua, voisivat olla auki ilman koronapassia nykyiseen tapaan.

THL poistaisi rajoituskytköksen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvio on, että koronapassi ei riitä vähentämään tartuntariskiä niissä ravintoloissa, joissa sitä käytetään vain osan aikaa. THL:n ennakkoarvio riskin vähentämisestä on perustunut passin kokoaikaiseen käyttöön.

THL kertoo lausunnossaan, että se muokkaisi koronapassia suuntaan, jossa sen käyttö ei olisi kytköksissä kulloisiinkin rajoituksiin vaan viranomaiset voisivat määrätä sen käytöstä tarvittaessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön muistion mukaan THL lisäksi katsoo, että alkoholimyyntiin keskittyvissä ja myöhään auki olevissa ravitsemisliikkeissä vallitsee erittäin merkittävä tartunnan riski erityisesti rokottamattomille tai vain osittain rokotetuille.

Laitoksen mukaan kevään rajoitustoimista ravintolasululla oli suurin vaikutus tartuntariskien vähentämiseen. Kun ravintolat olivat kuluvan vuoden keväällä runsaan kuukauden suljettuina, koronavirustartunnat vähenivät yli puolella. Keväällä oli voimassa myös muita rajoitustoimia esimerkiksi yleisötapahtumien järjestämisessä.

THL arvioi, että näissä ravintoloissa asiakasmäärien ja aukioloaikojen selvä rajoittaminen voisi merkittävästi hillitä 20–40-vuotiaiden tartuntariskejä ja ehkäistä sairaalakuormituksen kasvua, kunnes ikäryhmässä on saavutettu riittävä rokotuskattavuus.

Kaksi rokoteannosta on saanut noin 70 prosenttia 20–29-vuotiaista ja noin 73 prosenttia 30–39-vuotiaista. Määrä on laitoksen mukaan yhä liian matala, jotta tartuntojen torjuntatoimista voitaisiin kaikilta osin kaikkein korkeimman riskin tilanteissa luopua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut