Kauneimmat joululaulut kuulee Tampereen seurakunnissa koronapassilla, Ideapark siirsi Erinin keikan - Koronavirus - Aamulehti

Voiko isoon tilaisuuteen osallistua huoletta, jos käytössä on koronapassi? Johtajaylilääkäri Juhani Sand vastaa: ”Kun on koronapassi, voi tapahtumaan lähtökohtaisesti mennä”

Kauneimmat joululaulut kuulee ja useimpiin iltaravintoloihin pääsee koronapassia näyttämällä. Samaan aikaan joitain tapahtumia on peruttu. Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantala kertoo, miten Kauneimpien joululaulujen valmistelu etenee. Johtajaylilääkäri Juhani Sand vastaa kysymyksiin koronapassista.

Jesse Markin villitsi yleisön Lost in Music -tapahtumassa Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella lokakuun alussa. Moni pohtii isoihin tapahtumiin osallistumista pikkujoulukauden kynnyksellä.

26.11. 6:00 | Päivitetty 26.11. 15:33

Aamulehti

Tampereen seurakunnat tarkistaa tänä vuonna osallistujilta koronapassit Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa, jotka ovat perinteisesti olleet suosittuja.

”On hienoa, että Kauneimmat joululaulut pystytään toteuttamaan nimenomaan koronapassin avulla”, kertoo Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantala.

Kokoontumisrajoitukset

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ja Punkalaitumella astuvat keskiviikkona 24. marraskuuta voimaan uudet kokoontumisrajoitukset.

Keskiviikosta alkaen ovat olleet kiellettyjä sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli sata henkilöä ja joiden katsomoissa kaikilla ei ole määrättyjä istumapaikkoja tai joissa on yhteislaulua.

Toiminnanharjoittaja voi ottaa koronapassin käyttöön vaihtoehtona voimassa oleville koronarajoituksille.

Koronapassiksi riittää yksi koronatodistukseen sisältyvästä kolmesta todistuksesta: todistus täydestä rokotesarjasta, alle 72 tuntia vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta tai enintään kuusi kuukautta aiemmin sairastetusta ja PCR-testillä varmistetusta koronataudista.

Koronatodistuksen voi ladata Omakannasta tai saada paperisena versiona terveydenhuollosta.

Tampereen seurakuntien valmiusryhmän tiistaina tekemä päätös koronapassin käytöstä Kauneimmissa joululauluissa perustuu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston maanantaina antamaan määräykseen.

”Määräys on se, että jos on enemmän kuin sata henkilöä tilassa ja on yhteislaulua, se edellyttää koronapassin käyttöä. Tämä on yksiselitteinen asia”, Rantala sanoo.

Koronapassin tarkistuksen yhteydessä ei Kauneimmissa joululauluissa kysytä henkilöllisyystodistusta, eikä koronapassia ei tarkisteta alle 16-vuotiaalta.

Lue lisää: Koronapassi tuli myös Pirkanmaalle – Tässä yksinkertaiset ohjeet, kuinka saat sen käyttöön

”Koronapassin tarkistamisen hoitavat työntekijämme, mahdollisesti myös vapaaehtoiset. Pyrimme siihen, että tarkistaminen on mahdollisimman sujuvaa”, Rantala kertoo.

Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantala valokuvattiin torstaina Aleksanterin kirkon parvella kirkkosalin täyttyessä lapsista tilaisuutta varten.

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia järjestetään 5. joulukuuta lähtien.

Aluehallintoviraston määräämät rajoitukset eivät koske jumalanpalveluksia, kirkollisia toimituksia ja konsertteja, joissa ihmisillä on istumapaikat.

”Vakava toivomus silti on, että kaikkiin tilaisuuksiin tullaan vain rokotettuina, vaikka passia ei edellytettäisikään”, Rantala sanoo. ”Seurakunta tietysti palvelee kaikkia, mutta ihmisten oman terveyden ja turvallisuuden takia ajatus on se, että tilaisuuksiin osallistutaan tällä hetkellä vain rokotesuojan saaneena. Virusta on tällä hetkellä joka paikassa.”

Yhteislaulutilaisuudet ovat vielä oma lukunsa. ”Asetimme rajan niin, että jos yhteislaulua on enemmän kuin kaksi laulua, on koronapassin käyttö mahdollista”, Rantala kertoo.

Hän muistuttaa, että tapahtumiin voi osallistua seuraamalla suoratoistoja, etäyhteyksin ja puhelimitse. ”Jos on tarvetta keskustella diakoniatyöntekijän tai papin kanssa, se järjestyy ja turvallisesti myös tavaten, kuten myös ehtoollinen.”

Erinin keikka siirtyi

Rajoitusten vuoksi myös perutaan ja siirretään tilaisuuksia. Esimerkiksi Erinin perjantaina Ideaparkissa pidettäväksi suunniteltu keikka siirrettiin.

”Pyrimme siirtämään keskusaukiolta tapahtumia Bläk boks -areenallemme, sillä se on erillinen tila ja siellä pystyään tarjoamaan istumapaikat kaikille, mutta siellä oli jo muita tapahtumia”, kertoo Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiola.

Keskusaukiolla olisi pitänyt ehkä myös rajoittaa muiden asiakkaiden liikkumista. ”Se olisi mennyt tosi vaikeaksi. Pahimmassa tapauksessa olisimme joutuneet poistamaan paikalle kerääntyviä ihmisiä, jos heitä olisi ollut liikaa. Arvioimme, että siitä tulisi enemmän pahaa kuin hyvää mieltä”, Vainiola kertoo.

Voinko mennä tilaisuuteen empimättä?

Jos harkitsen osallistumista hengitystieoireettomana Pirkanmaalla tilaisuuteen, jossa kysytään koronapassia ja minulla on sellainen, voinko mennä paikalle murehtimatta, pitäisikö mennä vai ei, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand?

”Tässä on lähtökohtaisesti tavoite se, että kaikkea ei tarvitsisi perua ja sulkea, vaan näillä keinoilla voitaisiin pitää yhteiskuntaa auki ja mahdollisuutta osallistua. Silloin, kun on koronapassi olemassa, niin sen kanssa voi tapahtumaan noin lähtökohtaisesti mennä.”

Mitä muuta pitää ottaa huomioon?

”On hyvä tiedostaa, että eihän se passi ketään suojaa tai paranna, vaan sen taustalla oleva rokotussuoja tietysti suojaa vahvasti itseä, ja jos mennään negatiivisella koronatestituloksella, sillä pyritään suojaamaan ennen kaikkea toisia ihmisiä.”

”Joka tapauksessa pitää ymmärtää, että väkijoukossa voi olla sellaisia, jotka kantavat sillä hetkellä tartuntaa ja tartunnan riski on siinä mielessä kaikissa kohtaamisissa olemassa. Niinpä oman rokotesuojan lisäksi kannatta ehdottomasti niin omaksi kuin toisten suojaksi, käyttää maskia ja noudattaa normaaleja hygieniasuosituksia.”

Onko koronapassin kanssa toimivan iällä ja muulla merkitystä?

”Tässä tullaan aina henkilökohtaisiin riskitekijöihin. Mitä iäkkäämpi henkilö on tai jos on perussairauksia, niin kyllähän se lisää vakavan tautimuodon riskiä kaikissa tilanteissa. Siinä mielessä on riski nuorilla terveillä pienempi.”

”Ikäasioissa ei ole yhtä hyppäystä, vaan ne ovat liukuvia. Jos ajatellaan potilaita, joita näemme sairaala- tai tehohoidossa, kyllähän he ovat ainakin pääosin yli 30-vuotiaita.”

Mikä on Pirkanmaalla se nettiosoite, josta saa ajantasaisinta ja selkeintä tietoa siitä, miten täällä pitää toimia?

”Viranomaispäätöksiin ja suosituksiin liittyvän tiedon ainakin pyrimme pitämään aina ajan tasalla tays.fi/korona-sivustolla. Siellä ei toki raportoida vaikkapa yksittäisten tapahtumien peruuntumisista, vaan ne ovat tapahtumajärjestäjien vastuulla.”

Onko koronanyrkiltä odotettavissa ensi tiistaina uutta tai jossain kohdin avilta?

”Ei tällä hetkellä ole varmaan vielä valmiina mitään, mutta katsotaan ensi viikolla tilanne, ja tietysti tässä vähän nyt odotellaan, tuleeko valtakunnallisiin ravintolarajoituksiin vielä jotain laajennuksia ja ehkä myös kansallisia selkeämpiä suosituksia etätyö- ja maskiasioihin liittyen.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut