Sote-ministeriryhmä esitti tukun tiukennuksia ravintolarajoituksiin, koronapassin käyttöä laajennetaan – näin koronatoimet ovat nyt muuttumassa - Koronavirus - Aamulehti

Sote-ministeriryhmä esitti tukun tiukennuksia ravintola­rajoituksiin, koronapassin käyttöä laajennetaan – näin koronatoimet ovat nyt muuttumassa

Ministeri Krista Kiurun mukaan valtioneuvosto kokoontuu vielä perjantaina päättämään ravintolarajoituksista. Suositus etätyöstä lienee odotettavissa ensi viikolla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) puhui torstaina sosiaali- ja terveysministerön tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

25.11. 13:17 | Päivitetty 25.11. 17:28

STT, HS

Hallituksen sote-ministeriryhmä esittää, että ravintolarajoituksia olisi jo viikonlopusta alkaen kiristettävä huomattavasti. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa torstaina.

Sote-ministeriryhmä käsitteli torstaina koronatilannetta, jota Kiuru kutsui tiedotustilaisuudessa huolestuttavaksi. Ensi viikolla linjattaneen uusista toimista epidemian hallintaan.

Ravintolarajoitukset jo loppuviikolla

Hallitus päättää ravintolarajoituksista perjantaina kello 10, sillä ministeriryhmä päätti erottaa yhden vaikuttavan toimen, joka liittyy ravintolarajoituksiin. Muu kokonaisuus esitellään hallitukselle tiistaina.

Anniskelua rajoitettaisiin kello 17 lähtien, mutta rajoituksesta voisi vapautua koronapassilla. Alkoholia anniskelevat ravintolat voisivat olla auki kello 5–18, jos ne eivät vaadi koronapassia. Sellaiset ravintolat ja kahvilat, jotka eivät tarjoa alkoholia, voisivat pitää ovensa auki kello 5–01.

Sote-ministeriryhmän suositus vaatii koko hallituksen hyväksynnän. Kiurun mukaan ministeriryhmä suosittelee, että valtioneuvosto säätäisi kireämmistä ravintolarajoituksista ylimääräisessä istunnossa pikaisesti.

”Tämä kokonaisuus on nyt esitelty valtioneuvostolle ja valtioneuvosto tulee pitämään ylimääräisen istunnon, jossa tätä sote-ministeriryhmän esitystä käsitellään”, Kiuru sanoi.

Koronapassin käyttöä laajennetaan

Koronapassia koskevaa säädöstä uusitaan niin, että ravintoloiden pitää kysyä koronapassia jatkuvasti, mikäli ravintoloihin kohdistuu rajoituksia eikä vain esimerkiksi silloin, kun aukiolorajoitus astuu voimaan.

Tämän on määrä tulla voimaan tammikuun alussa.

Joulukuussa eduskuntaan menee lakiesitys, joka mahdollistaisi koronapassin käytön rajoitteena. Nykyisin koronapassia saa käyttää vain jos toimintaan kohdistuu rajoitteita.

Joulukuussa on määrä lähettää eduskuntaan myös esitys siitä, että työpaikat voivat vaatia koronapassia.

Kunnille tulee velvollisuus myöntää EU:n digitaalinen koronarokotustodistus EU:n ulkopuolella rokotetuille. Rokotussarja olisi hyväksyttävä, jos se on toteutettu rokotevalmisteilla, joille Euroopan komissio on myöntänyt myyntiluvan tai jotka Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt hätäkäyttölistalleen.

Rokotuksia 5–11-vuotiaille

Kiurun mukaan hallitus on torstaina päättänyt päivittää rokotestrategiaa. Rokotteella haetaan suojaa myös vakavaa sairautta, ei vain tartuntaa vastaan.

Kiurun mukaan yhteiskunnassa on halua tehostaa kolmansien rokoteannosten antamista myös alle 60-vuotiaille sekä varautua 5–11-vuotiaiden mahdolliseen rokottamiseen.

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC esitti jäsenmaille keskiviikkona kolmannen rokoteannoksen antamista kaikille yli 40-vuotiaille. Euroopan lääkevirasto EMA suositteli jo torstaina 5–11-vuotiaiden rokottamista.

Painoarvoa on tarkoitus siirtää nykyisen strategian mukaisesta vakavien tapausten ja kuolemien ehkäisemisestä tartuntamäärien ja sairastavuuden vähentämiseen. Aikaisempi strategia on viime vuoden joulukuulta eli ajalta, jolloin yhtään koronarokotetta ei ollut vielä Suomessa annettu.

”Hallitus toivoo, että kansalliset terveysviranomaiset ottavat yhteiskunnan tahtotilan huomioon omaa päätöstä valmistellessaan.”

Syynä kolmansien rokoteannosten antamiselle on rokotusten tarjoaman suojan heikkeneminen. Osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoi, että ministeriö varautuu siihen, että kolmansia annoksia lähdetään antamaan myös alle 60-vuotiaille.

”Suojateho vakavaa tautia vastaan kestää pitkään ja on korkeampi, mutta teho tartuntoja vastaan lähtee laskemaan 4–6 kuukauden jälkeen”, Puumalainen kertoi kahden annoksen tehosta.

Tartuntatautilain säännökset jatkuvat kesään 2022

Valtioneuvoston yleisistunnossa iltapäivällä hallitus päätti esittää odotetusti, että väliaikaiset koronarajoitukset mahdollistavia tartuntatautilain säännöksiä jatketaan kesäkuun 2022 loppuun.

”Tämä on välttämätöntä, jotta alueet voivat vuodenvaihteen jälkeen jatkaa epidemian hillintää ottamalla käyttöön välttämättömiä rajoituksia, joilla esimerkiksi rokottamattomien kontakteja kyetään vähentämään”, Kiuru sanoi. Koronapassilla vapautuisi rajoituksista kuten tähänkin asti.

Lisäksi jatkettaisiin henkilöliikenteessä ja muissa palveluissa noudatettavia erityisiä hygieniavelvoitteita ja toiminnan väliaikaista rajoittamista epidemiatilanteen sitä vaatiessa.

Koronavirustaudin ilmaantuvuus poistettaisiin kriteereistä. Säännöksen soveltaminen edellyttäisi, että tartuntaryppäät alueella ovat merkittäviä ja ne voisivat aiheuttaa riskin uusien tartuntojen laajaan leviämiseen alueella.

Eduskunta voi lyhentää maahantulon rajoitusten voimassaoloa

Myös tartuntatautilain maahantulon koronarajoituksiin liittyvät pykälät jatkuisivat lähes entisellään, eli esimerkiksi Suomeen saapuvilta rokottamattomilta ihmisiltä edellytetään edelleen kahta koronatestiä.

Kiurun mukaan hallitus hyväksyi esitykseen kuitenkin lisälausuman, jonka mukaan rajojen terveysturvallisuutta koskevien pykälien voimassaolo voidaan lyhentää eduskunnassa 31. maaliskuuta saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi aiemmin sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) antamassaan lausunnossa, että erillinen toinen testi maahantulotestin lisänä ei olisi enää välttämätön. Laitoksen mukaan toisen testin kautta löytyy sen verran vähän tartuntoja Suomeen saapuneiden keskuudessa.

Hallitus ehdottaa myös, että tartuntatautilakiin lisättäisiin uusi väliaikainen säännös kuntien velvollisuudesta myöntää EU:n digitaalinen koronarokotustodistus EU:n ulkopuolella rokotetuille. Rokotussarja olisi hyväksyttävä, jos se on toteutettu rokotevalmisteilla, joille Euroopan komissio on myöntänyt myyntiluvan tai jotka Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt hätäkäyttölistalleen.

Laissa olisi edelleen myös muun muassa säännös testin laiminlyöntiä koskevasta rikkomuksesta.

Päivitys 25.11.2021: Juttuun on päivitetty kappaleet rajoitusten jatkumisesta kesään, eduskunnan mahdollisuudesta lyhentää maahantulon rajoitusten voimassaoloa ja lasten rokottamiseen valmistautumisesta.

Päivitys 25.11.2021 kello 16.58: Juttua on päivitetty muun muassa ravintolarajoituksista päättämisen ajankohdalla.

Täydennys 25.11.2021 kello 17.27: Täydennetty koronapassikappaleella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut