Suora lähetys torstaina kello 10: koronatilanteen katsaus - Koronavirus - Aamulehti

Yli 70-vuotiaiden rokottamattomien riski kuolla koronaan viisinkertaistunut kesän jälkeen – STM ja THL kertoivat tauti­tilanteesta

Tällä viikolla monilla alueilla on otettu käyttöön uusia rajoituksia ja suosituksia koronavirustilanteen vuoksi.

Johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitoskelta kertoi Suomen koronavirustilanteesta torstaina 25. marraskuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

25.11. 7:10 | Päivitetty 25.11. 11:14

Suomessa arvioidaan kohtalaisen riskin tilaisuuksien ja toimintojen rajoittamista koronavirustilanteen hillitsemiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoivat asiasta torstaisessa koronatilannekatsauksessaan.

Aiemmin rajoituksia on pyritty kohdistamaan tilaisuuksiin ja tapahtumiin, joissa kontakteja on enemmän.

Kohtalaisen riskin tilaisuuksia ja tapahtumia ovat muun muassa ulkotilaisuuksissa järjestettävät istumapaikattomat yleisötilaisuudet, ryhmäliikunta, joukkueurheilu, laulutilaisuudet sekä kaukoliikenteen juna- ja bussiliikenne.

Ilmaantuvuus noussut

Tilaisuuden aloittanut johtaja asiantuntija Mia Kontio THL:stä kertoi, että rokottamattomassa väestössä koronan ilmaantuvuus sekä sairaalahoitoa ja tehohoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuus ovat nousseet huomattavasti syys-lokakuussa verrattuna ajanjaksoon toukokuu-elokuu.

Yli 70-vuotiaiden rokottamattomien riski kuolla koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on viisinkertaistunut touko-elokuuhun verrattuna.

Rokottamattomien sairaalahoidon ilmaantuvuus on noussut tasaisesti kesäkuusta lähtien niin, että ilmaantuvuus on nyt noin kymmenkertainen kesäkuuhun verrattuna.

Joka kolmas koronapotilas

Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kertoi, että viimeisen viikon aikana tehohoitoon joutuneiden potilaiden määrä on kasvanut suhteessa erikoissairaanhoitoon joutuneita nopeammin. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä nousi 37:stä 47:ään.

Tehohoitojaksot kuitenkin ovat lyhentyneet. Koronapotilaiden osuus kaikista tehohoidossa olevista on ajoittain ollut Hus-alueella jopa 33 prosenttia. Myös Varsinais-Suomessa kuormitus on ollut suurta. Potilassiirtoja on jouduttu tekemään, ja ei-kiireellisiä leikkauksia on peruttu.

Kontio kertoi, että kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu ensi viikolla, ja kolmannen rokoteannoksen antamisen laajentaminen muihin ikäryhmiin on käsittelyssä.

Osastopäällikkö Satu Koskela STM:stä kertoi, että THL:n kanssa on pohdittu riskiarvioinnin mallin uudistamista. Sen kautta myös kohtalaisen riskin tilaisuuksia voitaisiin rajoittaa alueilla. Tämä voisi tarkoittaa muun muassa ulkotiloissa järjestettäviä tilaisuuksia, joissa ei ole istumapaikkoja.

Tartuntamäärät kasvussa

STM ja THL tiedottivat torstaiaamuna, että uusien koronavirustapausten määrä Suomessa nousee edelleen. Viikolla 46 todettiin noin 7 200 uutta koronatapausta. Lokakuun lopussa todettiin yli 4 000 tartuntaa viikossa. Tehohoitoon tulleiden koronaviruspotilaiden viikoittainen määrä on lähes kolminkertaistunut kolmen viimeksi kuluneen viikon aikana.

Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana (8.–21.11.) uusia koronatartuntoja ilmaantui Suomessa 237 sataatuhatta asukasta kohden. Lokakuun puolivälissä uusia tartuntoja ilmaantui 14 vuorokaudessa 133 sataatuhatta asukasta kohden, jonka jälkeen tapausilmaantuvuus on ollut jatkuvassa kasvussa.

Alle 12-vuotiailla ilmaantuvuus noussut

Alle 12-vuotiaiden lasten tapausilmaantuvuus on STM:n ja THL:n mukaan noussut viime viikkoina. Sairaalahoidon tarve alle 12-vuotiailla on kuitenkin hyvin harvinaista, eikä sen ilmaantuvuudessa ole havaittu muutosta, vaikka tartunnat ovat lisääntyneet.

Viime viikon lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 156 potilasta, joista 112 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 44 teho-osastoilla. Viimeisen kuukauden aikana sairaalahoidon kuormitus on ollut nousussa. Erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli viikolla 46 yhteensä 147 uutta koronaviruspotilasta ja tehohoitoon 35 uutta koronapotilasta. Viikolla 45 uusia tehohoitopotilaita oli 31, ja edeltävien viikkojen 42-44 aikana vaihdellen 14–22 uutta potilasta.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 24.11. mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 302.

Uusia rajoituksia suunnitteilla

Yli 81 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista on saanut kaksi koronarokotetta, ja ensimmäisen rokoteannoksen jo 86 prosenttia. Tartuntamäärät ovat olleet nousussa viime viikkoina, ja esimerkiksi Pirkanmaalla todettiin ennätysmäärä tartuntoja viime viikolla, yhteensä 711.

Koronarajoituksia on kiristetty ympäri Suomea koronatilanteen vuoksi, ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi keskiviikkona, että uusia rajoituksia voitaisiin saada jo viikonloppuun mennessä. Asiasta kertoi ensin Yle.

Kiurun mukaan STM ja THL ehdottavat rajoitustoimia sote-ministeriryhmälle torstaina. Päätöksiä syntyy, jos muut hallituspuolueet suostuvat rajoitusten asettamiseen.

Kiurun mukaan myös Suomen rokotestrategiaa ollaan päivittämässä. Nykystrategiassa painotetaan kuolemien välttämistä, mutta ministerin mukaan painotusta oltaisiin siirtämässä tartuntamäärien ja sairastavuuden vähentämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut