PAM: Työntekijöiltä vaadittu koronapassia lainvastaisesti - Koronavirus - Aamulehti

PAM: Työntekijöiltä vaadittu koronapassia lainvastaisesti – EK ajaa vauhdilla passeja työpaikoille: ”Asiakkailta voidaan vaatia passia, mutta työntekijöiltäkö ei?”

Koronapassien käyttö on herättänyt julkista keskustelua. Hallitus pohtii, onko koronapassin käyttöä syytä laajentaa niin, että sitä voitaisiin edellyttää työpaikoilla. EK ajaa työpaikoille vauhdilla koronapasseja korjaamaan epäsuhtaa.

Näin koronapasseja tarkastettiin Helsingissä 16. lokakuuta.

24.11. 15:35

STT

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, pitäisikö hoitajilta ja lääkäreiltä edellyttää koronarokottautumista potilaiden turvallisuuden nimissä. Esimerkiksi ravintola-alan työntekijät ovat hyvin läheisissä tekemisissä monien ihmisten kanssa. Kuinka suuri osa ravintolatyöntekijöistä on rokottautunut?

”Hirveän laajaa näkemystä meillä ei ole, mutta asia ei ole noussut merkittävänä ongelmana esiin”, arvioi Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Työntekijöitä edustavalla Palvelualojen ammattiliitolla (PAM) ei myöskään ole tietoa rokotuskattavuudesta. Lain mukaan työntekijää ei voi velvoittaa kertomaan rokotustilanteestaan, mutta laki ei rajoita keskustelua koronarokotteesta.

Lue lisää: Koronapassi tuli myös Pirkanmaalle – Tässä yksinkertaiset ohjeet, kuinka saat sen käyttöön

Hallitus pohtii parhaillaan, onko koronapassin käyttöä syytä laajentaa niin, että passia voitaisiin edellyttää työpaikoilla. Tarkoituksena on käynnistää valmistelu kolmikantaisesti työmarkkinaosapuolten kanssa.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) haluaisi, että koronapassin edellyttäminen tehdään lakimuutoksella mahdolliseksi kaikkialla työelämässä. ”Hotelli- ja ravintola-alan tehtävistä pääosa on juuri sellaisia, joissa lakia voitaisiin soveltaa”, sanoo EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Koronapassi

Mikä: Koronatodistus, jota voi näyttää sisäänpääsyn yhteydessä esimerkiksi tapahtumissa.

Mitä: Vaihtoehto rajoituksille. Esimerkiksi ravintoloitsijat tai tapahtuman järjestäjät voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassia tai noudattaa viranomaisten asettamia rajoituksia esimerkiksi aukioloajoille tai yleisömäärille.

Keneltä: Passia voidaan edellyttää 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

Missä: Koronapassia voidaan edellyttää muun muassa ravintoloissa, kuntosaleilla, uimahalleissa ja kylpylöissä, museoissa ja näyttelyissä. Sitä ei voi edellyttää apteekissa, kaupassa tai muissa paikoissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta välttämättömiä.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö.

PAM: Työntekijälle ei saa tulla seurauksia

Tällä hetkellä kahdellatoista alueella, kuten Pirkanmaalla, on voimassa ravintolarajoituksia, joiden vaihtoehtona ravintola voi edellyttää asiakkailta koronapassin käyttöä. Maralle tulee jatkuvasti kysymyksiä siitä, miksei työntekijöiltä vaadita passia, kun asiakkailta sitä vaaditaan.

”Kun kerran valtioneuvosto on katsonut, että tarvitaan koronapassia asiakkaille, tilanne, jossa passia ei ole henkilöstöllä, on tietysti vähän epätyydyttävä”, Lappi sanoo.

Lue lisää: Monet koronapassittomat juhlijat jäivät ravintolan ulkopuolelle Tampereella – kysyimme, mitä mieltä ravintolakävijät ovat passista

EK:sta tilanne on ristiriitainen, minkä takia se ajaa koronapassia työpaikoille niin pontevasti. ”Asiakkailta voidaan vaatia passia mutta työntekijöiltäkö ei? Eikä ravintola- ja hotelliala ole ollenkaan ainut ala, jossa on riski vaarantaa asiakkaita ja työkavereita”, Oksala sanoo.

PAMin tietoon on tullut tapauksia, joissa on kysytty tietoa työntekijän rokottautumisesta niin, että työntekijä on kokenut sen painostuksena.

”Esimerkiksi työntekijää on pyydetty allekirjoittamaan, että on saanut rokotuksen, jotta seuraavana päivänä saa mennä töihin”, neuvontapäällikkö Juha Ojala kertoo. Ojalan mukaan työntekijän kertomatta jättämisestä ei saa seurata mitään toimenpiteitä.

Lue lisää: Avin yli­tarkastaja: Työn­antaja ei voi edellyttää työn­tekijöiltä korona­passia pikku­jouluissa

Mara: Asiakasyritykset vaatineet koronapassia

Aluehallintovirastot ovat määränneet viime viikkoina rajoituksia myös yleisötilaisuuksiin. Tapahtuman järjestäjä voi rajoitusten sijaan edellyttää koronapassia osallistujilta ja asiakkailta.

Lue lisää: Pyysimme avia selventämään uusia kokoontumis­rajoituksia: Miten käy joulumyyjäisten ja pikkujoulujen? Koska pitää näyttää koronapassia ja kuka sitä saa kysyä?

Lain mukaan toiminnanharjoittaja ei voi edellyttää koronapassia työntekijöiltä. Maran mukaan joissakin tilanteissa asiakasyritykset, jotka järjestävät tilaisuuksia, ovat kuitenkin edellyttäneet, että kaikilla tapahtumaan tulevilla ravintola- ja tapahtuma-alan työntekijöillä ja alihankkijoiden työntekijöillä on koronapassi.

EK:n Oksalan mukaan tilanne on haastava yritykselle, joka tuottaa esimerkiksi ruoka- tai cateringpalvelua, jos ei sillä ole oikeutta edellyttää koronapassia työntekijöiltään.

Maran Lapin mukaan yksi ratkaisukeino näissä tilanteissa on kysyä työntekijältä passia, ja jos tämä kieltäytyy kertomasta, pyrkiä siirtämään hänet esimerkiksi muihin tehtäviin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut