Tämä tiedetään Kangasalan kaupunginsairaalan koronatartunnoista - Koronavirus - Aamulehti

Kangasalla testataan nyt kymmenittäin potilaita ja sairaalan työntekijöitä – Tämä tiedetään kaupunginsairaalan tartuntaryppäästä

Kangasalan kaupunginsairaalassa tuli maanantain aikana ilmi useita koronatartuntoja sairaalan työntekijöillä. Tartuntojen takia omaisten vierailuja sairaalaan on rajoitettu ja sairaalan ulko-ovet on lukittu. Vierailukielto voi kestää jopa ensi viikkoon.

Kangasalan johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi kuvattuna tammikuussa 2021.

23.11. 14:31

Aamulehti

Kangasalan kaupunginsairaalan työntekijöillä todettiin maanantaina 22.11. useita koronatartuntoja, joiden takia potilaiden omaisten vierailuja sairaalaan on rajoitettu. Ilmi tulleet positiiviset tulokset ovat viime viikolla otetuista näytteistä.

Kangasalan kaupungin johtavan ylilääkärin Tiina Viitaniemen mukaan sairaalan ulko-ovien lukitsemisella estetään ylimääräinen kulkeminen sairaalan tiloihin sen ajaksi, että tarvittavat selvityksen on saatu tehtyä yhdessä Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) infektioyksikön kanssa.

Lue lisää: Kangasalan kaupunginsairaalassa työskentelevillä todettu koronatartuntoja, liikkumista rajoitettu

Kysyimme Viitaniemeltä tiistaina, kuinka kauan vierailujen rajoittaminen voi jatkua ja mitä tartuntaryppäästä tiedetään nyt.

Koronaseulonnat käynnissä

Viitaniemen mukaan tähän mennessä on selvinnyt, että voimallista altistumista koronavirukselle ei ole tapahtunut työntekijöiden suojaustoimien ansiosta. Koska koronatartuntoja on kuitenkin tullut esille, tehdään sairaalassa nyt koronavirusseulontaa kaikille niille, jotka ovat mahdollisesti altistuneet lievästi.

”Niitä tehdään kymmenittäin”, Viitaniemi sanoo.

Seulonnassa tehdään koronatestejä niin työntekijöille kuin potilaille. Tuloksia ei ollut valmistunut vielä tiistaihin puoleenpäivään mennessä.

Sairaala on yksiosastoinen, mutta jaettu eri tiloihin. Viitaniemen mukaan korona-altistuminen ei koske koko kaupunginsairaalaa, mutta hän ei voi kertoa tarkemmin, missä tiloissa altistumisia on tapahtunut.

Miksi ei?

”Yksilönsuojan takia”.

Potilaspaikkoja sairaalassa on 53. Viitaniemen mukaan paikat ovat yleensä yksittäisiä paikkoja lukuun ottamatta käytössä.

Ovatko tartunnan saaneet työntekijät olleet hoitajia tai lääkäreitä?

”En tässä vaiheessa kerro yksilönsuojan takia, koska määrä on pieni.”

Todetun tartunnan saaneita työntekijöitä on Viitaniemen mukaan tällä hetkellä alle viisi.

Kangasalan kaupunginsairaalassa toimivan kotisairaalan toimintaan tartunnoilla ja altistuksilla ei ole vaikutusta.

Vierailukielto voi jatkua pitkään

Seulonnat voivat jatkua Kangasalan kaupunginsairaalassa vielä pitkään. Tilanteen selvittämistä mutkistaa koronaviruksen pitkä, jopa useiden päivien itämisaika. ”On mahdollista, että joudutaan testaamaan useampi kierros. Todennäköisesti tämän viikon aikana valmistuu, ja toivottavasti ensi viikolla saadaan lopulliset tiedot.”

Viitaniemen mukaan on mahdollista, että myös vierailujen rajoittaminen kestää ensi viikkoon asti.

Tällä hetkellä Kangasalan kaupunginsairaalan potilaita voidaan kotiuttaa vain heidän omiin koteihinsa. Toisiin sairaalayksiköihin heitä ei siirretä, paitsi pakottavasta lääketieteellisistä syistä, eikä myöskään palveluasumisen yksiköihin. Mahdollisesti altistuneita ei kotiuteta, ennen kuin seulonnat saadaan heidän osaltaan tehtyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut