Hollannissa poliisi ampui koronarajoituksia vastustaneiden mellakassa - Koronavirus - Aamulehti

Koronarajoitusten vastustajien mielenosoitukset jatkuivat Hollannissa Rotterdamin mellakoista huolimatta – kaksi ihmistä edelleen sairaalassa ampumahaavojen takia

Protestoijia oli lauantaina koolla ainakin Amsterdamissa ja Bredassa lähellä Belgian rajaa.

Koronavirusrajoituksia vastustava protesti keräsi väkeä Coolsingel-kadulle Rotterdamissa perjantaina.

20.11. 7:24 | Päivitetty 20.11. 19:02

Haag

Koronavirusrajoituksia vastustavien protestoijien mielenilmaukset jatkuivat lauantaina Hollannissa sen jälkeen kun yli 50 ihmistä oli otettu kiinni perjantain mellakoiksi muuttuneissa protesteissa Rotterdamissa ja poliisit olivat joutuneet ampumaan varoituslaukauksia hillitäkseen väkijoukkoja.

Kaksi ihmistä oli edelleen lauantaina sairaalahoidossa, koska he saivat ampumahaavoja mellakoissa. Poliisi kertoi lauantaina tutkivansa, olivatko vammat peräisin poliisien ampumista laukauksista.

Myös yksi poliisi kuljetettiin sairaalaan mellakoinnin jäljiltä, ja useat muut saivat lievempiä vammoja.

Poliisit ampuivat ensin varoituslaukauksia, mutta mellakointi äityi lopulta niin pahaksi, että poliisit joutuivat Rotterdamin pormestarin Ahmed Aboutalebin mukaan ampumaan myös tähdättyjä laukauksia. Aboutaleb kuvasi mellakoita "väkivaltaorgioiksi".

Rotterdamin poliisi kertoi Twitterissä, että protestien yhteydessä sytytettiin tulipaloja ja lauottiin ilotulitteita. Tviitin mukaan poliisi on ampunut useita varoituslaukauksia. Poliisi on myös käyttänyt vesitykkejä.

Poliisin edustaja kertoi AFP:lle, että ainakin yksi poliisiauto oli sytytetty tuleen protesteissa. Lisäksi palamaan sytytettiin muun muassa sähköpotkulautoja. Paikallisviranomaiset ottivat käyttöön hätätoimen, jolla pystytään estämään ihmisten kokoontuminen alueella. Myös Rotterdamin vilkas rautatieasema suljettiin.

Mielenosoitukset jatkuivat lauantaina

Perjantain väkivallasta huolimatta liki 300 rajoituksia vastustavaa mielenosoittajaa marssi lauantaina lähellä Belgian rajaa sijaitsevan Bredan kaupungin halki kantaen kylttejä, joissa vaadittiin koronasulkujen lopettamista.

Amsterdamin koronarajoitusten vastustajien mielenosoituksia koordinoinut United We Stand Europe -ryhmä kertoi Facebookissa peruuttaneensa lauantaille suunnitellut mielenosoituksen "koska helvetti oli valloillaan eilisiltana Rotterdamissa".

Kaupungin keskustan kokoontui silti satoja mielenosoittajia vaatimaan rajoitusten purkua.

Hollannissa on voimassa osittainen koronasulku lisääntyneiden koronavirustartuntojen takia. Sulku alkoi viime viikon lauantaina, ja sen on määrä kestää kolme viikkoa. Tämän jälkeen hallitus tarkastelee tilannetta uudelleen. Yhtenä vaihtoehtona on koronasulku, jossa rokottamattomia ei jatkossa päästettäisi baareihin ja ravintoloihin.

Baarien, ravintoloiden, kahviloiden ja supermarkettien tulee sulun aikana sulkea ovensa kello 20. Ei-välttämättömät liikkeet suljetaan kahta tuntia aiemmin.

Ihmisiä on ohjeistettu työskentelemään etänä. Tapahtumia on peruttu, ja jalkapallo-otteluita pelataan ilman yleisöä.

Hollanti oli ensimmäinen Länsi-Euroopan maa, joka päätyi tänä talvena osittaiseen sulkutilaan.

Päivitys 20.11. kello 19.02: Päivitetty juttu uusilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut