Ylöjärven heikentynyt koronatilanne huolestuttaa koululaisten huoltajia - Koronavirus - Aamulehti

Ylöjärven heikentynyt koronatilanne huolestuttaa koululaisten huoltajia – Useita altistumisia erityisesti kahdessa koulussa

Heikentynyt koronatilanne on näkynyt viimeisten kahden viikon aikana kasvaneina tartuntamäärinä myös Ylöjärvellä. Muuttunut tilanne, joka näkyy myös osassa kouluja lähes päivittäisinä altistumisina, on herättänyt huolta lasten huoltajissa.

Heikentynyt koronatilanne huolestuttaa Ylöjärvellä. Kaupungin mukaan tilanne ei kuitenkaan ole heikompi kuin muualla Pirkanmaalla. Tartuntoja on ilmennyt muun muassa yhtenäiskoulussa.

18.11. 16:46

Aamulehti

Ylöjärveläisten koulujen oppilaiden huoltajat ovat huolestuneita kaupungin heikentyneestä koronatilanteesta. Huoltajien keskuudessa keskustelua on herättänyt osasta kouluja tulevien altistumisviestien määrä. Pahimmillaan altistumisviestejä tulee useita viikossa.

Torstaina iltapäivällä Ylöjärvellä todettuja tartuntoja oli terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan yhteensä 730. Kun lukua vertaa esimerkiksi Kangasalan, Lempäälän ja Pirkkalan vastaaviin lukuihin, todettuja tartuntoja on jopa reilusti yli 200 enemmän.

Ylöjärven kaupungin tartuntataudeista vastaava avosairaanhoidon ylilääkäri Teija Lahti kertoo, ettei tartuntatilanne ole tällä hetkellä Ylöjärvellä muita Pirkanmaan kuntia heikompi, vaikka kaupungin alueella altistumistilanteita on ollut korostetusti Ylöjärven yhtenäiskoulussa, Kauraslammen koulussa, Veittijärven toimipisteessä sekä 5.–6.-luokkalaisten keskuudessa.

Lahti arvioi, että vanhempien lisääntyneiden kouluun tekemien yhteydenottojen taustalla ovat muuttuneet karanteenikäytännöt ja se, että vanhemmat ovat tiedottaneet tartunnoista toisilleen.

”Aikaisemmin tartunnan saaneen kanssa luokissa ja kodin ulkopuolella lähikontaktissa olleet asetettiin karanteeniin. Nyt vain etupäässä rokottamattomat perheenjäsenet asetetaan karanteeniin. Pirkanmaalla tilanne on tältä osin muuttunut, sillä kouluissa ja päiväkodeissa tapahtuneiden jatkotartuntojen määrä on ollut alhainen”, Lahti sanoo.

Hänen mukaansa uusien karanteenikäytäntöjen taustalla vaikuttaa se, että lasten koulunkäynti halutaan turvata.

Vaikka koulut ovat tiedottaneet altistumisista, selvitysten mukaan tartunnat ovat Ylöjärvellä tapahtuneet pääosin perhepiirissä ja harrastuksissa.

Lahti sanoo myös, että Ylöjärvellä on tartuntoja tasaisesti kaikenikäisillä, vaikka tartuntoja on tullut lähiaikoina enemmän ilmi lapsilla ja nuorilla.

Lahti muistuttaa, että tällä hetkellä on erittäin tärkeää, että ihmiset hakeutuisivat rokotettavaksi. Hän sanookin, että Ylöjärvellä on myös paljon henkilöitä, jotka eivät ole syystä tai toisesta ottaneet rokotteita.

Tilannetta seurataan

Ylöjärven kaupungin sivistysjohtaja Matti Hursti ei osaa sanoa tarkkaan, kuinka paljon kyselyitä huoltajilta on koulujen suuntaan tullut.

Hursti sanoo, että Ylöjärven kouluissa noudatetaan aluehallintoviraston ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin suosituksia, eikä pelkästään Ylöjärveä koskevia muutoksia voida tehdä kovin helposti.

Hursti sanoo, että toimiin voitaisiin ryhtyä, mikäli tilanne äityisi paikallisesti hyvin pahaksi. Hursti kertoo, että tilanne vaatisi kuitenkin perusturvalautakunnan tekemän päätöksen asiasta, eikä sellainen synny sormia napsauttamalla.

Mutta missä vaiheessa tällainen toimi voitaisiin Ylöjärvellä ottaa käyttöön?

”Sanoisin, että siinä vaiheessa, kun kouluikäisiä alkaisi sairastua vakavasti siten, että heidän hoitonsa vaatisi sairaalahoitoa.”

Korjattu 18.11. kello 17.35: Täsmennetty, missä kouluissa altistumisia on tarkalleen ottaen esiintynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut