Ravintolarajoitukset käyttöön Pirkanmaalla – muutokset voimaan keskiviikkona - Koronavirus - Aamulehti

Rajoitukset kiristyvät Pirkanmaalla: Nämä ravintola­rajoitukset tulevat keskiviikkona voimaan, jos käytössä ei ole koronapassia

Pirkanmaalla otetaan käyttöön uusia ravintolarajoituksia. Jatkossa ravintoloiden tulee sulkea ovensa ja lopettaa anniskelu nykyistä aiemmin, jos käytössä ei ole koronapassia.

Hallitus on päättänyt ravintolarajoitusten laajentamisesta uusille alueille, muun muassa Pirkanmaalle. Ravintolat voivat vapautua rajoituksista koronapassia käyttämällä. Näin koronapassia tarkistettiin baaritiskillä Helsingissä 5. marraskuuta.

15.11. 18:46 | Päivitetty 15.11. 19:08

Ravintolarajoituksia laajennetaan Pirkanmaalle ja kolmelle muulle uudelle alueelle koronaepidemian pahentuessa. Muutokset tulevat voimaan keskiviikkona.

Jos rajoitusalueella toimiva ravintola ei käytä koronapassia, sen on lopetettava anniskelu puoliltaöin ja suljettava ovensa kello yhteen mennessä. Lisäksi ruokaravintoloissa neljännes ja anniskeluravintoloissa puolet asiakaspaikoista on pitänyt olla poissa käytöstä.

Lue lisää: Tällainen on koronapassi: Kahdeksan kysymystä ja vastausta siitä, miten sen saa käyttöön ja missä tilanteissa sitä voidaan kysyä

Pirkanmaan lisäksi ravintolarajoitukset kiristyvät Pohjois-Pohjanmaalla, Länsi-Pohjassa ja Kanta-Hämeessä. Alueet ovat määrittäneet olevansa uuden hybridistrategian kriteeristön mukaisia leviämisalueita, joiden epidemiatilanne vaatii hillintää.

Hallitus päätti rajoitusten laajentamisesta ylimääräisessä istunnossaan maanantaina.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara ilmoitti pian päätöksen tultua julkisuuteen kantelevansa siitä oikeuskanslerille. Aiemmistakin rajoituspäätöksistä useampaan kertaan oikeuskanslerille kannellut etujärjestö katsoo, että hallituksen päätös ei ollut välttämätön ja oikeasuhtainen.

Jatkuvat kahdeksassa maakunnassa

Samalla jatketaan nykyisiä rajoituksia kahdeksassa eri maakunnassa.

Ravintolarajoitukset ovat olleet voimassa Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Rajoitukset ovat vaikuttaneet liikkeiden öiseen aukioloon ja asiakasmääriin, ja ne pysyvät ennallaan.

Rajoituksia on voinut välttää vaatimalla asiakkailta koronapassin käyttöä. Koronapassi kertoo käyttäjänsä rokotus-, testi- tai sairastustilanteesta koronaviruksen osalta.

Tuoreiden linjausten myötä vain Keski-Suomen, Savon, Karjalan, Kainuun ja Lapin sairaanhoitopiirit jäävät rajoitusten ulkopuolelle.

Hallitus jatkoi ravintoloiden väliaikaisia rajoituksia koskevan asetuksen voimassaoloa vuoden loppuun.

Uusi hybridistrategia voimaan

Maanantaina voimaan tulleessa hallituksen päivitetyssä hybridistrategiassa on luovuttu alueiden jaottelusta perustason, kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen kesken. Päivitys strategiaan tehtiin, kun Suomessa saavutettiin 12 vuotta täyttäneiden 80 prosentin rokotuskattavuus.

Epidemian vaiheiden sijaan käytössä ovat nykyiseen tautitilanteeseen paremmin soveltuvat kriteerit. Niitä sovelletaan pahimmilla epidemia-alueilla, joita kutsutaan jatkossa leviämisalueiksi.

Leviämisalueilla voi olla esimerkiksi alhainen rokotuskattavuus, tietyt rajat ylittävä tartuntamäärä tai kuormittunut terveydenhuolto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut