Aamulehden koronavirusseuranta 15.–21. marraskuuta 2021 - Koronavirus - Aamulehti

Näin koronatilanne kehittyi marraskuun kolmannella viikolla: Keski-Euroopan koronatilanne pahentunut rajusti, Pirkanmaalla korkeita tartuntamääriä

Tässä kaikille avoimessa jutussa seurasimme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 15.–21. marraskuuta.

Maailmassa oli Johns Hopkinsin yliopiston mukaan todettu 14.11.2021 mennessä lähes 253,2 miljoonaa koronatapausta. Koronaviruksen aiheuttamia kuolemantapauksia on siihen mennessä todettu hieman yli viisi miljoonaa.

15.11. 6:00 | Päivitetty 21.11. 21:18

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 15.11.–21.11.2021.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 21.11.

Keski-Euroopan koronatilanne pahentunut rajusti

Kello 14.15: Koronatilanne Keski-Euroopassa on pahentunut rajusti viime aikoina. Saksassa rekisteröitiin torstaina yli 65 000 uutta koronatartuntaa, mikä on suurin määrä koko pandemian aikana. Torstaina alkoi myös rokottamattomia koskeva koronasulku, joka koskee muun muassa ravintoloita ja kulttuuritapahtumia.

Saksan synkät tartuntalukemat pakottivat Baijerin osavaltion perumaan perjantaina kaikki tämänvuotiset joulumarkkinansa. Osavaltion pääkaupungin Münchenin joulumarkkinoilla käy normaalisti kolmisen miljoonaa ihmistä. Joulumarkkinoiden lisäksi yökerhot ja baarit menevät kiinni.

Itävalta ottaa maanantaina käyttöön kaikkia koskevan koronasulun ja aikoo tehdä koronarokotuksista pakollisia helmikuusta lähtien. Liittokansleri Alexander Schallenberg kertoi EU:n tämän hetken tiukimmista koronatoimista perjantaina.

Itävallassa alkoi jo viime maanantaina vain rokottamattomia koskeva koronasulku. Ensi viikolla sulku kuitenkin laajenee koskemaan myös rokotettuja ja koronataudin sairastaneita. Kotoa saa poistua vain hyvästä syystä, kuten ruokaostoksille tai harrastamaan liikuntaa. Koronasulku kestää alustavasti 10 päivää.

Itävallassa todettiin torstaina ennätykselliset yli 15 000 uutta tartuntaa.

Viides korona-aalto ryöpyttää Ranskaa

Kello 13.47: Viidennen aallon koronavirustartunnat lisääntyvät Ranskassa hälyttävää vauhtia, maan hallitus kertoi sunnuntaina. Uusien koronatapausten päivittäinen määrä on lähes kaksinkertaistunut viimeisen viikon aikana.

Toistaiseksi suuret tartuntamäärät eivät ole johtanet koronapotilaiden tulvaan sairaaloissa. Viranomaisten mukaan sairaanhoidon maltillinen kuormitus on korkean rokotusasteen ansiota.

Lauantaina Ranskan sairaaloissa oli noin 8 000 potilasta koronaviruksen takia, heistä runsaat 1 300 tehohoidossa.

Kaksi koronarokotetta saanut 81 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kello 13.28: Koronavirusrokotteen toisen annoksen on Suomessa saanut nyt 81 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen annoksen saaneita on yhteensä reilut 3,96 miljoonaa.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus on 86,4 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä eli sen on saanut hieman alle 4,23 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen rokotteen saaneiden määrä kasvoi lauantaista hieman yli 2 200:lla.

Kolmannen rokoteannoksen on saanut vajaat 180 000 ihmistä.

Hollannissa koronarajoitusten vastaiset mellakat jatkuivat toista yötä

Kello 8.55: Koronarajoitusten vastaiset mielenosoitukset muuttuivat Hollannissa väkivaltaisiksi mellakoiksi toisena yönä peräkkäin. Myöhään lauantai-iltana Haagissa mellakoitsijat heittivät poliiseja kivillä ja ilotulitteilla sekä sytyttivät polkupyöriä tuleen. Poliisi pidätti useita mielenosoittajia.

Haagin mielenosoitukset seurasivat Rotterdamin perjantaisia levottomuuksia, joissa poliisi kertoi ampuneensa sekä varoituslaukauksia että suoria laukauksia mellakoitsijoita kohti.

Lauantai 20.11.

Liki 81 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut kaksi koronarokotetta

Kello 13.43: Koronavirusrokotteen toisen annoksen on Suomessa saanut nyt 80,9 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen annoksen saaneita on yhteensä noin 3,96 miljoonaa.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus on 86,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä eli sen on ottanut noin 4,22 miljoonaa ihmistä.

Kolmannen rokoteannoksen on saanut reilut 171 000 ihmistä.

Australian avoimet vaatii pelaajilta rokotukset

Kello 11.18: Australian avoimen tennisturnauksen johtaja Craig Tiley vahvisti lauantaina, että kaikkien turnaukseen osallistuvien pelaajien pitää olla rokotettuja koronaviruksen varalta. Tämä luo painetta miesten maailmanlistan ykköselle ja turnauksen hallitsevalle mestarille Novak Djokovicille, joka on kieltäytynyt paljastamasta, onko hänet rokotettu.

Tammikuussa järjestettävän turnauksen pelipaikkakunta Melbourne on ollut sulkutilassa yli 260 päivää, ja Victorian osavaltion hallitus teki viime kuussa selväksi, etteivät rokottamattomat pelaajat ole tervetulleita.

"Rokotuksista spekuloidaan paljon, ja kun Victorian päämies ilmoitti, että kaikki paikallaolijat on rokotettava, teimme sen selväksi peliryhmälle”, Tiley kertoi australialaiselle Channel Nine -televisiokanavalle.

Australiassa tuhannet osoittivat mieltään koronarokotepakkoa vastaan

Kello 10.40: Australiassa tuhannet ihmiset kokoontuivat koronarokotuksia vastustaviin mielenosoituksiin lauantaina. Mielenosoittajat kritisoivat pakollisia rokotuksia, joita on tosin maassa määrätty vain tietyille ammattiryhmille.

Myös terveysviranomaisten toimia kannattavia vastamielenosoituksia järjestettiin, joskin pienemmässä mittakaavassa.

Australian rokotusohjelma perustuu suurelta osin vapaaehtoisuuteen ja sitä pidetään yleisesti erittäin onnistuneena. Maassa lähes 85 prosenttia yli 16-vuotiaista on saanut kaksi rokotetta.

Poliisi ampui Hollannissa rajoituksia vastustavien mellakassa

Kello 8.04: Hollannissa poliisi on perjantaina ampunut varoituslaukauksia koronavirusrajoituksia vastustavien protestien yhteydessä. Poliisin mukaan laukauksiin liittyy haavoittumisia. Poliisin edustaja ei vahvistanut uutistoimisto AFP:lle haavoittuneiden määrää. Paikallispoliisi kertoo, että Rotterdamissa järjestetyt mielenosoitukset olivat yltyneet mellakoiksi.

Rotterdamin poliisi kertoi Twitterissä, että protestien yhteydessä sytytettiin tulipaloja ja lauottiin ilotulitteita. Tviitin mukaan poliisi on ampunut useita varoituslaukauksia. Poliisi on myös käyttänyt vesitykkejä.

Paikallisviranomaiset ottivat käyttöön hätätoimen, jolla pystytään estämään ihmisten kokoontuminen alueella. Myös Rotterdamin vilkas rautatieasema suljettiin.

Hollannissa on voimassa osittainen koronasulku lisääntyneiden koronavirustartuntojen takia. Sulku alkoi viime viikon lauantaina ja sen on määrä kestää kolme viikkoa. Tämän jälkeen hallitus tarkastelee tilannetta uudelleen. Se on pohtinut vaihtoehtoa, jossa rokottamattomia ei jatkossa päästettäisi baareihin ja ravintoloihin.

Baarien, ravintoloiden, kahviloiden ja supermarkettien tulee sulun aikana sulkea ovensa kello 20 ja ei-välttämättömät liikkeet suljetaan kahta tuntia aiemmin.

Maassa kerrottiin perjantaina yli 21 000 uudesta koronatartunnasta.

Perjantai 19.11.

EMA hyväksyi Merckin koronapillerin hätäkäyttöön

Kello 17.44: Euroopan lääkevirasto (EMA) on hyväksynyt lääkeyhtiö Merckin suun kautta otettavan koronaviruslääkkeen hätäkäyttöön.

Lääkeviraston mukaan koronalääkettä voidaan käyttää aikuisilla sellaisissa covid-19-tapauksissa, joissa potilas ei tarvitse lisähappea ja joissa on kohonnut riski sairastua vakavaan koronatautiin, viraston lausunnossa sanottiin.

Lääkkeen ottaminen tulisi aloittaa mahdollisimman pian tartunnan jälkeen, viimeistään viiden päivän sisällä.

Myös lääkeyhtiö Pfizer on kehittänyt koronapillerin, joka on parhaillaan lääkeviraston arvioitavana.

Pohjois-Pohjanmaalle 50 henkilön kokoontumisrajoitus sisätiloihin

Kello 17:43: Sisätiloissa järjestettävät yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään Pohjois-Pohjanmaalla, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi).

Toimijat voivat järjestää yli 50 henkilön kokoontumisia, jos tilaisuudessa edellytetään koronapassia yli 16-vuotiailta. Avin määräys on voimassa alueella ensi viikon perjantaista joulupäivään asti.

Satakuntaan sisätiloihin 50 henkilön kokoontumisrajoitus

Kello 16.47: Sisätiloissa järjestettävät yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään Satakunnassa, kertoo Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi).

Yli 50 henkilön kokoontumisia pystyy järjestämään ilman voimaantulevia rajoituksia, jos tilaisuudessa on käytössä koronapassi. Kokoontumisrajoitukset ovat voimassa Satakunnan alueella kuukauden ajan maanantaista alkaen.

Avin mukaan päätös kokoontumisrajoituksista perustuu tartuntatautilain pykälään 58. Päätös on tehty koronaviruksen laajemman leviämisen ehkäisemiseksi, riskiryhmien suojelemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Lähes 81 prosenttia yli 12-vuotiaista saanut 2 rokotetta

Kello 13.33: Eilisen jälkeen ensimmäisiä koronarokoteannoksia on annettu noin 2 400. Ensimmäisen annoksen kattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä on nyt 86,3 prosenttia. Ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa 4,22 miljoonaa ihmistä.

Annettujen toisten rokoteannosten määrä on kasvanut noin 4 600:lla. Toisen annoksen osalta kattavuus 12 vuotta täyttäneissä on nyt 80,8 prosenttia, eli ensimmäisen annoksen on saanut 3,95 miljoonaa ihmistä.

Pirkanmaalla ilmaantuvuusluku noin 212

Kello 13.20: Koronan ilmaantuvuus koko maassa on nyt noin 213 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Edeltävällä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli selkeästi pienempi, 151.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus on samalla tasolla kuin koko maassa, noin 212. Edeltävällä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli 130.

Suurin ilmaantuvuusluku, 356, on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Tämän jälkeen suurin ilmaantuvuus on Keski-Pohjanmaalla (310) sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (275). Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite kertoo tiedotteessaan tilanteen olevan edelleen vakava, että vaikka ilmaantuvuus onkin laskenut hieman.

Pienin ilmaantuvuusluku on edelleen Ahvenanmaalla, jossa se on 17. Toiseksi pienintä ilmaantuvuus on Lapin sairaanhoitopiirissä, jossa se on 67. Ilmaantuvuusluvut ovat pyöristettyjä.

Suomessa 1191 uutta tartuntaa

Kello 12.19: Suomessa on todettu 1 191 uutta tartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sairaalahoidossa olevien määrä on laskenut parillakymmenellä 277 koronapotilaaseen. Tehohoidossa on 41 koronaa sairastavaa. Määrä on kasvanut kolmella keskiviikon jälkeen.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 26 koronapotilasta, joista 5 tehohoidossa.

Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Itävallassa alkaa kaikkia koskeva 10 päivän sulkutila

Kello 11.48: Itävallassa alkaa kymmenen päivän sulkutila, joka koskee myös rokotettuja ihmisiä.

Aiemmin maahan asetettiin niin sanottu rokottamattomien lockdown, eli rajoitukset koskivat vain rokottamattomia ihmisiä. Uusi sulkutila alkaa maanantaina ja sen on määrä kestää kymmenen päivää.

Sulkutilaa voidaan jatkaa alkuperäisen kymmenen päivän lisäksi kymmenellä lisä­päivällä.

Itävaltaan tulee myös voimaan yleinen rokotuspakko helmikuusta alkaen. Maan rokotuskattavuus on laahannut noin 65 prosentissa ja viranomaiset ovat kutsuneet matalaa kattavuutta ”häpeälliseksi”.

Noin yhdeksän miljoonan asukkaan maassa päivittäiset raportoidut tartuntatapaukset olivat noin 12 000 loka-marraskuun välillä.

Pirkanmaalla 128 uutta tartuntaa

Kello 9.22: Pirkanmaalla on todettu 128 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) perjantaina. Tartunnat on todettu torstaina.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian alusta alkaen 12 170 tartuntaa.

Viikon sisällä Pirkanmaalla on kerrottu koko epidemia-ajan korkeimmista päivittäisistä tartuntamääristä. Viime sunnuntaille kirjattiin 158 tartuntaa, mikä oli tähän mennessä korkein päiväkohtainen lukema. Toiseksi korkein lukema 131 kerrottiin keskiviikkona ja kolmanneksi korkein tänään, 128 tartuntaa.

Torstai 18.11.

Rokotusbussi jatkaa kiertämistään Tampereella

Kello 22.13: Rokotusbussi jatkaa kiertämistään eri puolilla Tamperetta, kaupunki kertoo tiedotteessaan. Joulukuussa rokotusbussi käy kauppojen ja kauppakeskusten lisäksi korkeakoulukampuksilla ja Keskustorilla. Rokotusbussin tarkemman aikataulun voi katsoa täältä.

Rokotusbussista rokotteen saa ilman ajanvarausta. Bussissa annetaan ensimmäisiä, toisia ja kolmansia koronarokotuksia. Ensimmäiseen ja toiseen rokotukseen voivat tulla kaikki 12 vuotta täyttäneet. Toisen rokotuksen voit ottaa kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Tampereella rokotuksia annetaan myös pop up -pisteillä ja terveysasemilla. Pop up -pisteillä rokotuksen saa ilman ajanvarausta, terveysasemalla annettavaan rokotukseen aika tulee varata etukäteen.

THL ehdottaa kolmansia rokoteannoksia riskiryhmiin kuuluvia hoitaville

Kello 20.50: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa, että kolmansia koronarokoteannoksia ryhdytään antamaan vakavan koronainfektion riskissä olevia potilaita tai asiakkaita hoitaville.

Lisäksi THL ehdottaa kolmansien rokoteannosten antamista paikallisen harkinnan mukaan muulle sote-henkilöstölle sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

THL ja sosiaali- ja terveysministeriö arvioivat, tarvitaanko asiassa asetusmuutosta.

Lue lisää: THL ehdottaa kolmansien rokotusten laajentamista – vuorossa voisivat olla riskiryhmäläisten hoitajat ja muu sote-henkilöstö

Saksa määrää pakolliset rokotukset terveydenhoitoalan työntekijöille

Kello 20.04: Saksa alkaa vaatia terveydenhoitoalan ja vanhustenhoidon työntekijöiltä koronarokotuksen ottamista. Liittokansleri Angela Merkel on sopinut asiasta osavaltioiden johtajien kanssa.

Lisäksi Saksa alkaa vaatia koronapassia massatapahtumissa ja esimerkiksi kulttuuri- ja urheilulaitoksissa alueilla, joissa sairaalassa on koronataudin vuoksi enemmän kuin kolme koronapotilasta sataatuhatta asukasta kohden.

Saksassa todettiin tänään jälleen uusi päiväkohtainen ennätys koronatartuntojen määrässä. Vuorokauden aikana raportoitiin yli 65 000 tartuntaa, kertoi kansanterveydestä vastaava Robert Koch -instituutti aiemmin tänään.

Tartuntaluvut ovat olleet Saksassa viime viikkoina jyrkässä nousussa.

Tamperelaisessa hoitokodissa kolme tartuntaa

Kello 17.05: Tamperelaisessa Otto Fanny-hoitokodissa on todettu kolme koronatartuntaa. OttoFannyn omistaa sosiaalialan yritys Treili. Hoitokodista on löytynyt keskiviikkoiltana tartunnat yhdeltä työntekijältä ja kahdelta asukkaalta, kertoo Treilin toimitusjohtaja Leena Lehtonen.

Koululaisten huoltajat huolissaan Ylöjärven koronatilanteesta

Kello 17: Ylöjärveläisten koulujen oppilaiden huoltajat ovat huolestuneita kaupungin heikentyneestä koronatilanteesta. Torstaina iltapäivällä Ylöjärvellä todettuja tartuntoja oli terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan yhteensä 730.

Kaupungin alueella altistumistilanteita on ollut korostetusti Ylöjärven yhtenäiskoulussa sekä Kauraslammen koulun Veittijärven toimipisteen 5.–6.-luokkalaisten keskuudessa.

Lue lisää: Ylöjärven heikentynyt koronatilanne huolestuttaa koululaisten huoltajia – Useita altistumisia erityisesti kahdessa koulussa

Saksassa taas uusi tartuntaennätys

Kello 15.50: Saksassa on jälleen todettu uusi päiväkohtainen ennätys koronatartuntojen määrässä. Vuorokauden aikana on raportoitu yli 65 000 tartuntaa, kertoi kansanterveydestä vastaava Robert Koch -instituutti (RKI) tänään.

Tartuntaluvut ovat olleet Saksassa viime viikkoina jyrkässä nousussa. RKI:n johtajan Lothar Wielerin mukaan tartuntoja voi todellisuudessa olla jopa kolme kertaa enemmän kuin viralliset luvut kertovat.

Wieler peräänkuulutti nopeita toimia ja varoitti "erittäin huonosta" joulusta, jos suuntaa ei muuteta.

Suomi lainaa Virolle koronarokotteita

Kello 14.17: Suomi tarjoaa Virolle apua vaikeassa koronatilanteessa lainaamalla maahan koronarokotteita, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Valtioneuvoston päätöksellä Viroon lainataan marraskuun aikana noin 130 000 annosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotteita, tiedotteessa kerrotaan. Viro on luvannut antaa Suomelle takaisin saman määrän rokotteita ensi helmikuussa.

Viro esitti EU-maille rokotteita koskevan avunpyynnön 9. marraskuuta.

Rokotusten lainaaminen ei STM:n mukaan hidasta Suomessa asuvien rokottamisia.

Uudellemaalle 20 henkilön rajoitus korkeariskisiin tilaisuuksiin

Kello 13.05: Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen yleisötilaisuuksien rajoittamisesta Uudellamaalla. Päätös koskee koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta ja on voimassa 25.11.–24.12.2021.

Päätöksellä rajoitetaan sisätiloissa seisomakatsomojen henkilömäärää niin, että tilaisuudessa voi olla enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istumapaikallisten katsomojen osallistujamäärää ei rajoiteta.

"Rajoitus ei koske yleisötilaisuuksia, joissa koko yleisölle on istumapaikat. Rajoitus ei myöskään koske sellaisia tilaisuuksia, joissa seisomakatsomoon tai -katsomoihin otetaan yhteensä enintään 20 henkilöä", selventää ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta tiedotteessa.

"Emme edellytä, että yleisö istuu omalla paikallaan koko tilaisuuden ajan, mutta turhaa liikkumista ja tungosta on toki syytä välttää."

Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa. Jos koronapassi otetaan käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta henkilökunnalta, esiintyjiltä tai ottelussa pelaavilta urheilijoilta.

Suomessa 1 259 uutta tartuntaa

Kello 12.02: THL on raportoinut tänään 1 259 uutta koronatartuntaa. Kyseessä on korkein päiväkohtainen tartuntaluku koko koronaepidemian ajalta.

Hetkellisesti arvioidaan voitavan hoitaa 50:tä koronapotilasta tehohoidossa

Kello 10.54: STM:n johtavan asiantuntijan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan suurin osa tehohoidon koronapotilaista on Husin alueella. Potilassiirtoja on tehty ja niille on Voipio-Pulkin mukaan lienee tarvetta myös lähiviikkoina eri puolella Suomea.

Tehohoidossa arvioidaan voitavan hoitaa hetkellisesti jopa 50:tä koronapotilasta ilman suurta häiriötä muulle toiminnalle. Eilen teholla oli 38 potilasta.

Rokottamattomien osuus sairaalahoidossa on noin 70 prosenttia

Kello 10.41: THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi tiedotustilaisuudessa, että rokottamattomien osuus sairaalahoidosta on noin 70 prosenttia. Rokottamattomia on 14 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Tehohoitoon joutuneiden uusien koronapotilaiden määrä kasvoi viikossa 50 prosenttia

Kello 10.09: Viikon aikana (11.–17.11.) ensimmäisen rokoteannoksen kattavuus on kasvanut 0,2 prosenttiyksiköllä ja toisen annoksen kattavuus 0,6 prosenttiyksiköllä, tiedottavat STM ja THL. 154 629 henkilöä on saanut kolme rokoteannosta.

Viikolla 45 (8.–14.11.) erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli koko maassa yhteensä 137 uutta koronaviruspotilasta, kun edellisten viiden viikon aikana määrä on vaihdellut välillä 110-135. Tehohoitoon tuli viime viikolla 31 uutta koronaviruspotilasta, kun edellisellä viikolla heitä oli 20.

Viikon 45 lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 147 potilasta, joista 110 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 37 teho-osastoilla.

Rokottamattomat ovat päätyneet erikoissairaanhoitoon elo-lokakuun aikana 19 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 33 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut. Tautiin liittyviä kuolemia oli 17.11. mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 236.

Koronatartuntoja kelkkailun olympiaharjoituksissa

Kello 9.50: Kolmelta urheilijalta on löytynyt koronatartunta Pekingin talviolympialaisten harjoituskilpailuiden ”koronakuplassa”. Kiinan viranomaiset kertoivat urheilijoiden positiivisista koronanäytteistä torstaina.

Pekingin 2022 talviolympialaisten järjestäjät ovat tehneet kaikkensa kisojen koronaturvallisuuden puolesta. Matkustusta maan pääkaupunkiin on rajoitettu, ja testikisojen urheilijat elävät "kuplassa", jossa heille tehdään päivittäin koronatestit.

Ulkomailta kisapaikalle saapunut kelkkailija antoi positiivisen koronanäytteen maahantulon yhteydessä lentokentällä. Myös kyseisen joukkueen toinen urheilija on määrätty hotellissa karanteeniin.

Kolmas koronatartunta on todettu kelkkailijalla, joka on ollut läheisissä tekemisissä jo eristettyjen henkilöiden kanssa.

Kolmikon tartunnat ovat oireettomia.

Koronarokotustietojen korjauspyynnöille verkkolomake

Kello 9.44: Tampereella ja Orivedellä on otettu käyttöön verkkolomake, jolla voi pyytää Omakannan koronarokotustodistuksessa näkyvien rokotustietojen korjausta.

Jos koronarokotustiedoissa on virhe tai sieltä puuttuvat tiedot saadusta rokotteesta, tee korjauspyyntö verkkolomakkeella. Lomakke löytyy myös sivulta tampere.fi/koronarokotukset.

Lomake menee terveyspalvelujen neuvontaan, jossa se käsitellään kolmen arkipäivän kuluessa. Kun virhe on korjattu, siitä tulee tekstiviesti. Omakannan koronarokotustietoihin muutokset päivittyvät viiden päivän sisällä korjauksesta.

Lomakkeella voi tehdä vain Tampereella tai Orivedellä annettujen koronarokotusten kirjausten korjauspyyntöjä.

Jos et pysty käyttämään verkkolomaketta, voit pyytää korjausta omalta terveysasemaltasi tai terveyspalvelujen neuvonnasta numerosta 03 5657 0023 (joka päivä kello 7 - 22).

Pirkanmaalla 123 uutta tartuntaa

Kello 9.40: Pirkanmaalla on todettu 123 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) torstaina. Tartunnat on todettu keskiviikkona.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian alusta alkaen 12  042 tartuntaa.

Keskiviikkona Tays kertoi 131 uudesta tartunnasta. Kyseessä oli koko epidemian ajan toiseksi korkein päivälukema. Tiistaina Tays kertoi 27 tartunnasta.

Omaolon koronatestiajanvarauksen häiriö on korjattu

Kello 9.30: Tampereella ja Orivedellä Omaolo-verkkopalvelun koronatestiajanvarauksessa ollut häiriö on saatu korjattua ja ajanvaraus toimii jälleen normaalisti, kertoo Tampereen kaupunki.

Häiriö alkoi aamulla keskiviikkona 17.11.

Uudellemaalle luvassa kokoontumisrajoituksia

Kello 6.19: Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tänään päättämässä uusista kokoontumisrajoituksista Uudenmaan alueelle yhä huolestuttavammaksi käyneen koronatilanteen johdosta.

Vaihtoehto rajoituksille on koronapassin käyttöönotto. Uudet rajoitukset astuisivat voimaan viikon päästä, eli 25. marraskuuta.

Virasto toteaa, että heikentyneen koronatilanteen vuoksi terveydenhuollon kantokyky on uhattuna Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa. Alueellinen koronakoordinaatioryhmän esityksen mukaan uudet rajoitukset voivat mahdollisesti tulla koskemaan koko Uuttamaata.

Rajoitusten laajuutta ja sisältöä pohdittiin vielä päätöksenteon edellä. Mahdollista on esimerkiksi rajoittaa yleisötilaisuuksien osallistujamäärää tiettyyn osuuteen tilan enimmäishenkilömäärästä. Tilaisuuksien järjestäjät voivat ottaa käyttöön koronapassin vaihtoehtona rajoituksille.

Keskiviikko 17.11.

Ruotsi ottaa koronapassin käyttöön ensi kuussa

Kello 19.29: Ruotsi ottaa koronapassin käyttöön joulukuun alusta yli sadan henkilön sisätapahtumissa, hallitus kertoo. Terveysministeri Lena Hallengrenin mukaan viranomaiset odottavat koronatartuntojen määrän kääntyvän nousuun talven aikana.

Koronapassia tullaan vaatimaan joko yli 16- tai 18-vuotiailta esimerkiksi konserteissa, teatterissa ja urheilutapahtumissa, mutta ei ravintoloissa. Hallitus ei ole vielä päättänyt, mikä passin alaikärajaksi tulee. Jos tapahtumaan pääsee ilman passia, sen järjestäjät joutuvat takamaan terveysturvallisuuden muilla, tiukoilla säädöksillä.

Ruotsi luopui kaikista koronarajoituksistaan syyskuussa. Noin 67 prosenttia ruotsalaisista on saanut molemmat koronarokotteet. Ruotsin tartuntaluvut ovat tällä hetkellä Euroopan alhaisimpien joukossa.

Novavax hakee lupaa koronarokotteelleen

Kello 18.43: Amerikkalainen lääkeyhtiö Novavax hakee Euroopan lääkevirastolta (EMA) lupaa koronavirusrokotteelleen. Mikäli yhtiö saa luvan, Novavaxin rokotteesta tulee viides EU:n hyväksymä koronavirusrokote.

Ennen Novavaxia luvan ovat saaneet Pfizer, Biontech, Moderna, Astra Zeneca ja Johnson & Johnson.

Novavaxin rokote vaatii kaksi rokotuskertaa, mutta rokotetta ei tarvitse säilyttää äärimmäisissä lämpötiloissa, mikä helpottaa sen käyttöä.

Lääkeviraston mukaan lupa voi tulla jo muutaman kuukauden kuluessa. Rokote on hyväksyttävänä myös Yhdysvalloissa. Sielläkin sen odotetaan saavan hyväksynnän vielä tämän vuoden aikana.

TPS ottaa koronapassin käyttöön kotiotteluihinsa

Kello 17.35: Miesten jääkiekkoliigassa pelaava Turun Palloseura ottaa koronapassin käyttöön kotiotteluihinsa, seura tiedottaa verkkosivuillaan.

TPS päätti passin käyttöönotosta sen jälkeen, kun Lounais-Suomen aluehallintovirasto kielsi alkuviikolla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella sisätiloissa järjestettävät yli 50 henkilön yleisötilaisuudet. Rajoitukset ovat voimassa 16. joulukuuta saakka.

Yli 50 henkilön tilaisuuksia pystyy järjestämään, jos käytössä on koronapassi. Passi on käytössä TPS:n kotiottelussa ensimmäistä kertaa torstaina, kun joukkue kohtaa Ässät.

Varsinais-Suomen palloiluseuroista koronapassin käyttöönotosta ovat tiedottaneet myös muun muassa lentopallojoukkueet Hurrikaani-Loimaa ja LP Viesti.

Viranomaiset haluavat koronapassin nopeasti käyttöön Ruotsissa

Kello 16.50: Ruotsin terveysviranomaiset haluavat, että maassa otettaisiin käyttöön koronapassit yli sadan henkilön tilaisuuksissa ensi kuun alusta lukien. Koronapassi haluttaisiin käyttöön esimerkiksi teattereissa, konserteissa ja urheilutapahtumissa.

Sen sijaan ravintoloihin koronapassia ei olla suosittelemassa, jos ravintolassa ei ole musiikkia tai tanssia. Koronapassia ei myöskään tarvittaisi kouluissa, kaupoissa tai joukkoliikenteessä.

Viranomaiset perustelevat koronapassia viimeaikaisella kehityksellä muun muassa Hollannissa, Itävallassa ja Tanskassa, missä koronan nopea leviäminen rokottamattomien keskuudessa on johtanut seurauksiin myös niiden keskuudessa, jotka ovat täysin rokotettuja. Tämä taas on johtanut sairaanhoidon kuormituksen lisääntymiseen.

Uutistoimisto TT:n lähteiden mukaan kansanterveysviranomaiset keskustelevat asiasta tänään hallituksen kanssa.

Avi: Sisätilojen kokoontumisrajoitukset voimaan Pirkanmaalla aikaisintaan 24. marraskuuta

Kello 14.25: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa, että koronaviruksen laajemman leviämisen ehkäisemiseksi, riskiryhmien suojelemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi avi harkitsee sisätiloja koskevien kokoontumisrajoitusten määräämistä Pirkanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueille. Molemmat sairaanhoitopiirit ovat koronaepidemian leviämisalueita. Aluehallintovirasto arvioi rajoitusten tarpeen tarkemmin sairaanhoitopiirien asiantuntijalausuntojen perusteella.

Mahdolliset tartuntatautilain 58 pykälään perustuvat päätökset kokoontumisrajoituksista voidaan tehdä aikaisintaan maanantaina 22. marraskuusta, ja ne tulisivat voimaan aikaisintaan keskiviikkona 24. marraskuuta. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa asiasta välittömästi päätökset tehtyään.

Toiminnanharjoittaja voi ottaa koronapassin käyttöön vaihtoehtona voimassa oleville koronarajoituksille, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Omaolon koronatestiajanvarauksessa häiriö Tampereella ja Orivedellä

Kello 14.02: Tampereella ja Orivedellä ei pysty tällä hetkellä varaamaan aikaan koronatestiin Omaolo-verkkopalvelun kautta. Häiriö alkoi aamulla 17.11. ja sitä korjataan parhaillaan, Tampereen kaupunki tiedottaa.

Jos Omaolon koronavirustaudin oirearvio kehottaa varaamaan ajan koronatestiin, häiriön aikana sen saa varattua soittamalla terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 5657 0023 (joka päivä kello 7–22).

Koronapotilaita nyt koko maassa 299

Kello 12.43: Sairaalahoidossa on nyt koko maassa 299 koronapotilasta, joista 38 on tehohoidossa. Sairaalahoidossa on kuusi ja tehohoidossa kaksi ihmistä enemmän kuin maanantaina.

Taysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on 34 koronapotilasta, joista neljä teho-osastolla. Sairaalahoidossa on nyt yksi potilas enemmän kuin maanantaina.

Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

THL: Suomessa 1 151 uutta tartuntaa

Kello 12.09: Suomessa on todettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 1 151 uutta koronavirustartuntaa.

Suomessa on kahden viime viikon aikana raportoitu noin 11 000 koronatartuntaa, mikä on yli 3 100 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pirkanmaalla on todettu 131 uutta koronavirustartuntaa

Kello 10.16: Pirkanmaalla on todettu 131 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) keskiviikkona. Tartunnat on todettu tiistaina.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian alusta alkaen 11  919 tartuntaa.

Keskiviikkona kerrottu lukema on koko epidemia-ajan toiseksi korkein päivälukema Pirkanmaalla. Tähän mennessä suurin lukema on viime lauantailta, 158 tartuntaa.

Hus perustaa kuusi uutta tehohoitopaikkaa koronapotilaiden hoitoon

Kello 10.00: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) perustaa kuusi uutta tehohoitopaikkaa koronapotilaiden hoitoon nykyisten 15 paikan lisäksi.

Husin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä sanoo, että tiistaisten potilaslukujen perusteella näyttää siltä, että nykyinen tehohoitokapasiteetti on ylittymässä.

Husin alueella koronapotilaiden määrä tehohoidossa nousi tiistaina 14 potilaaseen. Tehohoidon määrän kriittisenä rajana on pidetty 15 potilasta

Petäjä arvioi, että kapasiteetin nosto 15 paikasta 21 tehohoidon paikkaan antaa Husille mahdollisuuden vakiinnuttaa toiminta tulevia viikkoja varten. Tehohoidon koronapotilaat ovat harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta rokottamattomia.

Hus on aiemmin viestittänyt, että osastohoidossa koronapotilaille on 50 vuodepaikkaa. Tiistaina vuodepaikoilla oli jo 53 koronapotilasta.

Petäjän mukaan koronapotilaiden vuodepaikkojen määrää lisätään kymmenellä, uusia hoitajia pyritään rekrytoimaan ja samalla toiminta kootaan omaksi yksikökseen.

Kiina tiukentaa koronasääntöjä talviolympialaisia varten

Kello 9.41: Kiina on ottanut käyttöön tiukat uudet koronarajoitukset maan pääkaupungissa Pekingissä tästä päivästä alkaen. Vierailijoilta vaaditaan negatiivisia testituloksia ja maan sisäisiä lentoja on vähennetty reilusti osana helmikuussa pidettävien talviolympialaisten esivalmisteluja.

Uusiin rajoituksiin sisältyvät myös koronatestit kolmen päivän välein kylmäketjutuonnin parissa kaupungissa työskenteleville yli 30 000 ihmiselle.

Männistön palvelukodissa toinen koronaan menehtynyt

Kello 9.30: Tampereella Männistön palvelukodissa on menehtynyt koronaan toinen asukas, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Palvelukodin koronaepidemia näyttää rauhoittumisen merkkejä. Männistössä on neljä ryhmäkotia, joista kolmessa on jo voitu purkaa karanteeneja. Yhdessä ryhmäkodissa tilanne jatkuu huonompana.

Maanantaina 15. marraskuuta tehdyissä seulontatesteissä ei todettu uusia koronatartuntoja asukkailla. Yhdeltä työntekijältä on löytynyt uusi tartunta.

Laajoja seulontoja ei enää tehdä palvelukodin asukkaille ja henkilöstölle, mutta heidän vointiaan seurataan tarkasti ja näytteitä otetaan heti, jos oireet ja tilanne sitä vaativat.

Palvelukoti Männistössä on osittainen vierailukielto.

Tiistai 16.11.

Washingtonin viranomaiset poistivat maskipakon

Kello 22.55: Yhdysvalloissa Washingtonin kaupungin viranomaiset eivät enää vaadi kasvomaskin käyttöä sisätiloissa ensi viikosta lähtien muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi kouluissa ja julkisessa liikenteessä maskia on edelleen käytettävä. Yritykset voivat edelleen vaatia maskia halutessaan.

Washingtonissa on ollut voimassa maskipakko heinäkuun lopusta asti. Kaupungin koronasäännökset ovat olleet tiukimpien joukoissa Yhdysvalloissa. Liittovaltion viranomaisten suosituksissa Washington kuuluu edelleen niihin alueisiin, joissa maskia suositellaan sisällä käytettäväksi.

Pfizer hakee Yhdysvaltojen viranomaisilta lupaa koronapillerille

Kello 21.47: Amerikkalainen lääkejätti Pfizer hakee Yhdysvaltain viranomaisilta lupaa suun kautta otettavan koronaviruslääkkeensä hätäkäyttöön.

Yhtiön mukaan lääke vähentää sairaalahoitoon joutumisen riskiä liki 90 prosentilla, kun sen ottaminen aloitetaan enintään viiden päivän kuluessa oireiden alkamisesta.

Pfizerin toimitusjohtajan Albert Bourlan mukaan koronan lääkehoidolle on huutava tarve. Yhtiön mukaan se pystyy toimittamaan noin 180 000 lääkeannosta vielä tämän vuoden aikana ja ainakin 50 miljoonaa ensi vuonna.

Taannoin myös lääkeyhtiö Merck haki amerikkalaisviranomaisilta lupaa omalle koronalääkkeelleen.

Uudellemaalle valmisteilla uusia kokoontumis­rajoituksia

Kello 16.15: Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on valmistelemassa päätöstä kokoontumisrajoituksista mahdollisesti koko Uudellemaalle.

Rajoitusten laajuus ja sisältö täsmentyvät päätöksenteon edetessä, kun avi on arvioinut tarkemmin asiantuntijatahoilta saamansa selvitykset ja lausunnot. On mahdollista, että esimerkiksi yleisötilaisuuksia osallistujamäärää rajoitetaan tiettyyn osuuteen tilan enimmäishenkilömäärästä.

Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin vaihtoehtona rajoituksille.

Koronanyrkki esittää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksia

Kello 15.21: Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle kokoontumisrajoituksia sisätiloissa järjestettäviin korkean riskin yleisötilaisuuksiin, tiedottaa Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki.

Tehtävä rajoitusesitys tarkoittaisi toteutuessaan, että korkean riskin tilaisuuksia ilman nimettyä istumispaikkaa voisi järjestää vain koronapassin avulla. Koronapassin käyttö olisi vaihtoehto rajoitusten noudattamiselle samalla tavoin kuin valtioneuvoston Pirkanmaalle asettamissa ravintolarajoituksissa.

Lue lisää: Koronanyrkki esittää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksia – rokottamattomien riski joutua tehohoitoon lähes 20-kertainen rokotettuihin verrattuna

Hus-alueen tehohoito yhden paikan päässä kriittisestä rajasta

Kello 13.49: Koronapotilaiden hoito kuormittaa sairaanhoitoa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Husin alueella koronapotilaiden määrä tehohoidossa on noussut tiistaina 14 potilaaseen.

Tehohoidon määrän kriittisenä rajana on pidetty 15 potilasta.

Hus on aiemmin tiedottanut, että kun koronapotilaiden määrä tehohoidossa ylittää 15 potilasta, sairaanhoitopiirissä joudutaan järjestämään toimintoja uudella tavalla.

Koronapotilaiden määrä Husin tehohoidossa pysytteli monta viikkoa aika tasaisesti 9–10 potilaassa.

Viime viikon perjantaina koronapotilaiden määrä oli 12, maanantaina 13 ja tänään tiistaina 14.

Ilmaantuvuus Suomessa lähes 200

Kello 12.42: Koronan ilmaantuvuus koko maassa on nyt 196 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Edeltävällä kahdella viikolla vastaava luku oli 139.

Suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla. Keski-Pohjanmaan ilmaantuvuusluku on lähes 314 ja Pohjois-Pohjanmaan 299. Kolmanneksi suurin ilmaantuvuus on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 264.

Pirkanmaan ilmaantuvuus on noin 188. Edeltävällä kahdella viikolla vastaava luku oli 119.

Suomessa 937 uutta koronatartuntaa

Kello 11.58: Suomessa on todettu 937 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä lähes 10 900 tartuntaa, mikä on yli 3 100 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Koronakuolemia on kirjattu nyt kaikkiaan 1 233.

Pirkanmaalla 27 uutta tartuntaa

Kello 9.25: Pirkanmaalla on todettu 27 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiistaina. Tartunnat on todettu maanantaina.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian alusta alkaen 11 788 tartuntaa.

Maanantaina Tays kertoi, että Pirkanmaalla on todettu viikonlopun aikana 292 uutta koronavirustartuntaa, Tartunnat olivat perjantailta, lauantailta ja sunnuntailta.

Maanantai 15.11.

Ravintolarajoitukset käyttöön Pirkanmaalla

Kello 18.31: Hallitus on päättänyt ravintolarajoituksien käyttöönotosta Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Länsi-Pohjassa ja Kanta-Hämeessä. Aukioloaikoja ja asiakasmääriä koskevat muutokset tulevat voimaan keskiviikkona.

Lue lisää: Rajoitukset kiristyvät Pirkanmaalla: Nämä ravintola­rajoitukset tulevat keskiviikkona voimaan, jos käytössä ei ole koronapassia

Linnan juhlien järjestelyistä lisätietoa keskiviikkona

Kello 17.15: Tasavallan presidentin kanslia kertoo, että presidenttiparin itsenäisyyspäivän ohjelmasta ja Linnan juhlien järjestelyistä kuullaan lisätietoa keskiviikkona.

Tuolloin presidentti Sauli Niinistö pitää puheenvuoron tiedotustilaisuuden aluksi, ja kanslian henkilökunta kertoo tarkemmin presidenttiparin itsenäisyyspäivän ohjelmasta, tapahtumista ja käytännön järjestelyistä Presidentinlinnalla.

Lokakuussa kanslia kertoi, että tämän vuoden itsenäisyyspäivän Linnan juhlat järjestetään erityisjärjestelyin. Järjestelyistä ei ole kuitenkaan vielä kuultu tarkempia tietoja.

Viime vuonna Linnan juhlia vietettiin koronaepidemian vuoksi poikkeuksellisin menoin, koska paikalla sai olla vain vähän ihmisiä. Tanssia tai perinteistä kättelyjonoa ei esimerkiksi ollut. Presidentti Niinistö on todennut, että kättely ei enää välttämättä palaa juhliin, vaikka koronaepidemia helpottaa.

Ravintolarajoitukset laajenemassa Pirkanmaalle

Kello 15.35: Ravintolarajoituksia ollaan ottamassa käyttöön neljällä uudella alueella koronaepidemian pahentuessa.

Hallitus on ennakkotietojen mukaan säätämässä rajoituksia Pirkanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle, Länsi-Pohjaan ja Kanta-Hämeeseen. Nämä alueet ovat ilmoittaneet olevansa epidemian leviämisvaiheessa, sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan STT:lle.

Hallitus päättää asiasta tänään iltakuudelta alkavassa istunnossa. Samalla jatketaan nykyisiä rajoituksia kahdeksassa eri maakunnassa.

Ravintolarajoitukset ovat olleet voimassa Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Rajoitukset ovat vaikuttaneet liikkeiden öiseen aukioloon ja asiakasmääriin, ja ne ovat pysymässä ennallaan.

Rajoituksia on voinut välttää vaatimalla asiakkailta koronapassin käyttöä. Koronapassi kertoo käyttäjänsä rokotus-, testi- tai sairastustilanteesta koronaviruksen osalta.

Avi: Varsinais-Suomeen 50 henkilön kokoontumisrajoitus

Kello 15.04: Lounais-Suomen aluehallintovirasto kieltää yli viidenkymmenen (50) henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 16.11.-16.12. Toimijat voivat järjestää yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia ottamalla käyttöön koronapassin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on ollut viime viikot koronaepidemian leviämisvaiheessa ja tilanne on edelleen heikentynyt viimeisen viikon aikana. Ilmaantuvuusluku on kohonnut 216:een /100 000 asukasta/14 vrk ja sairaalakuormitus uhkaa tehohoitoa vaativaa kirurgiaa. Rajoituksella halutaan turvata terveydenhuollon kantokyky ja tartunnanjäljityksen onnistuminen.

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäjät voivat ottaa käyttöön koronapassin ja näin mahdollistaa passin omaavien henkilöiden osallistumisen tilaisuuksiin ilman aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia. Menettely on jo laajasti käytössä ravitsemisliiketoiminnan yhteydessä.

Aluehallintovirasto voi määrätä rajoituksia vain, kun ne ovat epidemian leviämisen estämiseksi välttämättömiä. Aluehallintovirasto seuraa sairaanhoitopiirien epidemiatilanteen kehittymistä jatkuvasti ja kumoaa päätökset, kun niiden edellytykset eivät enää täyty.

Tampere valmistautuu koronapassin käyttöönottoon

Kello 14.05: Tampereen kaupunki valmistautuu ottamaan koronapassin käyttöön joissakin palveluissaan, kuten osassa kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluita, mikäli koronatilanne pahenee ja yleisörajoitukset astuvat jälleen voimaan, kaupunki tiedottaa. Asiasta päätti Tampereen kaupunginhallitus maanantaina 15. marraskuuta.

Koronapassin esittäminen voi olla vaihtoehto siinä tilanteessa, että kokoontumis- ja yleisörajoituksiin joudutaan palaamaan. Koronapassin esittämisen valmistelulla kaupunki pyrkii mahdollisessa rajoitustilanteessa pitämään erityisesti kulttuuri- ja liikuntapalveluja avoinna. Koronapassia näyttämällä vierailut esimerkiksi museoissa, konserteissa ja uimahalleissa olisivat mahdollisia.

Korona-passi koskee vain yli 16-vuotiaita, eikä sen käyttöönotolla ole vaikutusta kaupungin lakisääteisiin palveluihin. Kaupungin päätös ei koske kaupungin tiloissa vuokralaisten, kuten seurojen järjestämää toimintaa.

”Jos korona-tilanteemme heikkenee, koronapassin avulla pystymme pitämään palveluitamme avoinna käyttäjille. Koronapassi on siis tietyssä tilanteessa vaihtoehto palvelujen sulkemiselle. Luonnollisesti toivomme, että esimerkiksi erilaiset seurat ottaisivat koronapassin laajasti käyttöön”, sanoo johtaja Lauri Savisaari.

Koronapassin edellyttäminen mahdollistaa myös osin kaupungin järjestämiä yleisötilaisuuksia.

”Toivomme, että koronapassin esittämisen edellyttäminen kannustaa ihmisiä ottamaan koronarokotteen ja mahdollistaa sen, että yhteiskuntamme pysyy avoinna”, sanoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Jos yleisörajoituksia asetetaan, koronapassin esittäminen koskisi historiallisten museoiden, Tampereen taidemuseon ja Sara Hildénin taidemuseon näyttelyitä ja tapahtumia, Tampere Filharmonian konsertteja sekä kaupunkikulttuuriyksikön näyttely- ja tapahtumatoimintaa. Koronapassia edellytettäisiin myös kirjaston yleisötapahtumiin. Kirjaston lainaustoimintaa ja kokoelmien asiakkaita koronapassi ei koskisi.

Liikunta- ja nuoriso -palveluissa koronapassin esittäminen olisi vaihtoehto rajoituksille yli 16-vuotiaiden osalta uimahallien, kuntosalien ja kaupungin järjestämien liikunnanohjausryhmien toiminnassa.

Italian poliisi teki etsintöjä väkivaltaan yllyttäneiden rokotevastustajien koteihin

Kello 13.42: Italian poliisi on tehnyt kotietsintöjä radikaalien koronarokotusvastustajien luokse. Rokotusvastustajat olivat pikaviestipalvelu Telegramissa yllyttäneet väkivaltaan pääministeri Mario Draghia, poliisia, lääkäreitä, tutkijoita, toimittajia ja muita julkisuuden henkilöitä vastaan.

Viesteissä oli puhuttu hirttämisestä, ampumisesta ja polvien murskaamisesta.

Rokotuksia vastustavaa viestiryhmää on väkivaltafantasioiden lisäksi käytetty koronarajoituksia vastustavien mielenosoitusten järjestämiseen.

Italiassa on lokakuun puolivälistä lähtien vaadittu koronatodistusta kaikilla työpaikoilla.

Rokotuskattavuus Suomessa nyt 80,6 prosenttia

Kello 13.28: Koronavirusrokotteen toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on Suomessa 80,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Toisen annoksen saaneita on Suomessa yhteensä noin 3,94 miljoonaa ihmistä.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus on puolestaan 86,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneillä, eli sen on ottanut noin 4,22 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi sunnuntaista noin sadalla ja toisen annoksen vajaalla tuhannella ihmisellä.

Pirkanmaan ilmaantuvuus yli 185

Kello 12.25: Koronan ilmaantuvuus koko maassa on nyt 191 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Edeltävällä kahdella viikolla vastaava luku oli 138.

Suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla. Keski-Pohjanmaan ilmaantuvuusluku on lähes 311 ja Pohjois-Pohjanmaan 296.

Pirkanmaan sairaahoitopiirissä ilmaantuvuusluku on nyt 185,5. Matalimmat ilmaantuvuusluvut ovat Lapissa, 41 ja Ahvenanmaalla, 10.

Koronataudin vuoksi sairaalahoidossa olevien määrä kasvanut

Kello 12.09: Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on 293 ihmistä, joista 36 on tehohoidossa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on kasvanut sairaalahoidossa 33:lla ja tehohoidossa 5:llä perjantaista, jolloin koronasairaanhoidon määristä viimeksi raportoitiin.

Suomessa on raportoitu 14 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Koronakuolemia on kirjattu nyt kaikkiaan 1 230.

THL raportoi tänään vajaasta 3 200 uudesta koronavirustartunnasta. Perjantaina THL ei raportoinut päivittäisiä koronatartuntamääriä teknisen vian vuoksi, eikä lukuja julkaistu viikonlopun aikana. THL kertoi päivittäisten tartuntatapausten jakautuvan seuraavasti: perjantai (880), lauantai (933), sunnuntai (770) ja maaanantai (583).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä runsaat 10 600 tartuntaa, mikä on lähes 3 000 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Uudessa-Seelannissa maoriheimo kieltää tanssinsa käytön rokotuksia vastustavissa mielenosoituksissa

Kello 7.37: Uudessa-Seelannissa maoriheimo on kieltänyt rokotuksia vastustavia mielenosoittajia käyttämästä heimon perinteistä haka-tanssia mielenosoituksissa.

Uuden-Seelannin lainsäädännössä Ngati Toa -maoriheimo tunnistetaan perinteisen Ka Mate -hakan kulttuurisina vaalijoina. Tanssia oli tanssittu koronarajoituksia vastustavissa mielenosoituksissa.

Ngati Toa tuomitsee tanssin käytön koronarokotteita vastustavien agendojen edistämisessä ja vaatii, että mielenosoittajat lakkaavat käyttämästä heimon kulttuuriaarretta.

Ka Mate on haka-tansseista tunnetuin. Maorit ovat Uuden-Seelannin alkuperäiskansa.

Itävalta aloittaa tänään rokottamattomia koskevan koronasulun

Kello 7.04: Itävalta aloittaa tänään ensimmäisenä EU:ssa maanlaajuisen koronasulun, joka koskee vain rokottamattomia. Asiasta kertoi Itävallan liittokansleri Alexander Schallenberg.

Itävallan tartuntatilanne on pahentunut viime aikoina. Lauantaina uusia tartuntoja ilmoitettiin ennätyksellisesti yli 13 000.

Sulku koskee niitä yli 12-vuotiaita, joita ei ole joko rokotettu tai jotka eivät ole tuoreeltaan parantuneet tartunnasta. He saavat poistua kotoaan vain kuntoilua, välttämättömien ostosten tekemistä tai terveydenhuoltoon hakeutumista varten.

Rajoituksia rikkovat voivat saada 500 euron sakon.

Noin 65 prosenttia Itävallan liki yhdeksästä miljoonasta asukkaasta on rokotettuja.

Hallitus päättää ravintolarajoitusten jatkosta

Kello 6.00: Valtioneuvosto päättää ravintolarajoitusten jatkosta ylimääräisessä yleisistunnossaan tänään maanantaina. Jatkoa entisen kaltaisiin rajoituksiin esitetään kesäkuun 2022 loppuun saakka.

Ravintolarajoitusten käyttöönottoa uusilla alueilla arvioidaan maanantaina. Tämä koskisi mahdollisesti myös Pirkanmaata, joka siirtyi tiistaina koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Maanantaina 15. marraskuuta otetaan käyttöön myös uudistetun hybridistrategian mukainen toimintasuunnitelma. Uusi strategia korostaa paikallisten ja kohdennettujen toimien merkitystä epidemian hillitsemisessä.

Vuodenvaihteessa ovat päättymässä myös tartuntalain väliaikaiset säännökset, jotka koskevat muun muassa terveysturvallista maahantuloa, koronavilkkua, tilojen ja toimintojen rajoittamista tartuntojen leviämisen estämiseksi sekä koronapassia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut