Suora lähetys STM:n ja THL:n koronainfosta 4.11. - Koronavirus - Aamulehti

80 prosentin rokotekattavuus ylittyy Suomessa todennäköisesti huomenna – Mietintö 5–11-vuotiaiden koronarokotuksista valmistuu tänä vuonna

THL:n Helve: Erikoissairaanhoidon kuormitus on hieman laskenut.

Viikoittaisessa koronainfossa olivat 4.11. mukana johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä (vas.) sekä ylilääkäri Otto Helve ja johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

4.11. 8:23 | Päivitetty 4.11. 12:47

Tällä hetkellä yli 79 prosenttia kaikista yli 12-vuotiaista suomalaisista on saanut täyden rokotussarjan koronavirusta vastaan.

Ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) arvioi, että hallituksen asettama tavoite 80 prosentin rokotuskattavuudesta saavutetaan pian.

”80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan todennäköisesti huomenna”, Helve sanoi THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa torstaina.

Helve korosti, että nyt suurin osa etenkin vakavalle taudille alttiista väestöstä on voitu suojata koronavirustaudilta.

”Tämä on yhteisen työmme tulos ja siitä on syytä olla ylpeä.”

Helven mukaan on edelleen tärkeää, että mahdollisimman moni ottaisi rokotukset, sillä rokottamattomia henkilöitä on edelleen suuri määrä.

80 prosentin kattavuus on ylittynyt jo seitsemän sairaanhoitopiirin alueella. Kaikilla alueilla kattavuus on yli 70 prosenttia.

Pirkanmaan rokotuskattavuus on THL:n verkkosivuston mukaan nyt 78,7 prosenttia.

80 prosentin kattavuudessa on kyse alkusyksystä asetetusta tavoitteesta, jonka jälkeen yhteiskunnan oli tarkoitus avautua laajasti. Käytännössä rajoituksia on kuitenkin purettu jo aiemmin, joten tavoitteen saavuttaminen ei muuta merkittävästi tilannetta.

Sairaalapotilaiden määrän kasvu taittunut

Erikoissairaanhoidon kuormitus on Helven mukaan hieman laskenut viime viikosta.

Uusien potilaiden määrän kasvu näyttää hänen mukaansa nyt taittuneen pitkän ajan jälkeen. Erityisesti uusien tehohoitojaksojen määrä on laskenut.

Suomessa keskusteltu Viron auttamisesta

Viron tai muiden lähialueiden vaikea koronatilanne ei tällä hetkellä vaikuta asiantuntijoiden mukaan heijastuvan Suomeen. Tässä auttavat rokotuskattavuus ja toimet rajoilla.

Suomessa on kuitenkin keskusteltu Viron auttamisesta, kertoi johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

”Tietojeni mukaan on keskusteltu meidän yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa asiasta, mutta mitään lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty”, sanoi Voipio-Pulkki tilaisuudessa.

Hänen mukaansa keskustelua on käyty siitä, olisiko joitain vaikeasti sairaita tehohoitopotilaita mahdollista hoitaa Suomen puolella.

Voipio-Pulkki ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, onko Viro pyytänyt apua, vaan totesi sairaanhoitopiirien keskustelleen asiasta.

Tilanne Virossa on vaikeutunut nopeasti. Keskiviikon tietojen mukaan maassa oli sairaalassa 610 koronaviruspotilasta ja kahden viikon ilmaantuvuusluku oli noin 1 800. Kaikista asukkaista 57,4 prosenttia on saanut täyden rokotussarjan.

Viime viikolla sisäministeriö kertoi, että Suomi auttaa Latviaa lähettämällä maahan kuusi hengityskonetta. Latvia on pyytänyt kansainvälistä apua EU:n pelastuspalvelu­mekanismin kautta.

Päivitys: 4.11. kello 11.48 juttu on päivitetty kauttaaltaan.

Päivitys: 4.11. kello 12.47 juttu on päivitetty kauttaaltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut