Aamulehden koronavirusseuranta 1.-7.11.2021 - Koronavirus - Aamulehti

Kaikki koronaviruksesta: Näin koronavirustilanne kehittyi marraskuun ensimmäisellä viikolla Pirkanmaalla ja maailmalla

Tässä kaikille avoimessa jutussa seuraamme koronatilanteen kehittymistä Pirkanmaalla, Suomessa ja maailmalla 1. marraskuuta alkaneella viikolla.

Halloweenia vietettiin viikonvaihteessa New Yorkissa järjestetyssä paraatissa, jossa kauhistuttavin asuste lienee covid-19-puku (keskellä). Samaan aikaan Australiassa iloittiin rajan aukeamisesta kaksi rokotetta saaneille australialaisille ensimmäistä kertaa maaliskuun 2020 jälkeen.

1.11. 7:10 | Päivitetty 7.11. 22:07

Aamulehti

Koronatilanteen kehittymistä kuvaavien grafiikoiden alta löydät päivittyvän seurannan Pirkanmaan, Suomen ja maailman koronavirustilanteesta 1.11.–7.11.2021.

Edellisen koronavirusseurannan löydät täältä ja kaikki muut koronavirusaiheiset Aamulehden artikkelit löydät osoitteesta: aamulehti.fi/koronavirus.

Sunnuntai 7.11.

THL: 80 prosentin rokotuskattavuus jäi vielä karvan verran vajaaksi

Kello 13.57: Suomessa toisen koronarokoteannoksen rokotuskattavuus on hyvin lähellä 80 prosentin merkkipaalua.

Toisen koronarokoteannoksen kattavuus on Suomessa 79,9 prosenttia rokotettavasta väestöstä, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sunnuntaina. Toisen rokoteannoksen saaneita oli hieman yli 3,9 miljoonaa.

Vielä torstaina THL ja sosiaali- ja terveysministeriö arvioivat, että toisen annoksen rokotuskattavuus voisi yltää 80 prosenttiin jo perjantaina.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 86 prosenttia eli hieman yli 4,2 miljoonaa ihmistä rokotettavasta väestöstä eli 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista.

Kolmannen koronarokoteannoksen oli sunnuntaina saanut THL:n mukaan 2,2 prosenttia rokotettavasta väestöstä Suomessa.

Yhdysvaltalais­tuomioistuin jäädyttää Bidenin yli sadan työntekijän yrityksille suunnatun rokotusmääräyksen

Kello 7.48: AFP kertoo, että Yhdysvalloissa tuomioistuin on jäädyttänyt presidentti Joe Bidenin hallinnon rokotusmääräyksen, joka olisi tehnyt koronarokotteen ottamisesta pakollista työntekijöille kaikissa yli sadan työntekijän yrityksissä.

Asiaa käsiteltiin paneelissa, jonka tuomarit totesivat yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan, että toimeksiantoon saattaa liittyä vakavia lakisääteisiä ja perustuslaillisia ongelmia. Tuomioistuimen on tarkoitus tarkastella tapausta tarkemmin.

Lauantai 6.11.

Venäjällä taas uusi koronaennätys, ylimääräinen lomaviikko ei pysäyttänyt tautia

Kello 14.21: Venäjällä saatiin lauantaina taas uusi ennätys koronatartuntojen määrässä. Maassa julistettu yleinen ja ylimääräinen lomaviikko ei siten saanut tartuntojen leviämistä laantumaan.

Maassa kirjattiin kuluneen vuorokauden aikana 41 335 uutta koronatartuntaa ja 1 188 kuollutta. Luku on korkein koronapandemian aikana tilastoitu.

Venäjällä on vietetty ylimääräistä palkallista lomaviikkoa presidentti Vladimir Putinin määräyksestä. Taudin leviämistä on ollut vaikea pysäyttää, koska Venäjän rokotekattavuus on jäänyt hyvin alhaiseksi.

THL: Neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta

Kello 14.20: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan perjantaina raportoitiin neljästä uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Koko pandemian aikana on raportoitu kaikkiaan 1 188 koronakuolemaa. Perjantaina sairaalahoidossa kerrottiin olevan yhteensä 241 koronapotilasta, joista 29 tehohoidossa.

THL: Toisen annoksen rokotekattavuus hipoo 80 prosentin rajaa

Kello 13.39: Suomessa toisen annoksen rokotuskattavuus ei vielä ylitä 80 prosentin merkkipaalua.

Toisen koronarokoteannoksen kattavuus on Suomessa nyt 79,7 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Toisen rokoteannoksen saaneita on siis lähes 3,9 miljoonaa.

Rokotettavasta väestöstä eli yli 12-vuotiaista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 85,9 prosenttia, hieman yli 4,2 miljoonaa ihmistä.

THL:n mukaan kolmannen koronarokoteannoksen on saanut Suomessa hieman yli kaksi prosenttia rokotettavasta väestöstä.

Costa Rica lisäsi koronarokotteen lasten pakollisten rokotusten listalle

Kello 9.25: Keski-Amerikan Costa Ricassa koronarokote on lisätty alaikäisten pakolliseen rokotusohjelmaan, tiedottaa maan terveysministeriö. Maa perustelee ratkaisua lasten ja nuorten etujen suojelemisella.

Jo aiemmin lapsille pakollisten rokotteiden listalla ovat olleet vesirokko-, polio- ja papilloomavirusrokote.

Costa Rican viranomaisten mukaan lähes kolme neljäsosaa maan 12–19-vuotiaista on saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen.

Vastuu pakollisten rokotteiden ottamisesta on lasten vanhemmilla tai huoltajilla. Lisäksi ministeriö painottaa tiedotteessaan, että viranomaisten velvollisuus on taata lasten ja nuorten oikeus terveyteen ja elämään.

Tutkimus: Ravintola- ja tapahtuma-alalla työskentelevien katsotaan kärsineen koronasta eniten

Kello 8.50: Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta arvioi, että ravintola-, kulttuuri-, taide- ja tapahtuma-alalla työskentelevät sekä matkailualan yrittäjät ovat kärsineet erittäin paljon tai melko paljon koronavirusepidemiasta. Asia käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kyselytutkimuksesta.

Enemmistö suomalaisista otaksuu lähes kaikkien tahojen kärsineen koronasta ainakin melko paljon. Sen sijaan kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta katsoo, että oma elämä ei ole kovinkaan paljon tai lainkaan häiriintynyt epidemiasta.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Haastatteluja tehtiin yhteensä tuhat.

Takuusäätiö: Pandemia ei ole lisännyt maksuhäiriöisten määrää

Kello 8.48: Maksuhäiriömerkintäisten suomalaisten määrä ei ole lisääntynyt korona-aikana, Takuusäätiöstä kerrotaan. Vuodesta 2010 vuoteen 2020 yhtäjaksoisesti jatkunut kasvu näyttää siis pysähtyneen. Takuusäätiö perustaa tietonsa Suomen Asiakastiedon maksuhäiriötilastoihin.

Takuusäätiössä oli pelätty päinvastaista tilannetta, sillä pandemian seurauksena monet pankit ja luottoyhtiöt kiristivät lainahanojaan. Monet ongelmallista velkatilannettaan uusilla veloilla rahoittaneet ihmiset eivät siis enää saaneetkaan lisää rahaa.

Tämä näkyi Takuusäätiössä viime vuoden kesällä merkittävästi kasvaneina asiakasyhteydenottoina. Takuusäätiöön ollaan entistä useammin yhteydessä jo ennen maksuhäiriömerkinnän saamista.

Perjantai 5.11.

Koronapassi toimii nyt koronan sairastaneilla ja yhden rokotuksen saaneilla

Kello 16.03: EU:n koronatodistuksen saavat nyt myös koronan sairastaneet, joilla on yksi rokotus, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö ja Kela tiedotteessaan.

Todistus toimii Suomessa koronapassina sen jälkeen, kun rokotuksesta on kulunut viikko. Matkustettaessa todistuksen kelpoisuus tulee tarkistaa kohdemaasta.

Tiedotteessa sanotaan, että tutkimusten mukaan koronavirustaudin sairastanut henkilö saa yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän suojan kuin muut saavat kahdesta.

Pfizer: Yhtiön koronalääke ehkäisee vakavaa tautia riskiryhmillä erittäin tehokkaasti

Kello 14.49: Lääkeyhtiö Pfizer sanoo yhtiön koronalääkkeen osoittautuneen kliinisessä tutkimuksessa erittäin tehokkaaksi.

Yhtiön mukaan lääke vähensi sairaalahoidon tarpeen ja kuoleman riskiä 89 prosenttia koronatartunnan saaneilla ihmisillä, joilla on korkea riski saada vakava koronatauti.

Kyseisen tutkimuksen tulokset ovat yhtiön mukaan niin hyvät, että se aikoo lopettaa uusien ihmisten rekrytoinnin tutkimuksia varten.

Pfizer aikoo jättää tutkimustiedot Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n arvioitaviksi mahdollisimman pian.

Suomessa toisen annoksen rokotuskattavuus ei yllä tänään 80 prosenttiin

Kello 13.32: Suomen toisen annoksen rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneillä ei yllä 80 prosenttiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kattavuus yltää tässä ryhmässä nyt 79,5 prosenttiin.

Toisen rokoteannoksen saaneita on lähes 3,89 miljoonaa.

12 vuotta täyttäneistä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 85,9 prosenttia eli hieman alle 4,2 miljoonaa ihmistä.

Koronavirustartunta Hatanpään koulun Koivistontien koulutalossa Tampereella

Kello 13.26: Tampereen kaupunki kertoo Wilma-tiedotteessa, että Hatanpään koulun Koivistontien koulutalossa oleskelleella henkilöllä on oleskelun jälkeen todettu koronavirustartunta.

Viestissä ohjeistetaan: ”Mikäli lapsellenne tulee hengitystieinfektio-oireita, hän jää kotiin ja voi palata kouluun siinä vaiheessa, kun oireet ovat selvästi helpottamassa ja lapsi jaksaa osallistua koulun arkeen.” Lähiopetus koulussa jatkuu muuten normaaliin tapaan.

Jätevedessä nyt koronaa edellisviikkoa vähemmän

Kello 13.08: Koronaviruksen määrä jätevedessä ei ole noussut missään suuressa kaupungissa, jossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tekee jätevesiseurantaa.

Edellisviikkoa vähemmän koronavirusta havaittiin Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Kouvolassa ja Hämeenlinnassa.

Eniten viruksen määrä jätevedessä väheni Kuopiossa.

Joensuussa, Lappeenrannassa, Rovaniemellä, Vaasassa ja Porissa koronaa havaittiin suunnilleen saman verran kuin aiemmalla viikolla.

Vertailtavat näytteet otettiin loka-marraskuun vaihteessa ja 24.–25. lokakuuta.

Jätevesiseurannan tuoma tilannekuva koronaviruksen lukumääristä on testausaktiivisuudesta riippumaton. THL:n mukaan se tukee muita epidemian mittareita.

THL julkaisee vastedes tiedot myös kolmannen rokoteannoksen saaneista päivittäin

Kello 13.02: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on täydentänyt koronarokotusten tietojen raportointia. Vastedes tiedot kolmansista koronarokoteannoksista julkaistaan päivittäin.

Rokotuskattavuudet raportoidaan avoimena datana 12 vuotta täyttäneeseen väestöön sekä koko väestöön suhteutettuna. Tiedot päivittyvät myös koronarokotusten edistyminen -verkkosivulle.

THL:n koronaseurannan painopiste siirtyi 30. syyskuuta alkaen koronaviruksen tapausmääristä rokotuskattavuuteen ja vakavien tautitapausten määrän seurantaan.

Koronakriisi sai nuoria liittymään työttömyyskassojen jäseneksi

Kello 12.13: Koronakriisi on saanut nuoria liittymään työttömyyskassojen jäseneksi, selviää Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimuksesta. 17–24-vuotiaiden todennäköisyys kuulua työttömyyskassaan oli kuitenkin selvästi pienempi kuin 55–64-vuotiaiden.

PT:n tutkimus perustuu vuosien 2004–2017 paneeliaineistoon.

Viime vuonna työttömyyskassojen jäsenmäärä nousi kolme prosenttia, mikä tarkoittaa noin 60 000:ta ihmistä.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön toiminnanjohtajan Aki Villmanin mukaan työttömyyskassoihin on liittynyt nimenomaan nuoria ihmisiä.

THL: Tänään on raportoitu 788 uutta koronatartuntaa ja 4 kuolemantapausta

Kello 12.10: Uusia koronavirustartuntoja on raportoitu tänään 788, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kahden viime viikon aikana on raportoitu runsaat 8 340 tartuntaa, mikä on 649 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suomessa on raportoitu tänään neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Sairaalahoidossa oli perjantaina yhteensä 241 koronapotilasta, joista 29 oli tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden yhteismäärä on noussut keskiviikosta kolmella, mutta tehohoidossa oli kolme potilasta vähemmän.

Torstai 4.11.

Kiuru: Valmistelun koronapassin käytön laajentamiseksi aloitettu

Kello 16.58: Sosiaali- ja terveysministeriössä on aloitettu valmistelu koronapassin käytön laajentamiseksi, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Hänen mukaansa valmisteluun osallistuu asiantuntijoita koronapassin käyttöönoton kannalta tärkeiltä hallinnonaloilla.

”Tarkoituksena on tässä vaiheessa pohtia mahdollisuuksia passisääntelyn laajentamiselle siten, ettei passin käyttö olisi sidoksissa muiden rajoitustoimenpiteiden voimassaoloon. Osana työtä arvioidaan myös mahdollisuutta laajentaa koronapassin käyttöä työpaikoille. Tämä on laaja kokonaisuus, jota täytyy arvioida perusoikeuksien näkökulmasta erittäin tarkasti”, ministeri Kiuru sanoo.

Lue lisää: Krista Kiuru: Ministeriö on aloittanut valmistelun koronapassin käytön laajentamiseksi myös työpaikoille

EK vaatii koronapassien ottamista käyttöön työpaikoilla

Kello 14.53: EK vaatii koronapassien ottamista käyttöön työpaikoilla. Järjestön mukaan työnantajan on saatava tietää, ovatko työntekijät ottaneet koronarokotteen.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaatii, että koronapassit otetaan käyttöön työpaikoilla. EK:n johtaja Ilkka Oksala painottaa blogissaan, että työnantajan on saatava tietää, ovatko työntekijät ottaneet koronarokotteen, jotta työnantaja voi turvata työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuuden.

"Rokottamisen edellyttäminen vain sote-henkilöstöltä ei riitä. Monessa muussakin ammatissa rokottamattomat työntekijät vaarantavat asiakkaiden sekä työkavereiden hengen ja terveyden", hän kirjoittaa.

Britannia hyväksyi suun kautta otettavan koronalääkkeen ensimmäisenä maana maailmassa

Kello 14.50: Britanniassa on hyväksytty käyttöön lääkeyhtiö Merckin koronaviruslääke, kertoo maan lääkkeiden ja terveystuotteiden sääntelyvirasto MHRA.

Merckin, joka Suomessa ja muualla Yhdysvaltojen ulkopuolella tunnetaan nimellä MSD, koronalääkettä voidaan käyttää lievien ja kohtalaisten koronatapausten hoidossa.

Terveysministeri Sajid Javidin mukaan Britannia on ensimmäisenä maana maailmassa hyväksynyt käyttöön viruslääkkeen, jonka voi ottaa kotona koronaviruksen hoitoon. Javid kuvaili lääkkeen olevan käänteentekevä koronalle alttiimmille ja immuunipuutteisille.

Lääke on parhaillaan Yhdysvaltojen ja EU:n lääkevirastojen arvioitavana.

Päivitys: 5.11. kello 10.12 juttuun on tarkennettu, että Merck tunnetaan Suomessa ja muualla Yhdysvaltojen ulkopuolella nimellä MSD.

WHO: Euroopan koronatilanne vakava huolenaihe

Kello 12.57: Koronatartuntojen nousu Euroopassa on Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ”vakava huolenaihe”.

Jos tämänhetkinen kehityskulku jatkuu, Euroopan alueella voitaisiin nähdä helmikuuhun mennessä puoli miljoonaa uutta koronakuolemaa, sanoi WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge tiedotustilaisuudessa tänään.

WHO:n Euroopan alueeseen kuuluu myös Keski-Aasian maita.

Suomessa on raportoitu 740 uutta koronatartuntaa, uusia kuolemantapauksia kahdeksan

Kello 12.50: Suomessa on tänään raportoitu 740 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 8  112 tartuntaa, mikä on 241 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Eilisen jälkeen on raportoitu kahdeksan uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Koronakuolemia on kirjattu nyt kaikkiaan 1  184.

Tutkimus: Pandemia-aika jakoi korkeakoulut ja opettajat pedagogisiin menestyjiin ja selviytyjiin

Kello 12.25: Keväällä 2020 korkeakoulut siirtyivät yhdellä rysäyksellä lähes täydelliseen etäopetukseen. Juuri valmistuneessa Haaga-Helian Itä-Suomen yliopiston ja OAJ:n Digiä ja keitaita – korkeakouluopettajat pandemian paineessa -tutkimuksessa ilmeni, että osa korkeakouluista ja korkeakouluopettajista selvisi poikkeustilanteessa hienosti. Verkkotyökalut otettiin sujuvasti käyttöön, ja opettajat näkivät tilanteen mahdollisuutena kehittää omaa pedagogiikkaansa. Näissä korkeakouluissa, jotka menestyivät pedagogiikan näkökulmasta hyvin, oli panostettu digipedagogiikan kehittämiseen jo ennen pandemiaa.

Kaikki eivät kuitenkaan pärjänneet muutoksessa. Osa koki, että työn ja vapaa-ajan raja hämärtyi voimakkaasti, työn suunnittelu vei huomattavasti enemmän aikaa kuin ennen pandemiaa ja korkeakoulun ylin johto ei huomioinut opettajien muuttunutta tilannetta. Moni kantoi syvää huolta opiskelijoiden jaksamisesta, vaikka samalla omat voimavarat olivat koetuksella.

Saksassa raportoitiin ennätysmäärä uusia koronatartuntoja

Kello 12.17: Saksassa on tänään raportoitu enemmän uusia koronatartuntoja yhden vuorokauden ajalta kuin kertaakaan aiemmin pandemian aikana.

Viimeisen vuorokauden ajalta uusia tartuntoja kertyi lähes 34 000, kertoi tartuntatilannetta seuraava Robert Koch -instituutti.

Määrä ylittää noin kahdellasadalla tapauksella edellisen päiväkohtaisen ennätysluvun, joka on viime joulukuulta.

Koronatartuntojen määrä on ollut Saksassa viime viikot jyrkässä nousussa. Terveysministeri Jens Spahn sanoi eilen, että kyseessä on pääasiassa "rokottamattomien pandemia".

80 prosentin rokotekattavuus saavutettaneen perjantaina

Kello 10.38: Suomessa saavutetaan 80 prosentin koronarokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneiden osalta todennäköisesti huomenna perjantaina, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve. Helve kertoi THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa, että rokotukset ovat edenneet etenkin nuorissa ikäryhmissä.

Krar: 5–11-vuotiaiden rokottaminen Suomessa tutkittava tarkkaan

Kello 9.53: "Koronarokotusten mahdollinen laajentaminen 5-11-vuotiaisiin vaatii seikkaperäistä hyötyjen ja haittojen punnintaa. Haluamme käydä tarkasti läpi kaikki asiaan liittyvät puolet, jotta voimme varmistua siitä, millä ehdoin rokotukset ovat tarpeellisia ja turvallisia tälle ikäryhmälle", kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) alatyöryhmän mietintö 5–11-vuotiaiden koronarokottamisesta valmistuu marras-joulukuun vaihteessa.

Alaryhmän valmisteleman mietinnön jälkeen KRAR käsittelee aihetta ja valmistelee kannanoton Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). THL tekee aiheesta esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle.

Keskiviikko 3.11.

Fimlab: Koronatestien määrä pienentynyt monissa ikäryhmissä

Kello 20.15: Kahden viime viikon aikana koronatestejä tehtiin Fimlabissa monessa ikäryhmässä vähemmän kuin edellisen seurantajakson aikana, laboratorioyhtiö kertoo Twitterissä. Vain yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä tilanne oli toinen.

Fimlab ottaa Pirkanmaalla valtaosan koronavirusnäytteistä. Keskiviikkona testituloksen saa Fimlabista keskimäärin seitsemän tunnin kuluttua näytteenotosta.

Talouselämä: Business Finland perii koronatukia takaisin yli 200 yritykseltä

Kello 18.34: Business Finland (BF) perii koronatukia takaisin yli 200 yritykseltä, uutisoi Talouselämä. Lehden mukaan koronatukia peritään takaisin yhteensä yli kaksi miljoonaa euroa.

Yrityksiltä karhuttavat summat ovat kehittämisprojekteissa keskimäärin runsaat 21 000 euroa ja esiselvityksissä runsaat 4 500 euroa.

BF:n mukaan takaisinperintätarve syntyy, jos raportoituihin kustannuksiin sisältyy kustannuseriä, joita ei ole mahdollista rahoittaa kehittämistoimintaa koskevan valtioneuvoston asetuksen ja rahoitusehtojen perusteella. BF perii ennakon takaisin myös silloin, jos yritys laiminlyö projektin raportoinnin.

Perinnän taustalla saattaa niin ikään vaikuttaa yrityksen kokemattomuus tukien haussa.

WHO:lta hätäkäyttölupa intialaiselle rokotteelle

Kello 18.11: Maailman terveysjärjestö WHO on antanut hätäkäyttöluvan intialaiselle koronarokotteelle. WHO ilmoitti keskiviikkona hyväksyneensä Bharat Biotechin kehittämän Covaxin-rokotteen.

YK:n alainen järjestö totesi, että tämä rokote on hyvin sopiva matala- ja keskitulotason maihin helppojen säilytysvaatimusten vuoksi.

Rokotteen tehoksi oireista koronatautia vastaan todettiin 78 prosenttia kahden annoksen jälkeen, jotka annettiin neljän viikon välein. Covaxin on kahdeksas hyväksytty koronarokote WHO:n listalla.

Terveysministeri: Saksassa meneillään rokottamattomien pandemia, tehohoitopaikat paikoin loppumassa

Kello 13.43: Saksassa on meneillään valtava rokottamattomien pandemia, sanoo terveysministeri Jens Spahn. Tehohoitopaikat ovat Spahnin mukaan joillain alueilla loppumassa.

Saksan väestöstä reilut 66 prosenttia on täysin rokotettu. Puhuessaan keskiviikkona medialle Spahn ilmaisi turhautumisensa hidastuneeseen rokotustahtiin ja vaati tiukempia toimia uusimman tartunta-aallon taltuttamiseksi.

Uusien koronatartuntojen luvut ovat nousseet Saksassa viime viikkojen aikana tasolle, jolla ne ovat olleet viimeksi toukokuussa.

THL: Perämeren rannikolla koronatilanne on heikentynyt

Kello 13.05: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että kahden viikon ajanjaksoissa tarkasteltuna koronaviruksen ilmaantuvuus on yhä loivassa laskussa. Koronan ilmaantuvuus koko maassa on nyt 141 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Tätä edeltävällä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuus oli 143.

Maakunnista suurin ilmaantuvuus on Keski-Pohjanmaalla (271). Viime aikoina tilanne on pahentunut esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla, jossa kahden viikon ilmaantuvuusluku on 181. Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä totesi eilen alueen siirtyneen jälleen kiihtymisvaiheeseen.

Myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronatilanne on vaikeutunut. Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä koko pandemia-ajan korkein. Menneellä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuus oli 159.

Pienintä ilmaantuvuus on Ahvenanmaalla (20). Manner-Suomen alhaisin kahden viikon ilmaantuvuus, 25, on Etelä-Savossa. Luvut ovat pyöristettyjä.

Pihlajalinna ja Finnair tarjoavat edullista koronatestausta Finnairin asiakkaille

Kello 12.19: Pihlajalinna ja Finnair aloittavat yhteistyön, joka tarjoaa Finnairin asiakkaille nopean pääsyn RT-PCR-koronavirustestiin ennen lentomatkaa edullisesti. Palvelu on saatavilla 3.11.2021 alkaen Pihlajalinnalta.

Testin tuloksen ja englanninkielisen todistuksen saa digitaalisesti 24 tunnin sisällä, ja testitulos siirtyy myös Omakantaan.

Helsingin yliopisto: Uusi tutkimus paljasti useita koronavirustautia hillitseviä lääke-ehdokkaita

Kello 12.13: COVID-19-tautiin on edelleen vain vähän hoitomuotoja. Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet proteiinitutkimuksen avulla kuusi lääke-ehdokasta, jotka voivat hillitä SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamaa infektiota.

Uusien löydösten avulla tutkimuksessa on mahdollista siirtyä seuraavaan tutkimusvaiheeseen, eläinkokeisiin tai kliinisiin kokeisiin. Neuvottelut lääkeyritysten kanssa ovat aluillaan.

Helsingin yliopiston johtaman CoVIDD-konsortion tutkimushanketta on rahoittanut Suomen Akatemia. Hanke on saanut Suomen Akatemian COVID-19-rokote- ja lääkekehitystutkimuksen erityisrahoitusta.

THL: Suomessa 1 150 uutta koronatartuntaa

Kello 12.06: Suomessa on tänään raportoitu 1 150 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on noussut maanantaista 12:lla. Sairaalahoidossa on nyt yhteensä 238 koronatartunnan saanutta potilasta, joista 32 on tehohoidossa. Tehohoidossa on kolme koronapotilasta enemmän kuin maanantaina.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7  806 tartuntaa, mikä on 145 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Eilisen jälkeen on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. THL:n mukaan koko pandemian aikana on raportoitu kaikkiaan 1 176 koronakuolemaa.

Nohynek: Kolmannesta rokoteannoksesta haittareaktioita todennäköisemmin nuoremmille

Kello 10.34: THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että kolmannesta koronavirus­rokotusannoksesta seuraavien haittareaktioiden todennäköisyys on suurempi nuoremmilla kuin vanhemmilla.

Kolmansia annoksia annetaan tällä hetkellä Suomessa esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisille, joiden joukossa on paljon nuoria Modernan koronarokotetta saaneita.

”Nuorilla vasta-aineet ovat yleensä korkealla, ja lisäksi Modernan rokotteessa mrna:ta on sata mikrogrammaa, joka on paljon enemmän kuin Biontechin ja Pfizerin koronarokotteessa, jossa mikrogramma­määrä on 30”, Nohynek sanoo.

”Haittareaktioissa on kyse myös annosvasteesta. Nythän Moderna on hakenut oman rokotteensa tehosteannokselle puolitetun annoksen myyntilupaa, ja EU:n komissio on sen Euroopan lääkeviraston (Ema) suosituksesta myöntänyt.”

Osa kolmannen annoksen seurauksena tulleista voimakkaista reaktioista on voinut johtua siitä, että rokotusten ensimmäisen kahden annoksen seurauksena immuniteetti on ollut edelleen hyvä ja mrna:n annosmäärä niin suuri. Ongelma ei juurikaan koske iäkkäitä, sillä heillä immuunijärjestelmä ei ole yhtä voimakkaasti reagoiva, Nohynek sanoo.

Pirkanmaalla 89 uutta tartuntaa

Kello 9.15: Pirkanmaalla on todettu 89 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) keskiviikkona. Tartunnat ovat tiistailta.

Edellisen kerran Pirkanmaalla on todettu yhtä suuri päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä 7. elokuuta.

Yhteensä epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu 10 875 koronavirustartuntaa.

Tautikeskus: Yhdysvalloissa voidaan aloittaa 5–11-vuotiaiden koronarokotukset

Kello 6.35: Yhdysvalloissa voidaan aloittaa 5–11-vuotiaiden rokottaminen koronavirusta vastaan, maan terveysviranomaiset kertovat. Maassa voidaan jatkossa rokottaa jopa 28 miljoonaa lasta Pfizerin ja Biontechin kehittämällä koronarokotteella.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA antoi hyväksyntänsä lasten rokottamiselle jo viime viikolla, mutta viime kädessä vihreää valoa näytti Yhdysvaltain tautikeskus CDC.

Valkoisen talon pandemiakoordinaattorin Jeff Zientsin mukaan rokotuksia on suunnitteilla jo tämän viikon lopulle, mutta rokotusohjelman odotetaan pääsevän kunnolla vauhtiin ensi viikolla.

Kello 6.33: Uutissuomalaisen kysely: Enemmistö velvoittaisi työntekijää kertomaan koronarokotustietonsa työnantajalle

Enemmistö suomalaisista velvoittaisi työntekijää kertomaan työnantajalle, onko hän ottanut koronarokotteen vai ei, kertoo Uutissuomalaisen gallup.

Ajatusta kannatti 60 prosenttia ja vastusti 27 prosenttia kyselyyn vastanneista. 13 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa.

Työntekijöiden velvollisuus kertoa rokotustietonsa saa enemmän kannatusta iäkkäiden keskuudessa, yli 60-vuotiaista noin 80 prosenttia suhtautuu ajatukseen myönteisesti. Miehet kannattavat velvollisuutta useammin kuin naiset.

Puolueiden kannattajista velvollisuutta kannattavat vankimmin keskustan ja kokoomuksen äänestäjät, joista neljä viidestä velvoittaisi työntekijät kertomaan rokotustietonsa. Eniten vastustajia on perussuomalaisten kannattajissa, yli 40 prosenttia.

Gallupin toteutti Tietoykkönen, jonka verkkokyselyyn vastasi lokakuun lopulla tuhat mannersuomalaista. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tiistai 2.11.

HS: Oikeuskanslerin mukaan sote-henkilöstöltä voidaan edellyttää rokotusta

Kello 18.14: Nykyinen tartuntatautilaki ei oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan ole este sille, että sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä edellytetään koronarokotuksia asiakkaiden ja potilaiden suojelemiseksi. Pöysti kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

”Koronavirustaudin ehkäisemiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä voidaan jo voimassa olevan tartuntatautilain perusteella edellyttää rokotussuojaa taudin vakaville seuraamuksille alttiiden potilaiden suojelemiseksi”, Pöysti kertoo lehdelle.

Ammattijärjestö Tehy arvioi eilen, että tartuntatautilakia pitäisi muuttaa, jotta työntekijöiltä voidaan vaatia rokotuksia.

Seinäjoen keskus­sairaalassa hoidetaan seitsemän­­vuotiasta korona­potilasta

Kello 14.52: Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoen keskussairaalassa nuorin koronaviruspotilas on tällä hetkellä seitsemänvuotias. Etelä-Pohjanmaan sairaan­hoitopiiri kertoi asiasta maanantaina tiedotteella.

Potilaan ikä on poikkeuksellinen siksi, että pienillä lapsilla sekä nuorilla vakavat koronavirusinfektiot ovat verrattain harvinaisia. Lapset sairastavat koronaviruksen tyypillisesti oireettomana tai lieväoireisena, eivätkä he siksi usein tarvitse sairaalahoitoa infektion takia.

Suomessa on raportoitu 807 uutta koronatartuntaa

Kello 12.57: Suomessa on tänään raportoitu 807 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 7 675 tartuntaa, mikä on 54 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Suomessa on raportoitu eilisen jälkeen kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Koronakuolemia on kirjattu nyt kaikkiaan 1 173.

Yhteensä koronatartuntoja on epidemian aikana vahvistettu Suomessa lähes 160 000.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on loivassa laskussa kahden viikon ajanjaksoja tarkasteltuna. Koronan ilmaantuvuus koko maassa on nyt noin 138 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Tätä edeltävällä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuus oli 139.

Pirkanmaalla todettiin 50 uutta koronavirustartuntaa

Kello 8.52: Pirkanmaalla on todettu 50 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tiistaina. Tartunnat ovat maanantailta.

Yhteensä epidemian alusta alkaen Pirkanmaalla on todettu 10 786 koronavirustartuntaa.

Viime viikon aikana kerrottiin yhteensä 340 tartunnasta.

Tays ei enää tiedota Fimlabissa tehtyjen koronatestien määristä, koska testausta on suunnattu nyt kohderyhmille, joilla on aiempaa todennäköisemmin positiivinen koronatestitulos. Testimäärät eivät ole vertailukelpoisia aiemmin julkaistuihin lukuihin, eivätkä myöskään ilmaantuvuusluvut eivät ole vertailukelpoisia aikaan, jolloin testiin ohjattiin matalalla kynnyksellä.

Koronavuonna koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa oli liian vähän henkilöstöä tarpeeseen nähden

Kello 6.45: Kouluterveydenhuollossa ja toisen asteen opiskeluterveydenhuollossa oli viime vuonna tarpeisiin nähden liian vähän henkilökuntaa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta selvityksestä.

Myös äitiys- ja lastenneuvoloissa henkilöstöä oli niukalti, mutta tilanne oli niissä kuitenkin parempi kuin koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Kuilua asiakkaiden tarpeiden ja tarjotun palvelun välillä kasvattivat laajat henkilöstösiirrot lasten, nuorten ja perheiden ehkäisevistä palveluista koronaepidemian edellyttämiin tehtäviin kuten testaukseen, jäljittämiseen ja rokottamiseen.

Toisaalta tuen tarpeiden tiedetään korona-aikana kasvaneen, joten palvelujen tarvekin on todennäköisesti kasvanut, selvityksessä todetaan.

Maanantai 1.11.

Kangasalan kouluissa maskit vielä tämän ja ensi viikon ajan

Kello 21.33: Kangasalla kouluissa käytetään kasvomaskeja vielä tämän ja ensi viikon ajan, kertoo Kangasalan kaupunki. Maskisuositus kouluissa päättyy siis maanantaina 15. marraskuuta.

Pirkanmaan koronanyrkki linjasi viime viikolla, että kouluissa maskeista voidaan luopua viikon kuluttua siitä, kun 12–15 -vuotiailla on ollut mahdollisuus saada kaksi koronarokotetta.

Kangasalan mukaan 12–15-vuotiailla on ollut mahdollisuus saada toinen rokotusannos viimeistään lokakuun viimeisellä viikolla. Kuitenkin koska osalla on voinut olla rokotukselle hyväksyttäviä esteitä, Kangasalla odotetaan vielä ylimääräinen viikko ennen kuin maskeista luovutaan.

THL korjasi koronapassin lukijasovelluksen ongelman

Kello 17.17: Koronapassin ongelmat kolme rokoteannosta saaneiden kohdalla on korjattu, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n koronatodistuksen lukijasovelluksessa on ollut ongelmana, että kolme rokoteannosta saaneiden kohdalla se on näyttänyt punaista, jos kolmannen rokotteen saamisesta on kulunut alle viikko.

Nyt sovellukseen on tehty päivitys, jonka myötä rokotustodistus näkyy hyväksyttynä myös heti kolmannen annoksen saamisen jälkeen.

Ässien koronatestit negatiivisia

Kello 16.47: Porin Ässät jatkaa kauttaan normaalisti keskiviikkona kotiottelulla Tampereen Tapparaa vastaan. Ässien joukkueen kahdesti rokotetulla jäsenellä todettiin lauantaina aamupäivällä koronatartunta, minkä vuoksi koko joukkue päätettiin testata varotoimenpiteenä.

Kaikki sunnuntaina testatut joukkueen jäsenet saivat negatiiviset testitulokset, joten joukkueen toiminta pääsi jatkumaan jo maanantaina.

Aivan täyttä miehitystä Ässät ei harjoituksiinsa saa, koska Satakunnan alueellinen tartuntatautiviranomainen on asettanut karanteeniin sellaiset joukkueen jäsenet, jotka eivät ole saaneet kahta rokoteannosta.

Lue lisää: Ässien koronatestit negatiivisia – keskiviikon Tappara-kohtaaminen toteutuu normaalisti

Thaimaa avasi rajansa osalle rokotetuista turisteista

Kello 15.21: Thaimaa avasi maanantaina rajansa rokotetuille turisteille matalan riskin maista, mukaan lukien Suomesta. Eurooppalaisia turisteja saapui Bangkokin lentoasemalle ja suosittuun lomakohteeseen Phuketiin jo samana aamuna.

Thaimaan viranomaiset päästävät maahan rokotettuja turisteja yli 60 matalariskisestä maasta. Matkustajilta vaaditaan koronatesti maahan saapumisen yhteydessä sekä yksi yö hallituksen hyväksymässä hotellissa odottaen koronatestin tuloksia ennen kuin he saavat matkustaa maassa vapaasti.

Thaimaassa rekisteröidään edelleen noin 100 00 koronatartuntaa päivässä, ja vain noin 40 prosenttia väestöstä on saanut kaksi rokoteannosta.

Taysin vastuualueella sairaalahoidettavien määrä kasvoi kahdella

Kello 12.15: Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella perusterveydenhuollon vuodeosastolla olevien koronapotilaiden määrä laski yhdellä, erikoissairaanhoidossa kasvoi yhdellä ja tehohoidettavien määrä kasvoi kahdella.

Yhteensä Taysin erityisvastuualueella on nyt hoidettavana 42 potilasta.

Taysin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi myös Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Perjantain jälkeen raportoitu 12 uutta koronakuolemaa

Kello 12.09: Suomessa on raportoitu perjantain jälkeen 12 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Koronakuolemia on kirjattu Suomessa kaikkiaan 1 170.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi nyt 226 koronapotilasta, joista 29 on tehohoidossa. Sairaalapotilaiden määrä on noussut perjantaista yhdellä. Tehohoidossa puolestaan on kaksi ihmistä vähemmän kuin perjantaina.

Uusia koronavirustartuntoja on raportoitu perjantain jälkeen 1 460. Kahden viime viikon aikana on raportoitu hieman yli 7 500 tartuntaa, mikä on noin 200 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koronatartuntoja on epidemian aikana vahvistettu Suomessa noin 159 000.

Bidenin lehdistösihteerillä koronavirustartunta

Kello 7.10: Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin lehdistösihteeri Jen Psakilla on todettu koronavirustartunta, uutistoimisto Reuters kertoo maanantaiaamuna.

Psakin perheessä todettiin tartunta viime viikolla, ja Psaki on keskiviikosta asti ollut karanteenissa. Presidentin Psaki tapasi viimeksi viime viikon tiistaina. He olivat tiedotteen mukaan ulkotiloissa noin kahden metrin etäydellä toisistaan ja käyttivät maskia.

Reutersin mukaan Biden testattiin viimeksi lauantaina ja testi oli negatiivinen. Biden osallistuu parhaillaan Glasgow’n ilmastohuippukokoukseen Skotlannissa. Paikalla on myös muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja sata muuta maailman johtajaa.

Psaki kertoo, että hänellä on lieviä oireita. Psaki testattiin päivittäin altistumisen jälkeen, ja positiivisen tuloksen hän sai vasta sunnuntaina. Presidentti Biden, 78, testataan varotoimenpiteenä kahden viikon välein. Biden on myös saanut kolme koronarokotetta.

Valkoinen talo ei ole kertonut julkisuuteen muuten, kuinka monta mahdollista tartuntaa presidentin esikunnassa on todettu aiemmin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut