THL ehdottaa koronapassia hoivahenkilöstölle – Superin mukaan passin tulisi koskea sote-alaa siivoojasta lääkäriin - Koronavirus - Aamulehti

THL ehdottaa koronapassia hoivahenkilöstölle – Superin mukaan passin tulisi koskea sote-alaa siivoojasta lääkäriin

STM:n mukaan ehdotus vaatii oikeudellista arviointia esimerkiksi siitä, mitä seurauksia passittomalle työntekijälle tulisi.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mielestä koronapassia ei tulisi pyytää vain yhdeltä ammattiryhmältä.

29.10. 19:47

Koronapassia voitaisiin käyttää väliaikaisesti tiettyjen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden työkelpoisuuden varmentamisessa, ehdotti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) perjantaina.

Työnantaja voisi siis koronapassin avulla tarkistaa, että työntekijä ei todennäköisesti aiheuttaisi merkittävää tartuntariskiä työpaikalla.

STM:n mukaan asia vaatii vielä oikeudellista arviointia esimerkiksi siitä, mitä seurauksia työntekijälle aiheutuisi passittomuudesta.

”Ehdotuksemme mukaan koronapassista voitaisiin säätää pandemian ajaksi tartuntatautilakiin tilapäinen pykälä, jolla voitaisiin tarvittaessa velvoittaa tai sallia koronapassin käyttö hoivahenkilöstön työkelpoisuuden varmistamisessa. Koronapassin käytöllä voisimme paremmin suojata ikääntyneitä ja muita hoivattavia”, THL:n ylilääkäri Otto Helve sanoi tiedotteessa.

THL:n mukaan koronarokotusta ei ole tässä vaiheessa syytä lisätä pysyvästi osaksi tartuntalaissa määriteltyä tiettyjen sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien vaatimaa sairastetun taudin tai rokotusten suojaa.

Ehdotus vaatii oikeudellista arviointia

STM vastasi ehdotuksen olevan kiinnostava avaus erityisesti hauraimmassa asemassa olevien henkilöiden suojaamiseen.

Koronapassin laajentaminen hoiva-alan työntekijöihin edellyttää kokonaisuuden arviointia muun muassa yhdenvertaisuuden ja syrjinnän kiellon sekä henkilötietojen suojan näkökulmasta.

STM:n mukaan asiaa tulee arvioida myös yleisen tietosuoja-asetuksen sekä yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain näkökulmasta, sillä koronapassisäätely sisältää oikeuden henkilön terveystietojen käsittelyyn.

STM ja valtioneuvosto päättävät mahdollisesta koronapassin käytön laajentamisesta hoivahenkilöstön rokotussuojan varmentamiseen sekä mahdollisesta tartuntatautilain säädösvalmistelusta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi toimittajille Berliinissä keskiviikkona, että hallitus ei ole keskustellut rokotuspakosta.

Ammattiliitto: passi ei voi tulla käyttöön vain yhdelle ammattiryhmälle

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mielestä koronapassia ei tulisi pyytää vain yhdeltä ammattiryhmältä. Superin kanta on, että jos väliaikainen koronapassi otettaisiin käyttöön, tulisi sen koskea koko sote-sektorin henkilöstä siivoojasta lääkäriin.

”Olen sitä mieltä, että jos tarvitaan jonkinlaista koronapassia, niin sen pitää olla koko sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle eikä yhdelle ammattiryhmälle.”

Hän piti kuitenkin epätodennäköisenä, että THL määrittelisi ehdotuksensa koronapassin käytöstä koskemaan hoivahenkilöstön lisäksi koko sosiaali- ja terveysalaa.

Puheenjohtajan mukaan ammattiliitto suosittelee jäsenistölle vahvasti koronarokotteen ottamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut