THL ja STM tiedottavat Suomen koronavirustilanteesta 28.10.2021 kello 10 - Koronavirus - Aamulehti

80 prosentin rokotuskattavuus ei ole vielä riittävä, totesi THL:n ylilääkäri Otto Helve – näin THL ja STM kertoivat koronatilanteesta

Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut nyt 78 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat Suomen koronatilanteesta viikoittaisessa tiedotustilaisuudessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa torstaisin koronatilanteesta yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kanssa.

28.10. 8:55 | Päivitetty 28.10. 11:30

Aamulehti

Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut nyt 78 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoi johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa. Suomessa on annettu yhteensä yli 8 miljoonaa rokoteannosta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoivat kotimaan koronatilanteesta viikoittaisessa tiedotustilaisuudessa torstaina.

Tilannekatsauksessa puhuivat Kontion lisäksi johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Otto Helve THL:stä. Lisäksi kysymyksiin vastasi johtaja Pasi Pohjola STM:stä.

Myönteistä on se, että kahdella viime viikolla on annettu enemmän ensimmäisiä koronarokoteannoksia kuin kolmella edeltävällä viikolla. Kontion mukaan nousu voi johtua koronapassista, sillä kahden viime viikon aikana ei ole tapahtunut juuri muita muutoksia.

”Alle 35-vuotiaissa nähdään suurin nousu uusissa ykkösannoksissa, joten todennäköisesti koronapassilla on tässä tekoa”, Kontio sanoi.

Toisia annoksia on viime viikkoina annettu aiempaa vähemmän.

Nykyisen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa marraskuun alussa viikolla 44 tai 45, jos rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.

THL:n ylilääkärin Otto Helven mukaan 80 prosentin rokotuskattavuusrajan saavuttaminen ei vielä riitä, vaan tavoitteena on selvästi yli 80 prosentin kattavuus. Tässä tilanteessa toivotaan, että kaikki, joilla on mahdollisuus, hankkisivat rokotteen.

Erikoissairaanhoidon kuormitus laskussa

Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on Suomessa edelleen merkittävästi suurempi rokottamattomilla kuin kaksi kertaa rokotetuilla. Kahden viime viikon aikana 50–69-vuotiaat rokottamattomat ovat joutuneet erikoissairaanhoitoon koronataudin vuoksi yli 50 kertaa yleisemmin kuin rokotteen saaneet.

Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kertoi, että varsinkin erikoissairaanhoidon osastoilla kuormitus on kääntynyt hieman laskuun. Viime viikolla tehohoitoon tuli 22 uutta potilasta, mikä on 7 vähemmän kuin edellisellä viikolla. Uutta se, että koronapotilaita on teho-osastoilla nyt koko ajan. Voipio-Pulkin mukaan tehohoidossa kuormituksen yläraja on noin 50 koronapotilasta.

Baltian maissa koronatilanne on vaikea ja sekä koronatartunnat että covid-19-tautiin liittyvät kuolemantapaukset ovat olleet viime viikkoina nousussa.

Latvialta on tullut EU-tason avunpyyntö, jota myös Suomessa on ryhdytty eilen käsittelemään.

Päivitys 28.10.2021 kello 10.30: Päivitetty tiedotustilaisuudessa kerrotuilla tiedoilla.

Päivitys 28.10.2021 kello 11.23: Päivitetty muun muassa Latvian EU-maille esittämällä avunpyynnöllä ja tarkemmilla tiedoilla rokotuskattavuudesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut