Koronakriisi voi jättää pitkäkestoisia vaurioita suomalaisten hyvinvointiin - Koronavirus - Aamulehti

Raportti: Koronakriisi voi jättää pitkäkestoisia vaurioita suomalaisten hyvinvointiin – ”Näin suuri kriisi jättää syviä jälkiä”

Hyvinvointivajeen korjaaminen kasvattaa julkisia menoja lähivuosina, raportissa kerrotaan.

Auringonlasku Tervasaaressa Helsingissä tammikuussa 2020

26.10. 9:14

Helsinki

Ilman korjaavia toimenpiteitä koronakriisi voi jättää pitkäkestoisia vaurioita suomalaisten hyvinvointiin, varoitetaan Kalevi Sorsa -säätiön tuoreessa tutkimuksessa.

”Näin suuri kriisi jättää syviä jälkiä”, kertoo tiedotteessa säätiön toiminnanjohtaja Mikko Lievonen.

Koronakriisin sosiaalista velkaa käsittelevässä raportissa esitellään koronakriisin mahdollisia pitkän aikavälin vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan.

”Toistaiseksi olemme nähneet vain koronapandemian lyhytaikaiset vaikutukset kestävään hyvinvointiin”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja Helsingin yliopistolla työskentelevä professori Heikki Hiilamo tiedotteessa.

Toistaiseksi pandemia on haitannut suuresti esimerkiksi harrastuksia, kulttuuria sekä koulutusta ja opiskelua. Tämä on kuormittanut suomalaisia. Raportin mukaan hyvinvoinnin vajeet ovat osa koronakriisin aiheuttamaa sosiaalista velkaa.

Sosiaalisella velalla tarkoitetaan tässä yhteydessä sekä hyvinvoinnin vajeita että valtion vastuuta kansalaisten hyvinvoinnin takaajana. Kun koronakriisin aikana hyvinvoinnin vajeet kasvavat, voidaan puhua sosiaalisen velan kasvusta.

Raportissa tuodaan esille terveys-, sosiaali-, opetus- ja mielenterveyspalveluiden mittava tarve koronan jälkeisenä aikana.

”Koronakriisin jälkihoito kasvattaa julkisia menoja lähivuosina tuntuvasti. Menojen kasvu johtaa keskusteluun säästöpaineista. On tärkeää peilata jälkihoidon vaatimia menoja niihin hyvinvointivajeisiin, joita pandemia aiheutti”, sanoo Hiilamo.

Koronakriisin onnistuneella jälkihoidolla voitaisiin raportin mukaan estää eriarvoisuuden lisääntymistä ja pahoinvointia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut