80 prosentin rokotuskattavuuden rajapyykki siirtyy, erikoissairaanhoidon kuormitus jatkuu – näin STM ja THL kertoivat koronatilanteesta - Koronavirus - Aamulehti

80 prosentin rokotus­kattavuuden rajapyykki siirtyy, erikois­sairaanhoidon kuormitus jatkuu – näin STM ja THL kertoivat koronatilanteesta

STM:n ja THL:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa kuullaan muun muassa rokotustilanteesta. Info alkaa torstaina kello 10.

Johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä ja johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoivat torstaina 21. lokakuuta tuoreimpia tietoja koronatilanteesta.

21.10. 8:33 | Päivitetty 21.10. 11:10

Epidemiatilanteessa on hentoja, lieviä tasaantumisen merkkejä, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtaja Pasi Pohjola STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viikoittaisessa korona­tilanne­katsauksessa torstaina.

”Täytyy silti muistaa, että virusta on liikkeellä”, Pohjola sanoo.

Pohjolan mukaan tartuntojen määrä muodostaa kuitenkin yhä riskin etenkin rokottamattomille mutta myös terveydeltään hauraille rokotetuille. ”Epidemia jatkuu ja leviää rokottamattomien ryhmässä”, Pohjola summaa.

THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus saavutetaan Suomessa arviolta marraskuun alussa. Aiemmin rajan arvioitiin ylittyvän jo loka-marraskuun vaihteessa.

Suomessa yli 80 prosentin rokotuskattavuus kahden annoksen osalta on toistaiseksi saavutettu ainakin Ahvenanmaalla ja Etelä-Karjalassa. ”Olen kovin tyytyväinen tästä, että näissä nuorissa ryhmissä kattavuudet ovat nousseet hyvin”, Kontio sanoo.

Rokottamattomien osuus rokotettavasta ryhmästä on noin 15 prosenttia. Noin viidesosa heistä on vieraskielisiä. Ruotsinkielisten rokotuskattavuutta Kontio kuvailee erinomaiseksi.

Koko maailman mittakaavassa rokotusten osalta on Kontion mukaan nähtävissä isoja eroja. Noin 36 prosenttia maailman väestöstä on saanut täyden rokotussarjan. Suomessa rokoteannoksia on annettu noin 7,9 miljoonaa kappaletta.

Tautitilanne Suomessa

Yli 12-vuotiaista 85 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Kaksi annosta on saanut 76 prosenttia.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on kasvanut viimeisen kolmen viikon aikana erityisesti vuodeosastoilla. Potilasmäärät vastaavat nyt helmikuun lopun potilasmääriä.

Viime viikon lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 137 koronapotilasta, joista 34 teho-osastoilla.

Koronan ilmaantuvuus edellisen kahden viikon osalta on 137 tapausta 100 000 asukasta kohden. Se on noin 10 prosenttia enemmän kuin näitä edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeksi kuluneen kahden viikon aikana tartuntojen ilmaantuvuus on ollut suurin 12−49-vuotiailla rokottamattomilla henkilöillä.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö.

Rokottamattomat sairastuvat

Rokottamattomien osalta koronan ilmaantuvuus on kahden viikon osalta 700 tapausta 100 000 asukasta kohden. Kokonaisilmaantuvuus on 137. ”Rokottamattomat ovat niitä, jotka nyt sairastuvat”, THL:n Mia Kontio toteaa.

Sairaalahoitoon koronavirustartunnan vuoksi joutuvista pääosa on yhä rokottamattomia. Kontio kehottaa iäkkäitä ja jo yli 40-vuotiaita ottamaan rokotteen.

Tartuntamäärän nousu heijastuu sairaalahoidon tarpeeseen aina viiveellä, Pasi Pohjola muistuttaa. Erikoissairaanhoidon kuormitus on kasvanut Suomessa viimeisen kolmen viikon aikana koronan vuoksi.

Pohjola ennakoi sairaalahoidon tarpeen tällä ja ensi viikolla kasvavan. Viime viikolla tehohoitoon tuli 28 uutta potilasta, mikä on kuusi enemmän kuin kahtena edellisenä viikkona.

Siinä, minkä ikäisiä ihmisiä sairaala- ja tehohoitoon joutuu, on Pohjolan mukaan tapahtunut käänne. Aiemmin hoitoon on joutunut verrattain nuorempia ihmisiä, mutta nyt hoitoon joutuneissa on yhä enemmän myös iäkkäitä.

”Tyypillinen tehohoitoa tarvitseva on hieman vatsakas, keski-ikäinen mies.”

Viimeksi kuluneen kahden viikon aikana rokottamattomat 12−79-vuotiaat ovat joutuneet erikoissairaanhoitoon 19 kertaa useammin kuin saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotetut.

Pohjolan mukaan koko maan tasolla nykyinen tehohoidon tarpeen määrä ei aiheuta uhkaa tai hätää. Jos tilanne kuitenkin jatkuu samana läpi talven, sillä voi olla pitkän aikavälin seuraamuksia. ”Henkilöstöä on rajattu määrä, eikä aina voida mennä henkilöstönkään osalta täydellä teholla.”

Koronapassin ongelmiin haetaan ratkaisua

Pasi Pohjolan mukaan STM:n hakee ratkaisua siihen, miten koronan yli kuusi kuukautta sitten sairastaneet ja yhden rokoteannoksen saaneet voisivat saada koronapassin.

Tällä hetkellä yli kuusi kuukautta sitten koronan sairastaneet ja yhden koronarokote­annoksen saaneiden täytyy ottaa koronatesti, jotta he olisivat oikeutettuja koronapassiin. Koronan sairastaneet eivät kaikissa kunnissa saa toista rokoteannosta.

Pohjola ei kuitenkaan osaa vielä sanoa, milloin asiaan tulee muutos. Asia koskee THL:n arvion mukaan noin 33 000:ta ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut