Avin ylitarkastaja: Koronapassisovellus ei toimi aukottomasti - Koronavirus - Aamulehti

Koronapassi­sovellus ei toimi aukottomasti – ainakin näistä syistä sovellus voi ”huutaa punaista” ja evätä pääsyn ravintolaan

Jotkut ovat yrittäneet eri henkilön koronapassilla ravintolaan mutta jääneet kiinni jo ovella. Aluehallintovirasto kiittelee ravintoloita tarkkuudesta.

Näin koronapasseja tarkastettiin ravintolan ovella Helsingissä illalla 16. lokakuuta. Eduskunta hyväksyi perjantaina koronapassin käyttöönoton mahdollistavat tartuntatautilain muutokset.

17.10. 13:12

Tällä viikolla monissa ravintoloissa ja baareissa käyttöön otettu koronapassisovellus ei toimi aukottomasti, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylitarkastaja Leena Piipponen.

Avi on saanut koronapassia käyttäviltä ravintoloilta tietoonsa, että passi näyttää tarkastuksessa punaista, jos sen haltija on saanut jo kolmannen rokotteen tai sitten Janssenin rokotteen, jota annetaan vain yksi annos. Janssenin rokotetta on annettu esimerkiksi Belgiassa, Virossa ja Espanjassa.

Esimerkiksi kolme rokotetta saaneita ei siten voida sääntöjen mukaan ottaa sisään ravintolaan, vaikka heidän rokotesuojansa onkin riittävä. ”Säännöt sanovat, että kun sovellus huutaa punaista, ei saa päästää sisään. Nyt täytyy olla yhteyksissä eteenpäin, että pitääkö sovellukselle tehdä jotakin”, Piipponen sanoo.

Lue lisää: Koronapassi otettiin käyttöön: Tässä kahdeksan kysymystä ja vastausta siitä, miten sen saa käyttöön ja missä tilanteissa sitä voidaan kysyä

Eduskunta hyväksyi koronapassin käyttöönoton aiemmin tällä viikolla. Sen tarkoitus on olla vaihtoehto viranomaisten asettamille koronarajoituksille.

Rajoitusten kohteena olevat yritykset ja muut toimijat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassia, eli sitä voidaan edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa, huvipuistoissa, sisäleikkipaikoissa sekä museoissa ja muissa kulttuuritiloissa.

Koronapassina toimii EU:n digitaalinen koronatodistus, jonka saa Omakannasta.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi koronapassin käyttöönoton – voimaan heti lauantaina

Kiitosta ja kehuja ravintoloille

Etelä-Suomen avi kiersi lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä yhteensä 25 paikkaa Lahdessa, Espoossa ja Helsingissä. Suurimmassa osassa tarkastetuista paikoissa oli Piipposen mukaan käytössä koronapassi.

Tarkastuksista jäi Piipposen mielestä ”positiivinen tunnelma”. ”Joitakin porukoita järjestyksenvalvojat olivat käännyttäneet, koska koronapassi ja henkilöllisyystodistus eivät täsmänneet eli yritettiin toisen henkilön koronapassilla sisälle. Hyvin olivat ravintolat perehtyneet.”

Piipponen painottaakin, että koska koronapassin voi helposti jakaa muille ihmisille, henkilöllisyystodistus on tarkastettava samaan aikaan passin kanssa, jotta nimi on varmasti molemmissa sama.

Joitakuita oli käännytetty myös siksi, että toisesta rokotteesta ei vielä ollut kulunut vaadittuja seitsemää vuorokautta.

Piipponen kertoo ravintoloiden ottaneen koronapassin käyttöön eri tavoilla. Joissakin paikoissa sitä käytetään esimerkiksi vain tiettyinä päivinä ja kellonaikoina tai tietyssä osassa ravintolaa.

”Totta kai on toivottavaa, että asiakkaille ilmoitetaan jo ulko-ovella, milloin ja miten koronapassi on käytössä”, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut