Koulu-, päiväkoti- ja harrastuskontakteja ei määrätä enää karanteeniin Pirkanmaalla - Koronavirus - Aamulehti

Näin karanteeni­käytäntö muuttuu nyt Pirkanmaalla: Koulu-, päiväkoti- ja harrastus­kontakteja ei enää määrätä karanteeniin

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tarkentaa tartunnanjäljityksen painopistettä Pirkanmaalla. Ylilääkäri Jaana Syrjänen sanoo Aamulehdelle, että toimintaa on pakko kohdentaa.

Koronarokotukset-kyltti kertoi elokuussa 2021 rokotettaville, missä rokotteita annetaan Kangasalan terveysaseman rokotuspisteellä.

14.10. 16:05 | Päivitetty 14.10. 18:00

Aamulehti

Tartunnanjäljityksen painopistettä kohdennetaan Pirkanmaalla pitkäkestoisiin altistumisiin.

Jatkossa tartunnanjäljittäminen suunnataan merkittävien tartuntaryppäiden hoitoon ja pitkäkestoisimpiin ja intensiivisimpiin altistumisiin, kuten samassa taloudessa asuvien ja seurustelukumppanien välisiin kontakteihin.

”Jokaiselle tartunnan saaneelle edelleen soitetaan ja heidän kanssa keskustellaan. Sen perusteella arvioidaan altistuneita”, Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) ylilääkäri Jaana Syrjänen sanoo.

Muutoksena aikaisempaan koulu-, päiväkoti- ja harrastuskontakteja ei jatkossa määrätä karanteeniin.

Altistuneista henkilöistä määrätään jatkossa karanteeniin lähtökohtaisesti ainoastaan rokottamattomat samassa taloudessa asuvat tai muut pitkäkestoiset ja tiiviit lähikontaktit. Näissä tilanteissa tartuntariski on merkittävä.

Uusi karanteenikäytäntö

Tartunnan saaneen koulu-, päiväkoti- ja harrastuskontakteja ei jatkossa määrätä karanteeniin.

Altistuneista karanteeniin määrätään lähtökohtaisesti ainoastaan rokottamattomat samassa taloudessa asuvat tai muut pitkäkestoiset ja tiiviit lähikontaktit.

Voimassa olevat, jo aiemmin asetetut karanteenit pysyvät voimassa loppuun asti.

Kaikille tartunnan saaneille soitetaan edelleen.

Jo asetetut karanteenit pysyvät voimassa

Alkuviikosta Pirkanmaalla oli karanteenissa kaikkiaan noin 700 henkilöä. Tampereen peruskouluissa karanteeniin oli asetettu 73 koululaista. Kaikkien karanteeniin jo asetettujen karanteenit jatkuvat loppuun asti.

”Kyllähän käytännöt ovat muuttuneet jo pidemmän aikaa pikku hiljaa, kun meille on kertynyt tietoa siitä, että mitkä ovat oikeasti niitä suuren riskin altistumisia, joista sairastutaan.”

Lue lisää: Tampereella on nyt 73 peruskoululaista karanteenissa – Ylilääkäri: koko luokka määrätään karanteeniin yhä harvemmin

Syrjänen sanoo, että toimintaa on nyt pakko kohdentaa. ”Tautiahan on joka paikassa tällä hetkellä ja tartuntamäärät nousevat, joten meidän on puututtava niihin tilanteisiin, joista tiedämme kokemuksemme mukaan tulevan eniten jatkotartuntoja.”

Jäljityksen teho ei ole entisellään

Vaikka tartunnanjäljitys on viimeisen puolentoista vuoden ajan ollut isossa roolissa epidemian hallinnassa, epidemiaa ei Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan pystytä enää perusteellisellakaan tartunnanjäljityksellä rajaamaan merkittävästi, koska virusta kiertää väestössä nyt aiempaa enemmän.

Vastaavaan tartunnanjäljityksen ja karanteeniin asettamisen malliin on jo jonkin aikaa sitten siirrytty esimerkiksi Oulussa, Keski-Suomessa ja Kuopiossa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä tartunnanjäljitystä jatketaan Pirkanmaalla aiempaan tapaan, sillä niissä jäljitys on tehokasta ja tartunnat uhkaavat vakavassa sairastumisen riskissä olevia henkilöitä.

Päivitys 14.10. kello 17.14 artikkeliin on lisätty Jaana Syrjäsen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos