STM ja THL: Tällainen on Suomen koronatilanne nyt - Koronavirus - Aamulehti

STM ja THL: Suomessa noin 756 000 yli 12-vuotiasta rokottamatonta, viidesosa kaikista tehohoito­potilaista nyt koronapotilaita

Suomen rokotuskattavuus on tällä hetkellä Pohjoismaiden heikoin. Rokottamattomia yli 12-vuotiata on noin 756 000. STM ja THL kertoivat torstaina tuoreimpia tietoja koronavirustilanteesta.

Paikalla sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infossa oli torstaina 14. lokakuuta muun muassa johtaja Mika Salminen THL:stä.

14.10. 10:20 | Päivitetty 14.10. 10:53

Rokotustahti on hidastanut, kertoo johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Viikon aikana on annettu toisia rokotusannoksia noin 103 000. Täysin rokottamattomia 12 vuotta täyttäneitä on noin 756 000.

Kontio kommentoi rokotustilannetta torstaina THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Se, päästäänkö lokakuun loppuun mennessä 80 prosentin rokotuskattavuuteen, riippuu Kontion mukaan nyt siitä, miten aktiivisesti rokotuksia otetaan.

Rokotuskattavuudessa on Kontion mukaan selviä alueellisia eroja. Ainoastaan Ahvenanmaalla 80 prosentin tavoite rokotekattavuudesta on tällä hetkellä saavutettu. ”Monin aluein on vielä huomattavasti parannettavaa.”

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kokoontui keskiviikkona ja keskusteli koronarokotusten kolmansista annoksista. Kontion mukaan asiassa ei tarvitse edetä kiireellisesti vaan nyt keskitytään 1. ja 2. annoksiin.

”Tulet ihan varmasti sairastumaan”

Pohjoismaisessa rokotuskattavuuden vertailussa Suomi ”ei ole voittamassa”, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä. Suomen rokotuskattavuus on Pohjoismaiden huonoin. Paras tilanne on Islannissa ja Norjassa.

Salminen kehottaa ihmisiä ottamaan koronavirusrokotteen. Rokottamattoman riski joutua sairaalahoitoon on Salmisen mukaan noin 15–20-kertainen verrattuna rokotettuihin.

”Jos olet aikuinen, etkä ole saanut rokotetta, tulet ihan varmasti sairastumaan ennemmin tai myöhemmin. Mitä enemmän sinulla on ikää, sitä todennäköisemmin sairastut vakavasti”, Salminen sanoo.

Kriittinen piste 50 tehohoitopotilasta

Johtaja Pasi Pohjola STM:stä kertoo, että sairaalakuormitus on tällä hetkellä samalla tasolla kuin maaliskuussa. Pohjolan mukaan epidemian kulkua on vaikea arvioida. ”On seurattava, mitä keinoja tulisi ottaa käyttöön.”

Viime viikolla Suomessa erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 109 uutta koronapotilasta. Viimeisen neljän viikon aikana uusien erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tulleiden koronapotilaiden viikoittainen määrä on noussut 60 potilaasta 109 potilaaseen.

Kaikista tehohoidon potilaista tällä hetkellä noin 20 prosenttia on koronapotilaita, Pohjola kertoo. Kausi-influenssa voi hänen mukaansa aiheuttaa lisää sairaala- ja tehohoidon tarvetta.

”Kriittinen piste on noin 50 tehohoitopotilasta. Sen jälkeen voidaan olla tilanteessa, jossa muuta toimintaa joudutaan rajoittamaan. Paikallisesti kynnys voi tulla vastaan aiemmin.”

Keskiviikkona tehohoidossa oli 36 koronapotilasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos