Koronapassi: Miten sen saa ja missä tilanteissa sitä tarvitaan - Koronavirus - Aamulehti

Koronapassi otettiin käyttöön: Tässä kahdeksan kysymystä ja vastausta siitä, miten sen saa käyttöön ja missä tilanteissa sitä voidaan kysyä

Koronapassi tuli Suomessa voimaan lauantaista 16. lokakuuta lähtien. Eduskunta hyväksyi passin edellyttämän lakiesityksen perjantaina. Koronapassia voidaan edellyttää silloin, jos alueella on voimassa esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskevia rajoituksia.

Koronapassi voisi vastaisuudessa vaikuttaa muun muassa yökerhojen, museoiden ja taidenäyttelyiden sekä kuntosalien toimintaan. Ravintola Kaijakan kuva on otettu Tampereella 1. lokakuuta, kun ravintolarajoitukset Pirkanmaalla loppuivat. Serlachiuksen Banksy-näyttely on kuvattu Mäntässä kesäkuussa ja Tampereen Rantaperkiön Liikku-kuntokeskus kuvattiin elokuussa 2020.

13.10. 16:52 | Päivitetty 16.10. 18:17

Aamulehti

Kokosimme kahdeksan olennaista kysymystä koronapassista.

1. Mikä on koronapassi?

Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jota on jo käytetty matkailussa.

EU:n koronatodistus sisältää kolme todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Kaikki kolme todistusta toimivat myös koronapassina.

2. Koska koronapassi tulee käyttöön?

Eduskunta hyväksyi koronapassia koskevan lakiesityksen perjantaina 15. lokakuuta. Passi tuli voimaan lauantaista 16. lokakuuta alkaen.

3. Kuka koronapassin saisi?

Koronapassin edellytyksenä on täysi rokotussarja vähintään seitsemän vuorokautta aiemmin, negatiivinen koronatestitulos enintään 72 tuntia aiemmin tai sairastettu koronatauti enintään kuusi kuukautta aiemmin.

Koronapassin alaikärajaksi on tulossa 16 vuotta, vaikka hallituksen alkuperäinen esitys oli, että passia voitaisiin edellyttää 12-vuotiailta.

16–17-vuotiaat saavat terveydenhuollosta koronatestit ilmaiseksi, mikäli passi otetaan käyttöön. Sama oikeus koskee henkilöitä, jotka eivät pysty terveydellisestä syystä ottamaan rokotetta.

4. Miten koronapassin saa?

1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.

3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.

4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Jos et pääse Omakantaan, todistuksen saa tarvittaessa myös paperisena versiona terveydenhuollosta.

5. Milloin koronapassia käytettäisiin Suomessa?

Koronapassia voitaisiin käyttää, jos alueella on käytössä esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskevia rajoituksia. Jos rajoituksia ei ole käytössä, koronapassia ei käytetä. Pirkanmaalla ei tällä hetkellä ole kokoontumis- tai ravintolarajoituksia voimassa.

Sen sijaan esimerkiksi pääkaupunkiseudun yökerhoissa koronapassi voisi tulla käyttöön.

Koronapassin käyttö on vapaaehtoista. Rajoitusten kohteena olevat toimijat voisivat oman valintansa mukaan edellyttää asiakkailta tai osallistujilta koronapassin näyttämistä. Jos toimija ei edellytä passia, tulee noudattaa voimassa olevia rajoituksia.

Koronapassi ei olisi vaihtoehto rajoituksille silloin, jos viranomainen on sulkenut tilan tai kieltänyt yleisötilaisuuden kokonaan koronatilanteen vuoksi.

6. Missä passia voitaisiin kysyä?

Koronapassia voitaisiin edellyttää muun muassa:

  • Ravintoloissa, yökerhoissa ja yleisötilaisuuksissa.

  • Kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä.

  • Tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa.

  • Huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja -paikoissa.

  • Museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa.

7. Miten tapahtumajärjestäjä tai muu toimija tarkistaisi koronapassin?

Tapahtuman järjestäjä voisi lukea koronapassin qr-koodin mobiililaitteella. Lukemiseen tarvitaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyväksymä Koronatodistuksen lukija -sovellus. Maksuton sovellus olisi ladattavissa yleisimmistä sovelluskaupoista.

8. Mitä tietoja passia tarkistaessa selviää?

Qr-koodin lukemisen jälkeen ruudulle tulisi hyväksytty tai hylätty merkintä.

Jos sovellus lukisi todistuksen hyväksytyksi, ruudulle tulisi näkyviin henkilön nimi ja vihreä väri. Jos todistus hylättäisiin, ruudulle ei tulisi nimeä vaan vain punainen väri.

Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna todistusten tietoja eikä sillä pysty näkemään henkilön terveystietoja.

Lähteet: Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivut, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivut, eduskunnan verkkosivut, Kanta.fi-sivusto.

Päivitetty 16.10.2021 kello 9.48: Lisätty tieto siitä, että koronapassi tuli voimaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos