Valiokunnan mietintö valmistui: Koronapassin alaikäraja nousemassa 16 vuoteen - Koronavirus - Aamulehti

Koronapassi käyttöön ehkä jo lauantaina – Missä ja keneltä sitä kysytään? Nämä yksityiskohdat tiedetään nyt

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessaan yksityiskohtia siitä, millainen Suomen koronapassista tulee. Kokosimme ne tähän juttuun.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Marku Lohi (kesk.) ja varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kuvattiin valiokunnan tiedotustilaisuudessa Helsingissä 12. lokakuuta.

12.10. 14:14 | Päivitetty 12.10. 17:32

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä tartuntatautilain muuttamisesta.

Valiokunta on ehdottanut koronapassin alaikärajan nostamista 16 vuoteen. Asiasta kertoi sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) tiedotustilaisuudessa tiistaina iltapäivällä. Hallitus esitti aiemmin koronapassin edellyttämistä 12 vuodesta ylöspäin.

Valiokunta arvioi Lohen mukaan, että jos passia edellytettäisiin kaikilta yli 12-vuotiailta, se voisi tarkoittaa merkittäviä esteitä lasten oikeudelle osallistua esimerkiksi ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää koronapassia koskevaa sääntelyä tärkeänä. Sen avulla on mahdollista pitää rajoitusten voimassaoloaikana yhteiskunnan eri toimintoja käynnissä.

Voitaisiin vahvistaa perjantaina

Koronapassin tarkoitus on olla vaihtoehto viranomaisten asettamille koronarajoituksille. Rajoitusten kohteena olevat yritykset ja muut toimijat voisivat edellyttää asiakkailtaan koronapassia.

Puheenjohtaja Markus Lohen mukaan tavoitteena on, että koronapassin mahdollistava tartuntatautilain muutos voitaisiin vahvistaa perjantaina. Voimaantulo olisi hänen saamiensa tietojen mukaan heti lauantaina, hän kertoi tiedotustilaisuudessa.

Valiokunta korostaa rokotuskattavuuden merkitystä epidemian torjunnassa ja painottaa kaikkien sitä lisäävien toimien ensisijaisuutta.

Muun muassa ravintoloissa, yli 16-vuotiaille

Koronapassia voitaisiin edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa, huvipuistoissa, sisäleikkipaikoissa sekä museoissa ja muissa kulttuuritiloissa.

Koronapassina toimisi EU:n digitaalinen koronatodistus, jonka saa Omakannasta. Koronapassi kertoisi saaduista koronarokotuksista, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta vaati viime viikolla muutosta hallituksen koronapassia koskevaan lakiesitykseen.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunnalta vihreää valoa koronapassille, vaatii kuitenkin muutosta alle 16-vuotiaiden osalta

Perustuslakivaliokunnan mukaan koronapassia koskevaa sääntelyä oli muutettava siten, että alle 16-vuotiaiden mahdollisuudet osallistua toimintaan turvataan ehdotettua paremmin. Perustuslakivaliokunta katsoi, että sääntelyä voisi muuttaa esimerkiksi nostamalla ikärajan 12 vuodesta 16 vuoteen.

Lue lisää: Hallitus esittää koronapassin käyttöönottoa lokakuun alusta: ravintoloissa, liikuntapaikoissa sekä yleisötilaisuuksissa – tätä esitys tarkoittaa käytännössä

"Matkailulle ikävä päivä"

Sote-valiokunta hyväksyi myös matkustusrajoituksia koskevien sääntöjen jatkamisen. Tässä yhteydessä hallituspuolueiden rivit hajosivat, sillä puolueet olivat erimielisiä Suomeen ilman rokotuksia saapuvilta matkustajilta vaadittavasta toisesta koronatestistä.

Asiasta järjestetyssä äänestyksessä keskustan ja RKP:n edustajat äänestivät tyhjää, kun taas muiden hallituspuolueiden edustajat kannattivat toisen koronatestin vaatimista edelleen. Oppositiopuolueiden edustajat äänestivät toisen testin poistamisen puolesta.

Lohi oli pahoillaan valiokunnan kannasta toisiin testeihin liittyen.

"Tämä päivä on matkailutoimialalle aika ikävä päivä”, Lohi sanoi.

Hallituspuolueiden erimielisyydestä huolimatta Lohi piti todennäköisenä, että valiokunnan mietintö tullaan hyväksymään eduskunnassa valiokunnan päättämässä muodossa.

Päivitys: 12.10. kello 16.37 juttuun on lisätty tiedot matkustusrajoituksista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos