Tamperelainen Emma Nikander, 32, sairasti lievän koronan, mutta sitten alkoivat pitkittyneen koronan tukalat oireet – Jopa lukeminen tuottaa nyt vaikeuksia: ”Todella epämiellyttävää”

Vapaa toimittaja Emma Nikander on kärsinyt pitkittyneestä koronataudista jo kuukausia. Hän toipui välillä, mutta kesän lopulla oireet palasivat. Edes neulominen ei tahdo enää onnistua, thainyrkkeilystä puhumattakaan. Hengenahdistus, keskittymisvaikeudet, uupumus ja oireiden aaltoilu ovat tyypillisiä oireita pitkittyneessä koronassa, joka voi iskeä myös lievän tai oireettoman taudin sairastaneisiin.

Pitkittyneestä koronataudista kärsivän Emma Nikanderin päivät voivat olla hyvin erilaisia. Yhtenä päivänä työnteko onnistuu. Toisena päivänä jopa sähköpostien lähettäminen on liian raskasta.

17.10.2021 6:30

Aamulehti

Emma Nikander näyttää puhelimestaan omakuvaa, jossa hänen kasvonsa ovat tulipunaiset. Kohtaus voi iskeä missä vain ja milloin vain. Joskus parikin kertaa päivässä. Pahimmillaan kasvojen kuumotus kestää tunteja.

Kasvojen punoittaminen on yksi monista pitkäkestoisen koronataudin eli long covidin oireista, joista 32-vuotias tamperelainen Nikander on kärsinyt sairastettuaan akuutin covid-19-taudin tammikuussa 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut