Tiina Elovaara kertoo olevansa raskaana ja sairastaneensa koronan - Koronavirus - Aamulehti

Tamperelainen ex-kansanedustaja Tiina Elovaara kertoo olevansa raskaana ja sairastavansa koronaa: ”Missään nimessä en suosittele kokeilemaan ilman rokotusta”

Tamperelainen sinisten ex-kansanedustaja Tiina Elovaara kertoi raskaudestaan ja koronatartunnasta sosiaalisessa mediassa.

Aamulehti tapasi politiikan jättäneen Tiina Elovaaran helmikuussa. Hän kertoi tuolloin haaveilevansa lapsen saamisesta. Nyt perhe odottaa esikoistaan.

24.9. 15:22

Aamulehti

Politiikan hiljattain jättänyt entinen kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Tiina Elovaara kertoo olevansa raskaana ja saaneensa koronatartunnan.

Elovaara kertoo Aamulehdelle, että tauti alkoi lauantai-iltana ja on nyt jatkunut melkein viikon ajan. Hän kertoo, että sairaus oli aluksi raju, vaikka hän oli pari viikkoa aiemmin saanut toisen koronarokotteensa. ”Missään nimessä en suosittele kokeilemaan ilman rokotusta”, hän sanoo.

Tartunnan lähteestä ei ole tietoa. Hän kertoo noudattaneensa ohjeistuksia, käyttäneensä käsidesiä ja maskeja. Hän arvioi, että tartunta on saattanut tulla työmatkalta Helsinkiin, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Elovaara kertoo, että oireet ovat olleet verrattavissa todella kovaan flunssaan. Vointi oli pari päivää todella huono. Perjantaina hän on edelleen sairas, mutta voi jo paremmin.

”Eniten huolta on herättänyt raskaus”, hän sanoo.

Tiina Elovaara

Syntynyt Tampereella 1986.

Tampereen entinen kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja. Sinisten toinen varapuheenjohtaja 2017–2019.

Nykyisin viestintätoimisto Kreabissa asiantuntijatehtävissä.

Laskettu aika on 10. helmikuuta eli raskaus on noin puolivälissä. Hän sanoo, että terveydenhuollossa hänen raskautensa noteerattiin heti, kun tieto sairaudesta tuli.

”Sanoin heti, että en halua lukea mitään keskustelupalstoilta, vaan haluan luotettavaa, tutkittua tietoa asiasta”, Elovaara sanoo.

Koronan sairastamisen ei pitäisi aiheuttaa vakavaa vaaraa vauvalle. Sen sijaan sairaanhoitopiirien linjaukset vaihtelevat hieman. Esimerkiksi veritulppariski voi kasvaa koronatartunnan saaneilla raskaana olevilla. Joissakin sairaanhoitopiireissä lääkitys veritulppaa vastaan aloitetaan heti. Taysin puolelta asiasta ei Elovaaran kanssa puhuttu, työterveydessä sen sijaan puhuttiin. Asia jäi Elovaaran itsensä harkittavaksi.

Vaikka moni samassa tilanteessa oleva voi olla hyvin huolissaan, Elovaara haluaa rauhoitella: ”Haluaisin sanoa muille samassa tilanteessa oleville, että jos se tauti tulee ja rokotteet on otettu, ei ole syytä paniikkiin”, Elovaara sanoo.

”Lempeä muistutus”

Elovaara kertoo odottaneensa tartunnasta kertomista, kunnes hänen pahimmat oireensa laskivat.

”Ajattelin, että tässä ei ole nyt kyse minusta, vaan kaikkien terveydestä. Tartunnat saattavat aiheuttaa ihmisissä häpeää, halusin lähettää sen viestin, että taudin voi sairastaa kuka vain.”

Hän korostaa myös, että nyt kun yhteiskuntaa avataan, rokotuksen ottaminen on tärkeää.

”Tämä on lempeä muistutus, että joudumme elämään ajassa, jossa tauti ei poistu maailmasta”, hän toteaa.

Raskaus ja korona

Raskaus lisää riskiä sairastua vakavaan koronainfektioon.

Raskaana olevalla on myös suurempi alttius saada verisuonitukos, jos sairastuu koronaan.

Tutkimusten mukaan koronainfektio raskauden aikana lisää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen ja muihin raskauskomplikaatioihin.

Äidin koronavirusinfektion ei ole todettu aiheuttavan sikiölle kehityshäiriöitä.

THL suosittelee koronarokotusta kaikille raskaana oleville.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos