Perussuomalaiset hyökkäsivät eduskunnassa koronapassia vastaan – "Yksilön oikeuksien loukkaus aivan selvästi" - Koronavirus - Aamulehti

Perussuomalaiset hyökkäsivät eduskunnassa koronapassia vastaan – "Yksilön oikeuksien loukkaus aivan selvästi"

Eduskunta väitteli tuoreeltaan hallituksen tiistaina esittämästä koronapassista.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion kuvasi eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona koronapassia hallituksen tähän mennessä esittämistä rajoitustoimenpiteistä kaikkein järeimmäksi.

22.9.2021 18:28

Perussuomalaiset hyökkäsivät keskiviikkona hallituksen esittämää koronapassia vastaan, kun eduskunta kävi lähetekeskustelun koronapassin edellyttämistä tartuntatautilain muutoksista.

Hallituksen tiistaina esittämä koronapassi on tarkoitettu tuomaan helpotusta tilanteessa, jossa epidemia ottaisi takapakkia ja alueilla jouduttaisiin ottamaan uudestaan rajoituksia käyttöön tartuntaryppäiden tukahduttamiseksi.

Lue lisää: Hallitus esittää koronapassin käyttöönottoa lokakuun alusta: ravintoloissa, liikuntapaikoissa sekä yleisötilaisuuksissa – tätä esitys tarkoittaa käytännössä

Koronapassia voitaisiin tuolloin käyttää esimerkiksi ravintoloiden, teattereiden tai kuntosalille sisäänpääsyn edellytyksenä ja välttää sillä rajoitukset esimerkiksi asiakasmäärissä.

Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta. Sen voi saada joko täydestä rokotussarjasta, sairastetusta koronataudista tai negatiivisesta testistä.

Huolta vaikutuksista lapsiin

Perussuomalaiset olivat huolissaan etenkin koronapassin vaikutuksista lasten elämään, sillä koronapassi koskisi kaikkia 12-vuotiaita ja sitä vanhempia.

”Meillä tulee olemaan lapsia, joista osa pääsee jalkapalloharjoituksiin tai jääkiekkoharjoituksiin ja osa ei pääse, jos ei juokse koko aika testaamassa itseään. Onhan tämä nyt väärin, ja onhan tämä nyt yksilön oikeuksien loukkaus aivan selkeästi”, Kaisa Juuso (ps.) sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru muistutti eduskunnassa siitä, että koronapassin perustuslain mukaisuus tullaan selvittämään.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan koronapassi on hallituksen tähän mennessä esittämistä rajoitustoimenpiteistä kaikkein järein.

”Mitä te ministeri Kiuru sanotte sille 12-vuotiaalle, jota ei syystä tai toisesta ole rokotettu, ja te esitätte häntä käännytettäväksi leikkipaikan portilta”, Tavio sanoi.

Kiuru: Ei ole rajoitusväline

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) korosti vastauspuheenvuorossaan, että koronapassi avaa yhteiskuntaa, ei sulje sitä.

”Se avaa yhteiskuntaa nimenomaan siksi, että se ei ole rajoitusväline, vaan se on yhteiskunnan rajoituksista vapautumisen väline”, Kiuru sanoi.

Kiuru muistutti, että koronapassin perustuslain mukaisuus selvitetään myöhemmin perustuslakivaliokunnassa.

Hänen mukaansa koronapassiesityksen valmisteluvaiheessa on jo kuultu perustuslakiasiantuntijoita esityksen perustuslain mukaisuuden varmistamiseksi.

Keskustan Markus Lohi nosti keskiviikkona esiin sen, että koronapassin avulla voidaan välttää esimerkiksi ravintoloihin kohdistuvia rajoituksia.

Voitaisiin välttää rajoituksia

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) oli Tavion kanssa jyrkästi eri mieltä hallituksen koronapassiesityksen järeydestä.

Hän muistutti, että koronapassi on vaihtoehto, jolla voidaan välttää rajoitukset esimerkiksi ravintoloiden asiakasmäärissä.

”Kun moni kansalainen antaa palautetta, että tässä puututaan yhdenvertaisuuteen tai ihmisoikeuksiin, niin he voivat luottaa siihen, että eduskunnan perustuslakivaliokunta tästä näkökulmasta aivan varmuudella tutkii, että tämä on sopusoinnussa kansainvälisten ihmisoikeuksien kanssa eikä riko perustuslain yhdenvertaisuutta koskevaa kuudetta pykälää”, Lohi sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut