Miksi jotkut eivät ota koronarokotetta, vaikka se ehkäisee vakavaa tautia ja kuolemia? Aamulehti kysyi ja sadat vastasivat

Sadat ihmiset vastasivat Aamulehden kysymykseen, miksi he eivät ota koronarokotetta, vaikka ilman sitä ovat vaarassa sairastua vakavasti ja jopa kuolla – turhaan. Koronarokotteet ovat käyneet läpi samat tutkimusvaiheet kuin muutkin rokotteet. Niitä on annettu jo kuusi miljardia annosta, eikä seurantatieto ole tuonut ilmi mitään laajamittaisia haittoja. Silti monet kieltäytyvät, koska haluavat lisää tietoa. Miksi? Asiantuntijat analysoivat kieltäytymisen syitä.

Sisko Oittisen mielestä koko maailma on saatu sekaisin koronapandemian vuoksi. ”Muihin tauteihin, esimerkiksi influenssaan saa näköjään kuolla, mutta ei koronaan”, hän sanoo. Kuvasimme Oittisen kotonaan 22. syyskuuta.

29.9.2021 6:00

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on yhä noin 80 000 yli 12-vuotiasta, jotka eivät ole ottaneet yhtään koronarokoteannosta. Koko Suomessa heitä on noin 800 000.

Keitä he ovat? Miksi he eivät ota rokotetta?

Haastattelimme heistä neljä. Lisäksi kysyimme asiasta Aamulehden verkkokyselyssä ja pyysimme lähettämään sähköpostia. Saimme vajaassa viidessä päivässä satoja vastauksia. Selväksi kävi, että koronarokotteen ottamatta jättäneet eivät ole yhdenmukainen joukko, vaan heidän päätöksensä syyt ovat moninaiset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut