Pirkanmaalla ei anneta vielä kolmansia rokotteita - Koronavirus - Aamulehti

Tuoreimmat tiedot: Monet kunnat Pirkanmaalla alkavat jo antaa kolmatta rokoteannosta – rokotekoordinaatioryhmä kokoontuu heti alkuviikosta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri selvittää jo sitäkin, annetaanko myös terveydenhoitohenkilökunnalle ja hoivakotiasukkaille kolmas rokoteannos.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand uskoo, että kolmannen rokotekierroksen edellyttämiä rokotteita saadaan riittävästi kaikkiin Pirkanmaan kuntiin. Aamulehti kuvasi Sandin Tampereen yliopistollisen sairaalan alueella 30. heinäkuuta 2021.

17.9. 13:01 | Päivitetty 17.9. 17:12

Aamulehti

Pirkanmaan rokotekoordinaatioryhmä päättää alkuviikosta, annetaanko Pirkanmaan kunnissa kolmas rokoteannos niille, joiden immuunivaste on voimakkaasti madaltunut.

Pirkanmaan kunnille on luvassa kootusti ohjeistusta kokouksen jälkeen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand kommentoi asiaa Aamulehdelle perjantaina iltapäivällä sen jälkeen, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) oli ilmoittanut ohjeistavansa kuntia tarjoamaan kolmannen koronarokotteen niille yli 12-vuotiaille, joiden immuunivaste on vakavasti heikentynyt.

THL:n ohjeen mukaan kunnissa voidaan alkaa rokottaa tätä ryhmää välittömästi. Muutamat pirkanmaalaiset kunnat alkoivatkin jo perjantai-iltapäivän mittaan ilmoittaa aloittavansa rokotukset. Kello 17 mennessä Pirkanmaan kunnista Kangasala ja Pälkäne ilmoittivat aloittavansa rokotukset heti perjantaina ja Lempäälä kertoi alkavansa tarjota kolmansia rokoteannoksia ensi viikolla.

Myös Ylöjärvi ilmoittaa kolmannelle rokotukselle pääsevän ilman ajanvarausta ensi keskiviikkona 22. syyskuuta ja torstaina 23. syyskuuta. Lisäksi rokotteita saa ajanvarauksella.

Johtajaylilääkäri Sand ei näe estettä sille, että kunnat aloittavat rokotukset jo ennen rokotekoordinaatioryhmän ensi viikon päätöstä.

THL:n mukaan kolmannen rokotteen tarpeessa olevia, voimakkaasti immuunipuutteisia ovat muun muassa elinsiirto- ja dialyysipotilaat sekä ne, joilla on synnynnäinen immuunipuutos. THL:n mukaan kaksi rokoteannosta ei riitä antamaan vakavasta immuunipuutoksesta kärsiville riittävää suojaa koronavirusta vastaan.

Pirkanmaalla 5 000 rokotettavaa

Myös Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirit (Hus) ovat jo aloittaneet kolmannen rokotekierroksen immuunipuutoksesta kärsiville.

Hus aloitti kolmannet annokset Modernan rokote-erästä, joka vanhenee 22. syyskuuta.

Pirkanmaalla ei Sandin mukaan ole vanhenemassa rokotteita.

– Meillä ei ole ollut kaappiin vanhenemisen vaaraa.

Sand uskoo, että rokoteannoksia saadaan Pirkanmaan kuntiin lisää tarvittava määrä niin, että kolmas annos riittää kaikille vakavasta immuunipuutoksesta kärsiville.

THL:n mukaan koko maassa on noin 50 000 ihmistä, jotka tarvitsevat kolmannen rokoteannoksen immuunivasteen madaltumisen vuoksi. Sand laskee, että Pirkanmaalla heitä on karkeasti laskien noin 5 000.

Vielä Sand ei osaa sanoa, mitä rokotetta Pirkanmaalla on tarjolla kolmanteen rokoteannokseen, mutta toteaa pyrkimyksenä olevan rokottaa henkilöt samalla rokotteella, jolla heidät on rokotettu aiemminkin.

Kolmas annos myös hoivakoteihin

THL kertoi perjantaina valmistelevansa pikaisesti ohjetta kolmannen rokoteannoksen antamisesta myös niille, jotka saivat koronarokotteen rokotusten alkupäässä nykyistä lyhyemmällä, 3–4 viikon annosvälillä.

Suuri osa muun muassa koronapotilaiden parissa työskentelevästä terveydenhuollon henkilökunnasta sekä hoivakotien iäkkäistä asukkaista ja työntekijöistä rokotettiin lyhyemmällä annosvälillä alkuvuonna.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo sairaanhoitopiirin jo selvittävän, paljonko tähän ryhmään kuuluvia on ja keskustelevan työterveyshuollon kanssa siitä, miten hoitohenkilökunnan kolmas rokotuskierros hoidetaan.

THL kertoo tarkastelevansa myöhemmin syksyllä muiden ryhmien tarvetta kolmanteen rokoteannokseen.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokotteita tulee Suomeen tällä hetkellä hyvin eikä annoksista pitäisi tulla pulaa.

Ketkä ovat vakavasti immuunipuutteisia?

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan henkilöt, joilla on taustalla:

  • Elinsiirto

  • Kantasolusiirto

  • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

  • Immunosuppressiivinen syöpähoito

  • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä

  • Dialyysi (keinomununuaishoito) ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

  • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV

  • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

  • Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta

Lähde: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Hus rokottaa jo terveydenhuollon henkilöstöä

Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtajan ja vs. johtajaylilääkärin Jari Petäjän mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kolmansia rokoteannoksia annetaan immuunipuutteisten lisäksi myös terveydenhuollon kantokyvyn kannalta kriittisimmille henkilöstöryhmille.

– Näitä ovat esimerkiksi teho-osastojen ja leikkausosastojen henkilökunta kokonaisuudessaan kokonaisuudessaan ja monien muiden alueiden henkilöstö, Petäjä kertoo.

Lue lisää: Viidennes on jättänyt rokotteen ottamatta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä: ”Heistä jokainen tulee kohtaamaan koronaviruksen”

Päivitys 17.9. kello 13.16: Lisätty tieto, että myös Turku aloittaa kolmannet rokotukset.

Täydennys 17.9.2021 kello 13.32: Täydennetty juttuun tieto siitä, ketkä ovat vakavasti immuunipuutteisia.

Täydennys 17.9. kello 15.07: Lisätty tieto uudesta THL:n ohjeistuksesta.

Täydennys 17.9. kello 15.37: Lisätty tieto, että Kangasala ja Pälkäne aloittivat rokottamisen.

Täydennys 17.9. kello 15.59: Päivitetty juttu kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Täydennys 17.9.2021 kello 16.51: Lisätty juttuun Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Juhani Sandin tuoreet kommentit rokotekoordinaatioryhmän kokoontumisesta alkuviikosta ja päivitetty juttu kauttaaltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos