Koronanyrkki: 100 000 pirkanmaalaista jättänyt rokotteen ottamatta - Koronavirus - Aamulehti

Koronanyrkki: 100 000 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asukasta on jättänyt rokotteen ottamatta

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa syyskuussa hoidetuista koronaviruspotilaista kenelläkään ei ole ollut kahta rokotetta. Sairaalahoitoa tarvinneiden joukossa on ollut myös nuoria aikuisia.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Pirkanmaalla oli viime viikon päättyessä 116 tartuntaa 100  000:aa asukasta kohden kahden viikon aikana.

14.9. 15:12

Aamulehti

Tähän mennessä 83 prosenttia yli 12-vuotiaista Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asukkaista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Toisen rokotteen on saanut 60 prosenttia. Luvut selviävät Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän tiedotteesta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä noin 100 000 ihmiseltä puuttuu vielä ensimmäinenkin koronarokote, vaikka rokotteeseen olisi ollut jo mahdollisuus. Etenkään 16–39-vuotiaiden ensimmäisen rokotuksen osuus ei ole kasvanut kuluneen viikon aikana.

– Meille jää Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin noin 100 000 rokottamatonta, elleivät kiinnostus ja into rokotuksia kohtaan kasva. Näin suuri rokottamattomien osuus tulee vaikuttamaan vielä pitkään sekä sairaalan että muun yhteiskunnan toimintaan. Kahden rokotuksen avulla voi sen sijaan elää lähes normaalia elämää, kun yhteiskuntaa avataan, muistuttaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Tällä hetkellä sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä ei uhkaa kriittisesti sairaiden potilaiden hoitoa. Koronan aiheuttamat tehohoitojaksot ovat kuitenkin niin pitkiä, että ne vaikuttavat sairaalan normaaliin toimintaan. Jokaiselle potilaalle sairaalahoitoa vaativa koronasairaus on henkilökohtaisesti raskas ja pitkävaikutteinen.

Kesän aikana Taysissa on hoidettu yhteensä yli sataa henkilöä koronan takia. Taysissa syyskuussa hoidossa olleista koronaviruspotilaista kenelläkään ei ole ollut kahta rokotetta. Sairaalahoitoa tarvinneiden joukossa on ollut varsin nuoria aikuisia.

– Nuoret ja keski-ikäiset aikuiset voivat ajatella olevansa haavoittumattomia. Näin ei kuitenkaan koronan kohdalla ole. Asian dramaattisuutta lisää se, että tässä on kyseessä rokotteella täysin estettävissä oleva vaikea sairaus. Rokotteella voi suojata itsensä ja perheensä. Lisäksi voi turvata yhteisen terveydenhuoltomme toimivuutta. Meillä on paljon myös muita vakavasti sairaita potilaita, jotka tarvitsevat sairaalan hoitoa, toteaa ylilääkäri Jaana Syrjänen.

Viime viikolla 304 tartuntaa

Koronan ilmaantuvuus Pirkanmaalla oli viime viikon päättyessä 116 tartuntaa 100 000:aa asukasta kohden kuluneiden kahden viikon ajalta. Positiivisten näytteiden osuus oli viime viikolla kolme prosenttia Fimlabissa testatuista.

Pirkanmaan tartunnat

304 tartuntoja yhteensä.

218 tartunnan lähde selvillä.

144 tapauksen tartuntalähde perheiden keskuudesta.

29 tartuntaa sukulaisen tai ystävän tapaamisista.

13 ulkomailta.

11 hoiva- tai hoitolaitoksista.

9 kouluista tai oppilaitoksista.

8 eri työpaikalla 8 eri koronatapausta.

Yksittäiset tartunnat tulivat päiväkodista, ravintolasta, yksityisistä juhlista ja yleisötapahtumasta.

Täsmennys 14.9.2021 kello 18.17: Uutiseen on täsmennetty tieto, että 100 000 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asukasta ei ole vielä ottanut koronavirusrokotteen ensimmäistä annosta. Aiemmin uutisessa luki, että rokotteen olisi jättänyt ottamatta 100 000 pirkanmaalaista. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella asuu enemmän ihmisiä kuin Pirkanmaan maakunnassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: