Hallitus kertoi uusista koronatestauksen linjauksista - Koronavirus - Aamulehti

Hallituksen uusi strategia: Koronatestausta enää lähinnä rokottamattomille, kotitestien käyttöä lisätään – koronapassi eduskuntaan lähipäivinä

Kaikilla on edelleen oikeus mennä testiin iästä riippumatta. Hallitus kertoi uusista linjauksista tiistaina iltapäivällä.

Korona-näytteenotto Meilahden sairaala-alueella Helsingissä 10. syyskuuta 2021.

14.9. 13:06

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoi tiistaina iltapäivällä, kuinka se jatkossa ohjeistaa kuntia hoitamaan muun muassa koronaviruksen testausta.

Tiedotustilaisuudessa olivat mukana perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), johtaja Pasi Pohjola ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä.

Koronapassi lähiaikoina eduskuntaan

Uudet testauskriteerit otetaan Pasi Pohjolan mukaan käyttöön välittömästi. Ministeri Kiuru kertoo, että esitys koronapassista viedään lähipäivinä eduskuntaan.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo, että nyt PCR-testauskapasiteetti on yli 40 000 näytettä vuorokaudessa. Suurimmat päivittäiset testimäärät ovat olleet yli 30 000 näytettä vuorokaudessa. Antigeenikotitestejä on tehty enimmillään noin 5 000-8 000 vuorokaudessa.

– Testiin tulee edelleenkin päästä vuorokaudessa, Pietilä sanoo.

Tarkoituksena on rationalisoida tilannetta niin, että pienen lapsen ei tarvitse pienen nuhan vuoksi hakeutua testiin, toteaa johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Johtaja Pasi Pohjola STM:stä katsoo, että olennaista on, että alueellinen ja paikallinen tilanne huomioidaan siinä, kuinka testausta ja jäljittämistä tarkoituksenmukaisesti tehdään.

– Pandemian laantuessa näytteenoton määrää tulee sovittaa siihen diagnostiseen tarpeeseen, joka alueellisesti ja valtakunnallisesti on. Tällä pyritään turvaamaan kiireettömien palveluiden saatavuus kansalaisille, Pohjola kertoo.

Kiurun mukaan testiin tulee yhä päästä iästä riippumatta.

– Vaikka esimerkiksi lievästi oireilevien tai kaksi rokotusta saaneiden testauksesta voidaan luopua, on kaikilla silti edelleen mahdollisuus päästä testiin, Kiuru sanoo.

Lue lisää: Täysin rokotettu ei joudu enää flunssaoireista koronatestiin – Tätä lievillä hengitystieoireilla tarkoitetaan

Testaus muuttuu

Testausstrategia muuttuu niin, että siinä määritellään tarkemmin, milloin testiin pitää mennä, kun nyt strategia perustuu mahdollisimman laajaan testaukseen. Kaikilla on kuitenkin yhä oikeus mennä testattavaksi.

STM:n uuden testausstrategian mukaan testausta vähennetään, jotta terveydenhoitohenkilökuntaa voidaan keskittää enemmän muiden kuin koronaviruksesta aiheutuneiden oireiden hoitoon.

Suurten kaupunkien johtavat lääkärit ovat vaatineet, että ohjeistusta muutetaan kaksi rokoteannosta saaneiden kohdalla.

Strategian mukaan kotitestauksen roolia epidemian hallinnassa harkitaan uudestaan. Antigeenikotitestejä käytetään useassa Euroopan maassa omaehtoiseen ja kansallisen järjestelmän osana tehtävään epidemian hallintaan. Useana perättäisenä päivänä toistetun antigeenitestin herkkyys lähestyy PRC-testin tasoa.

Näin kotitestit toimivat

Kotitestit ovat huomattavasti edullisempia eivätkä kuormita terveydenhoitojärjestelmää. Ne tunnistavat parhaiten oireisten ihmisten tartunnat, kun oireiden alkamisesta on korkeintaan viisi päivää.

Kiurun mukaan kotitestit ovat hyvä lisä testauspaletissa.

– Iso kysymys Suomen näkökulmasta on se, haluavatko ihmiset kotitestauksella varmistaa, että ollaan työ- tai koulukuntoisia tai valmiina lähtemään kokoontumisiin. Omaehtoinen testaus on hyvin yleistä monissa maissa ja koen, että kotitestit ovat hyvä väline varmistaa, että asiat ovat kunnossa, Kiuru toteaa.

Antigeenikotitestejä voivat käyttää esimerkiksi he, joilla on matala riski saada vakava tautimuoto. Niitä kannattaa suosia tilanteissa, joissa ei ole muuten tarvetta hakeutua kontaktiin terveydenhuollon kautta. Epidemiatilanteissa kotitestejä voidaan harkita myös oireettomien henkilöiden testaamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: