Näin avi rajoittaa kokoontumisia Pirkanmaalla - Koronavirus - Aamulehti

Näin avi rajoittaa kokoontumisia Pirkanmaalla: ”Pyritään välttämään, ettei enää jouduttaisi tiukempiin rajoituksiin” – kesän isot tapahtumat yhä mahdollisia

Pirkanmaalla astuvat ensi viikolla voimaan kokoontumisrajoitus ja turvavälimääräys.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti Pirkanmaan kokoontumisrajoituksista perjantaina.

30.7. 14:31 | Päivitetty 30.7. 16:38

Aamulehti

Kokoontumisrajoitus tulee Pirkanmaalla voimaan ensi viikon torstaina 5. elokuuta. Samalla astuu voimaan turvavälimääräys. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti päätöksestään perjantaina. Avi päätti asiasta tartuntatautilain pykälän 58 nojalla.

Määräykset koskevat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntia ja Punkalaitumen kuntaa ja ovat voimassa 5.–29. elokuuta.

– Määräykset ovat samankaltaiset kuin mitä Pirkanmaalla oli voimassa vielä loppukeväästä. Myös silloin käytettiin rinnakkain kokoontumisrajoituksia ja turvavälimääräyksiä, kertoo aluehallintoylilääkäri Eeva Mäkinen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (Pshp) arvioi aville torstaina toimittamassaan asiantuntijalausunnossa, että edellytykset sekä kokoontumisrajoituksille että turvavälimääräykselle täyttyvät. Pirkanmaa on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, ja lisäksi alueen epidemiatilanne on huonontunut nopeasti.

Lausunnon mukaan Pirkanmaan 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on nyt 111 tapausta 100 000 asukasta kohti, ja luku on edelleen nousussa. Positiivisten näytteiden osuus on noussut yli kolmen prosentin. Vielä tiistaina 14 vuorokauden ilmaantuvuus oli alueellinen pandemiaohjausryhmän mukaan Pirkanmaalla 85 tapausta 100 000 asukasta kohti. Positiivisten näytteiden osuus oli tuolloin 2,8.

Tartuntamäärien kasvu lisää terveydenhuollon kuormitusta näytteenotossa, päivystyksessä ja vuodeosastoilla ja uhkaa jäljitystoimintaa, mikä voi aiheuttaa vaaran epidemian hallitsemattomalle leviämiselle. Tämän perusteella avi näkee rajoitukset välttämättömänä.

Rajoituksilla pyritään terveydenhuollon kantokyvyn lisäksi turvaamaan lähestyvä koulujen alku ja erityisesti perusopetuksen toteuttaminen lähiopetuksena.

– Tällä pyritään välttämään se, ettei enää jouduttaisi tiukempiin rajoituksiin. Siksikin päätimme antaa tässä vaiheessa turvavälipäätöksen, jotta voisimme tällä taittaa epidemian kiihtymisvaihetta, Mäkinen sanoo.

Lue lisää: Ainakin 50 pirkanmaalaista on kuollut koronan aiheuttamaan tautiin – Näin johtaja­ylilääkäri Juhani Sand kommentoi tautitilannetta, katso tallenne erikois­haastattelusta

Turvavälimääräys

Avin linjauksen mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella toimijoiden on varmistettava yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että lähikontaktit voidaan välttää.

Määräys koskee yksityisiä yhteisöjä, säätiöitä ja muita oikeushenkilöitä, yksityisiä elinkeinonharjoittajia, kuntia ja kuntayhtymiä, uskonnollisia yhdyskuntia ja julkisoikeudellisia laitoksia.

Määräys koskee sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen ihmistä sekä rajattuja ulkotiloja, joissa on samanaikaisesti yli 50 ihmistä.

Lähikontaktiksi määritellään fyysinen kontakti sisä- tai ulkotilassa tai oleskelu sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

– Esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, joissa yleisö istuu paikallaan, täytyy mahdollistaa vähintään kahden metrin välit sisätiloissa. Toki sama seurue voi istua tiiviimmin, avin Eeva Mäkinen sanoo.

Ulkotiloihin määräys ei Mäkisen mukaan aseta metrimääräistä rajaa. Hänen mukaansa tapahtumanjärjestäjän tulee huomioida epidemiatilanne ja mahdollistaa riittävä väljyys myös ulkotiloissa.

Lisäksi toimijoiden on tehtävä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne mahdollistavat lähikontaktien välttämisen. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.

Lue lisää: Taysilta perjantaina jälleen jättilista mahdollisista altistumispaikoista, nämä yli 30 paikkaa eri puolilta Pirkanmaata

Kokoontumisrajoitus

Lisäksi avi linjaa, että yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää sisätiloissa, jos osallistujamäärä on enintään kymmenen henkilöä. Ulkotiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää, jos osallistujamäärä on enintään 50 henkilöä.

Osallistujamääriä ylittäviä tilaisuuksia on kuitenkin mahdollista järjestää, jos turvallisuus voidaan varmistaa.

Mitä tämä tarkoittaa Pirkanmaan loppukesän isojen tapahtumien kannalta?

– Tässä päätöksessä ei aseteta mitään ehdotonta ylärajaa osallistujamäärälle eli sinänsä päätöksen takia ei tarvitse kieltää tai keskeyttää mitään tapahtumaa. Mutta järjestäjän täytyy toki katsoa, pystyykö tapahtuman järjestämään määräyksen mukaisesti. Erityisesti sisätiloissa voi tulla tarve arvioida ainakin järjestelyä uudelleen, Mäkinen kertoo.

Hän sanoo, että sisällä, rajallisessa tilassa järjestettävissä tilaisuuksissa voi tulla kysymykseen osallistujamäärän vähentäminen, jotta riittävä väljyys pystytään mahdollistamaan.

Tapahtumanjärjestäjän on suunniteltava tilojen käyttö siten, että turvavälit säilyvät, mutta myös varmistettava, että ne toteutuvat. Järjestäjän vastuulla on huolehtia, että tilaisuuteen otetaan vain järjestäjän suunnitelman mukainen maksimimäärä osallistujia.

Mäkinen sanoo, että loppuviimeksi vastuu on kansalaisilla.

– Eihän yksittäisten ihmisten käyttäytymistä tosiasiassa kukaan pysty vahtimaan koko ajan.

Uudet kokoontumisrajoitukset

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen tartuntatautilain pykälän 58 nojalla ja turvavälimääräyksen tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla. Määräykset ovat voimassa 5.–29. elokuuta.

Turvavälimääräys

Voimassa yli 10 hengelle suunnatuissa sisätiloissa ja yli 50 hengelle suunnatuissa rajatuissa ulkotiloissa sekä tiloissa, joissa harjoitetaan liikunta- tai urheilutoimintaa tai huvi- tai virkistystoimintaa asiakas- tai osallistujamäärästä riippumatta. Tällaisia ovat esimerkiksi kuntosalit, huvipuistot, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Koskee seuraavia: yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt, yksityiset elinkeinonharjoittajat, kunnat ja kuntayhtymät, uskonnolliset yhdyskunnat, julkisoikeudelliset laitokset.

Ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheiluun eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Kokoontumisrajoitus

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää sisätiloissa, jos osallistujamäärä on enintään 10 henkilöä ja ulkotiloissa, jos määrä on enintään 50 henkilöä.

Osallistujamääriä ylittäviä tilaisuuksia voi järjestää, jos turvallisuus voidaan varmistaa noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusta.

Lue lisää: Kaikki koronaviruksesta: Suomessa 748 uutta tartuntaa, THL raportoi tapauksia kymmeneen Pirkanmaan kuntaan – Sairaala­hoidossa koko maassa 65 korona­potilasta

Päivitys 30.7.2021 kello 15.31: Lisätty aluehallintoylilääkäri Eeva Mäkisen kommentit.

Päivitys 30.7.2021 kello 16.37: Tarkennettu aluehallintoylilääkäri Eeva Mäkisen sitaattia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: